Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr

Foto: Flickr

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Podeli:

Komentari

 1. Dobar dan. Imam uvecane zlezde sa donje strane vilice, na licu ispred uveta. Radjena laboratorija sve je uredno. Nije mononukleoza, toksoplazma i citomegalo. Osjecam drhtanje tela, vrtoglavicu, malaksalost i kad nesto popijem ili pojedem malo mi je muka. Doktori kazu da je virus i da ce oroci a meni je sve losije. Molim za savet. Hvaka.

  Odgovori na komentar
 2. Dobro vece, htela bih da vas pitam sta da radim, moj sin od godinu ipo dana ima uvecane limfne zlezde na vratu vec 4 meseca. Od oktobra meseca je bio prehladjen, isli smo 8 puta kod Dr., nije mu nista idite kuci, prehlada,da bi 7 put dali antibiotik amoxicilin nedelju dana, dok je pio pomoglo mu, al čim smo prestali da dajemo sirup posle nedelju dana, i dalje kasalj i tipični simptomi prehlade. Osmi put kad smo otisli vadili su mu krv. Ali sve je uredu, nije nista ozbiljno. Pregledali su mu zlezde veličine su 1cm. U decembru mu je bolje, al I dalje su zlezde uvecane. Sad je ponovo prehladjen. Kasalj, nos, dva dana temperatura, i zlezde su i dalje uvecane na vratu. Zašto? Sta da radim,
  i da li bi trebali da idemo opet na pregled? Jako me to brine. Hvala vam puno unapred. Pozdrav Aleksandra

  Odgovori na komentar
 3. Ivana Jovovic 28.01.2020 u 16:08

  Dobar dan! Molim vas da mi date savet! Mom detetu uzrasta tri godine su se pojavile na vratu male zlezdice mekane na dodir i lako pomerljive ali ih sa jedne strane vrata ima 4 i to jedna do druge,bio je prehladjen prethidnih dana i imao temperaturu!Da li je potrebno voditi ga kod lekara?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani molim za pomoc, na desnoj strani vrata imao sam 2 limfne zlezde uvecanje al tu mi je bio umnjak i curio gnoj izvadio sam umnjak i zlezde su se smanjile posle mesec dana, ali sam na levoj strani iza vrata imam par limfnih cvorova uvecanih oko 4 ,5 komada velicine 6×8 da li je razlog za brigu ili ne. Ne bole niti rastu ali su uvecani.

  Odgovori na komentar
Strana 41 od 41<<<3738394041

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA