Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr
 • Šta je to limfatična konstitucija

Ima POTPUNO zdrave dece čije su limfne “žlezde” normalno uvećane pa se to naziva limfatična konstitucija – dakle nije bolest već “telesna” karakteristika deteta. Obične jedan od roditelja (nekada i oba) imaju ovu konstituciju, pa se sećaju da su i ona “kao mali” imali ovaj epitet.

 • Koje bolesti prati uvećanje limfnih čvorova na vratu

-   Ubedljivo najčešći razlog uvećanja limfnih žlezda vrata su virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Kod ogromne većine dece se radi o potpuno BEZAZLENIM virusima koji brzo stižu i još brže odlaze i deci ne prave probleme. Tada su limfni čvorovi lako uvećani, pokretni su (“beže “pod prstima), mekani su i bezbolni, i NEMA crvenila kože iznad njih.

-   Bakterijske infekcije takođe mogu biti uzrok uvećanja limfnih čvorova na vratu kod dece. Streptokoke su ubedljivo prve na listi i one se lako iz grla (i krajnika koji su takođe limfne žlezde) putem limfnih sudova nasele u limfnim čvorovima vrata. I druge bakterije mogu biti uzrok otoka limfnih žlezda na vratu, ali su značajno ređe prisutne od streptokoka. Bris grla je jednostavan način da se ovo proveri.

-   Postoje bolesti u kojima imunološki sistem delove našeg tela “vidi” kao nezvane goste pa ih napada misleći da nam pomaže, a ustvari razara “domaće” delove organizma. To su autoimuna oboljenja koja takođe mogu biti uzrok uvećanja limfnih čvorova vrata. One su daleko ređe od infekcija i idu sa mnoštvom drugih tegoba, tako da dete stige brzo kod pedijatra.

-   Ponekad limfni čvorovi mogu biti uvećani posle vakcinacije, naročito posle MMR vakcine (protiv malih boginja, rubeole i zaušaka). Radi se o prolaznom (nekoliko dana) problemu koji se obično javlja sedam do četrnaest dana posle vakcinacije (tada se obično javlja i povišena temperatura i osip po koži).

Podeli:

Komentari

 1. Devojcica 7god.od pre pet dana ima uvecane linfne covorove na vratu i licu ispred uveta velicine lesnika.Radili krvnu sliku sve je u redu sem crp koji je 7.Radili ultra zvuk radiolog kaze zauske a infektolog kaze mononukleoza.Dete nema drugih simptoma,da napomenem dete je uredno vakcinisano.Molim za savet

  Odgovori na komentar
 2. Postovani imam sina 4god.i pre tri dana sam mu napipala cvoric na potiljku, neboli ga, mekan je i pomera se pri dodiru. Zabrinuta sam. Neznam dali to ima veze sa tim sto trenutno ima varicele? Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani imam uvecani limfni cvor ispod brade koji je nepomican i kada glavu zategnem samo tako se vidi,takodje imam povremeni bol u levom uhu i iza tog uha tskodje limfni cvor.o cemu je rec. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 4. Postovani bio sam pre nedelju dana prehladjen temp 37-38,5 i imam sa strane na vratu jedan mali limfni cvor koji se pomera , i pozadi jedan koji je duboko pod kozom .

  Odgovori na komentar
 5. Dobar Dan
  Htela bih da vas zamolim za pomoc ,savet.Sin mi ima 5god vec duze vreme se borimo sa upalom limfne zlezde.Svaki put dobije antibiotik i posle kratkog vremena ponovo se pojavi.Vadili su sve briseve na bakterije na streptokoku sve je u redu ali se svaki put iznova pojavi.Hvala vam unapred pozz

  Odgovori na komentar
 6. Kako izgleda limfna zlezda na vratu kod deteta kada je nesto ozbiljno kada nije
  bezazleno…moje dete ima uvecenu zlezdu vec mesec dana…popio je antibiotik vrlo malo je se smanjilo i sada vise se ne smanjuje…veseo je aktivan…nalazi krvi su u redu…pa me interesuje kako to izgleda kada nije u redu …hvala

  Odgovori na komentar
 7. Ilda glogic 18.09.2019 u 22:25

  Poštovani,
  Moje dete ima 10 godina,juce smo primetili ispred uva zatekli u koja je bolna na dodir i javili se lekaru isti je konstatovao upali limfne i pljuvačke zlezde.Dobili smo antibiotik Forteca da to ispije i javi se na kontrolu…S obzirom da je od svoje 1-6 godine konstantno imao problema sa usima cak je vise puta i operisan interesuje me da li ovo vuce i ima veze sa usima i da li moze da izazove komplikacije tipa ponovnog javljanja bakterija u usima i slabljenja sluha?
  Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 40 od 40<<<3637383940

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA