Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr
 • Šta je to limfatična konstitucija

Ima POTPUNO zdrave dece čije su limfne “žlezde” normalno uvećane pa se to naziva limfatična konstitucija – dakle nije bolest već “telesna” karakteristika deteta. Obične jedan od roditelja (nekada i oba) imaju ovu konstituciju, pa se sećaju da su i ona “kao mali” imali ovaj epitet.

 • Koje bolesti prati uvećanje limfnih čvorova na vratu

-   Ubedljivo najčešći razlog uvećanja limfnih žlezda vrata su virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Kod ogromne većine dece se radi o potpuno BEZAZLENIM virusima koji brzo stižu i još brže odlaze i deci ne prave probleme. Tada su limfni čvorovi lako uvećani, pokretni su (“beže “pod prstima), mekani su i bezbolni, i NEMA crvenila kože iznad njih.

-   Bakterijske infekcije takođe mogu biti uzrok uvećanja limfnih čvorova na vratu kod dece. Streptokoke su ubedljivo prve na listi i one se lako iz grla (i krajnika koji su takođe limfne žlezde) putem limfnih sudova nasele u limfnim čvorovima vrata. I druge bakterije mogu biti uzrok otoka limfnih žlezda na vratu, ali su značajno ređe prisutne od streptokoka. Bris grla je jednostavan način da se ovo proveri.

-   Postoje bolesti u kojima imunološki sistem delove našeg tela “vidi” kao nezvane goste pa ih napada misleći da nam pomaže, a ustvari razara “domaće” delove organizma. To su autoimuna oboljenja koja takođe mogu biti uzrok uvećanja limfnih čvorova vrata. One su daleko ređe od infekcija i idu sa mnoštvom drugih tegoba, tako da dete stige brzo kod pedijatra.

-   Ponekad limfni čvorovi mogu biti uvećani posle vakcinacije, naročito posle MMR vakcine (protiv malih boginja, rubeole i zaušaka). Radi se o prolaznom (nekoliko dana) problemu koji se obično javlja sedam do četrnaest dana posle vakcinacije (tada se obično javlja i povišena temperatura i osip po koži).

Podeli:

Komentari

 1. Sladjana says:

  Nasa devojcica I’ma 3god I I’ma uvecane zlezdica na vratu Iza uha,nekoliko koje su mekane na dodir I bese pod prstom.Radili smo virusologiju I dve ne negativno,citi,parvo,enstebar virus Ali I dalje su prisutna sa obe strane vrataAli izgrazenije na desnoj strani.Radili smo labor.sve je u granicama osim LDH gde je vrednost 342.Molim vas za Vas Saveta I misljenje.Hval unapred

 2. taša says:

  Poštovani, nešto ne radi kontakt forma, ne može da se pošalje.

 3. Djurdja says:

  Poštovani,

  Imam 27 godina. Imam dosta reaktivnih limfnih čvorova po vratu. Nedavno sam masirajući vrat napipala jednu malu kuglicu u jami iznad ključne kosti, koja nije veća od zrna graška, beži pod prstima i ne boli. Otišla sam na pregled radiologa koji mi je rekao da je u pitanju bezazlena žlezda promera 0,7×0,2… Vidim u komentarima da vi navodite da ukoliko je ispod 1cm da se smatra normalnom a ne povećanom… Da li je to onda slučaj i sa ovom mojom? I da li je moguće ih opipati u ovoj regiji?

  Hvala na odgovoru.

 4. Bojana says:

  Moj sin ima kao neku kuglicu na vratu tačnije na dusniku na levoj strani, tvrdja je i te se poveca pa se smanji ali ne prolazi, mnogo sam uplasena! Sta bi to moglo biti, imao je upaljeno grlo temp, ali ta kao zlezdica stoji tako vec 2-3 nedelje pre nego sto se razboleo.

 5. slavica says:

  devojcica 5 godina ona ima stalno lifne cvoreve na vretu mogu se opipati tu su oko 1cm neki su mozda veci malo. nema nikakve tegobe. razgovarali su smo sa perijatrom ona kaze da je to normalno.
  Dali Vi mislite da je normalno to. Hvala

Strana 42 od 42<<<3839404142

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA