Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr
  • Šta je to limfatična konstitucija

Ima POTPUNO zdrave dece čije su limfne “žlezde” normalno uvećane pa se to naziva limfatična konstitucija – dakle nije bolest već “telesna” karakteristika deteta. Obične jedan od roditelja (nekada i oba) imaju ovu konstituciju, pa se sećaju da su i ona “kao mali” imali ovaj epitet.

  • Koje bolesti prati uvećanje limfnih čvorova na vratu

-   Ubedljivo najčešći razlog uvećanja limfnih žlezda vrata su virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Kod ogromne većine dece se radi o potpuno BEZAZLENIM virusima koji brzo stižu i još brže odlaze i deci ne prave probleme. Tada su limfni čvorovi lako uvećani, pokretni su (“beže “pod prstima), mekani su i bezbolni, i NEMA crvenila kože iznad njih.

-   Bakterijske infekcije takođe mogu biti uzrok uvećanja limfnih čvorova na vratu kod dece. Streptokoke su ubedljivo prve na listi i one se lako iz grla (i krajnika koji su takođe limfne žlezde) putem limfnih sudova nasele u limfnim čvorovima vrata. I druge bakterije mogu biti uzrok otoka limfnih žlezda na vratu, ali su značajno ređe prisutne od streptokoka. Bris grla je jednostavan način da se ovo proveri.

-   Postoje bolesti u kojima imunološki sistem delove našeg tela “vidi” kao nezvane goste pa ih napada misleći da nam pomaže, a ustvari razara “domaće” delove organizma. To su autoimuna oboljenja koja takođe mogu biti uzrok uvećanja limfnih čvorova vrata. One su daleko ređe od infekcija i idu sa mnoštvom drugih tegoba, tako da dete stige brzo kod pedijatra.

-   Ponekad limfni čvorovi mogu biti uvećani posle vakcinacije, naročito posle MMR vakcine (protiv malih boginja, rubeole i zaušaka). Radi se o prolaznom (nekoliko dana) problemu koji se obično javlja sedam do četrnaest dana posle vakcinacije (tada se obično javlja i povišena temperatura i osip po koži).

Podeli:

Komentari

  1. Sladjana says:

    Nasa devojcica I’ma 3god I I’ma uvecane zlezdica na vratu Iza uha,nekoliko koje su mekane na dodir I bese pod prstom.Radili smo virusologiju I dve ne negativno,citi,parvo,enstebar virus Ali I dalje su prisutna sa obe strane vrataAli izgrazenije na desnoj strani.Radili smo labor.sve je u granicama osim LDH gde je vrednost 342.Molim vas za Vas Saveta I misljenje.Hval unapred

  2. taša says:

    Poštovani, nešto ne radi kontakt forma, ne može da se pošalje.

Strana 42 od 42<<<3839404142

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA