Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr
 • Šta je to limfatična konstitucija

Ima POTPUNO zdrave dece čije su limfne “žlezde” normalno uvećane pa se to naziva limfatična konstitucija – dakle nije bolest već “telesna” karakteristika deteta. Obične jedan od roditelja (nekada i oba) imaju ovu konstituciju, pa se sećaju da su i ona “kao mali” imali ovaj epitet.

 • Koje bolesti prati uvećanje limfnih čvorova na vratu

-   Ubedljivo najčešći razlog uvećanja limfnih žlezda vrata su virusne infekcije gornjih disajnih puteva. Kod ogromne većine dece se radi o potpuno BEZAZLENIM virusima koji brzo stižu i još brže odlaze i deci ne prave probleme. Tada su limfni čvorovi lako uvećani, pokretni su (“beže “pod prstima), mekani su i bezbolni, i NEMA crvenila kože iznad njih.

-   Bakterijske infekcije takođe mogu biti uzrok uvećanja limfnih čvorova na vratu kod dece. Streptokoke su ubedljivo prve na listi i one se lako iz grla (i krajnika koji su takođe limfne žlezde) putem limfnih sudova nasele u limfnim čvorovima vrata. I druge bakterije mogu biti uzrok otoka limfnih žlezda na vratu, ali su značajno ređe prisutne od streptokoka. Bris grla je jednostavan način da se ovo proveri.

-   Postoje bolesti u kojima imunološki sistem delove našeg tela “vidi” kao nezvane goste pa ih napada misleći da nam pomaže, a ustvari razara “domaće” delove organizma. To su autoimuna oboljenja koja takođe mogu biti uzrok uvećanja limfnih čvorova vrata. One su daleko ređe od infekcija i idu sa mnoštvom drugih tegoba, tako da dete stige brzo kod pedijatra.

-   Ponekad limfni čvorovi mogu biti uvećani posle vakcinacije, naročito posle MMR vakcine (protiv malih boginja, rubeole i zaušaka). Radi se o prolaznom (nekoliko dana) problemu koji se obično javlja sedam do četrnaest dana posle vakcinacije (tada se obično javlja i povišena temperatura i osip po koži).

Podeli:

Komentari

 1. Dobar dan. Imam uvecane zlezde sa donje strane vilice, na licu ispred uveta. Radjena laboratorija sve je uredno. Nije mononukleoza, toksoplazma i citomegalo. Osjecam drhtanje tela, vrtoglavicu, malaksalost i kad nesto popijem ili pojedem malo mi je muka. Doktori kazu da je virus i da ce oroci a meni je sve losije. Molim za savet. Hvaka.

  Odgovori na komentar
 2. Dobro vece, htela bih da vas pitam sta da radim, moj sin od godinu ipo dana ima uvecane limfne zlezde na vratu vec 4 meseca. Od oktobra meseca je bio prehladjen, isli smo 8 puta kod Dr., nije mu nista idite kuci, prehlada,da bi 7 put dali antibiotik amoxicilin nedelju dana, dok je pio pomoglo mu, al čim smo prestali da dajemo sirup posle nedelju dana, i dalje kasalj i tipični simptomi prehlade. Osmi put kad smo otisli vadili su mu krv. Ali sve je uredu, nije nista ozbiljno. Pregledali su mu zlezde veličine su 1cm. U decembru mu je bolje, al I dalje su zlezde uvecane. Sad je ponovo prehladjen. Kasalj, nos, dva dana temperatura, i zlezde su i dalje uvecane na vratu. Zašto? Sta da radim,
  i da li bi trebali da idemo opet na pregled? Jako me to brine. Hvala vam puno unapred. Pozdrav Aleksandra

  Odgovori na komentar
 3. Ivana Jovovic 28.01.2020 u 16:08

  Dobar dan! Molim vas da mi date savet! Mom detetu uzrasta tri godine su se pojavile na vratu male zlezdice mekane na dodir i lako pomerljive ali ih sa jedne strane vrata ima 4 i to jedna do druge,bio je prehladjen prethidnih dana i imao temperaturu!Da li je potrebno voditi ga kod lekara?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani molim za pomoc, na desnoj strani vrata imao sam 2 limfne zlezde uvecanje al tu mi je bio umnjak i curio gnoj izvadio sam umnjak i zlezde su se smanjile posle mesec dana, ali sam na levoj strani iza vrata imam par limfnih cvorova uvecanih oko 4 ,5 komada velicine 6×8 da li je razlog za brigu ili ne. Ne bole niti rastu ali su uvecani.

  Odgovori na komentar
Strana 41 od 41<<<3738394041

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA