Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr
 • Šta je sa infektivnom mononukleozom

Ovo je takođe virusna bolest koja “ide” sa veoma velikim limfnim čvorovima na vratu.

Obično se vide “paketi” sa na bočnim stranama vrata, a ogromna većina dece ima veoma visoku temperaturu, bolove u grlu i osećaju se loše. Treba znati da kod manje dece ova bolest ima lakšu kliničku sliku, pa često prođe neopaženo.

Dijagnoza se, kod tipičnih “slučajeva” lako postavlja – na osnovu pregleda deteta i jednostavnih laboratorijskih analiza, a većina dece uz odmaranje i “laku” hranu pregura ovu bolest posle par nedelja. Samo manji broj pacijenata dobije neku od komplikacija, pa nema mesta prevelikom strahu.

 • Kada su uvećani limfni čvorovi za pregled pedijatra

Pedijatru se NE TREBA javljati ako mame i tate vide male (ne veće od jednog centimetra) limfne žlezde koje ne bole, pokretne su i ne rastu. Pomoć pedijatra je neophodna u sledećim situacijama:

-   Ako se vide veliki limfni čvorovi koji su “odjednom” porasli (nije ih bilo prethodnog dana)

-   Ako su bolni, bez obzira na veličinu

-   Kada su uvećani limfni čvorovi “pokriveni” cvenom kožom, ili su tvrdi, bolni i nepokretni pod prstima

-   Ako se dete sa uvećanim limnim čvorovima žali na jak bol u grlu

-   Kada dete ima veoma visoku temperaturu i uvećane limfne čvorove

-   Kada je dete izrazito lošeg opšteg stanja – malaksalo, bezvoljno, neće da jede

-   Naročito je važno što pre odvesti dete na pregled ako se primete “modrice” po koži, a dete se nije udarilo

 • Da li zaista mogu biti znak opasnog oboljenja

Najređi razlog uvećanja limfnih žlezda vrata kod dece su maligne bolesti!

One su, srećom, veoma retke, ali izazivju najviše straha kod roditelja. Leukemije i limfomi su najčešeće maligne bolesti koje “idu” sa otokom limfnih čvorova. Tada deca imaju i druge tegobe, koje brzo dovedu dete kod pedijatra.

Podeli:

Komentari

 1. Sladjana says:

  Nasa devojcica I’ma 3god I I’ma uvecane zlezdica na vratu Iza uha,nekoliko koje su mekane na dodir I bese pod prstom.Radili smo virusologiju I dve ne negativno,citi,parvo,enstebar virus Ali I dalje su prisutna sa obe strane vrataAli izgrazenije na desnoj strani.Radili smo labor.sve je u granicama osim LDH gde je vrednost 342.Molim vas za Vas Saveta I misljenje.Hval unapred

 2. taša says:

  Poštovani, nešto ne radi kontakt forma, ne može da se pošalje.

 3. Djurdja says:

  Poštovani,

  Imam 27 godina. Imam dosta reaktivnih limfnih čvorova po vratu. Nedavno sam masirajući vrat napipala jednu malu kuglicu u jami iznad ključne kosti, koja nije veća od zrna graška, beži pod prstima i ne boli. Otišla sam na pregled radiologa koji mi je rekao da je u pitanju bezazlena žlezda promera 0,7×0,2… Vidim u komentarima da vi navodite da ukoliko je ispod 1cm da se smatra normalnom a ne povećanom… Da li je to onda slučaj i sa ovom mojom? I da li je moguće ih opipati u ovoj regiji?

  Hvala na odgovoru.

 4. Bojana says:

  Moj sin ima kao neku kuglicu na vratu tačnije na dusniku na levoj strani, tvrdja je i te se poveca pa se smanji ali ne prolazi, mnogo sam uplasena! Sta bi to moglo biti, imao je upaljeno grlo temp, ali ta kao zlezdica stoji tako vec 2-3 nedelje pre nego sto se razboleo.

 5. slavica says:

  devojcica 5 godina ona ima stalno lifne cvoreve na vretu mogu se opipati tu su oko 1cm neki su mozda veci malo. nema nikakve tegobe. razgovarali su smo sa perijatrom ona kaze da je to normalno.
  Dali Vi mislite da je normalno to. Hvala

Strana 42 od 42<<<3839404142

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA