Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr
 • Šta je sa infektivnom mononukleozom

Ovo je takođe virusna bolest koja “ide” sa veoma velikim limfnim čvorovima na vratu.

Obično se vide “paketi” sa na bočnim stranama vrata, a ogromna većina dece ima veoma visoku temperaturu, bolove u grlu i osećaju se loše. Treba znati da kod manje dece ova bolest ima lakšu kliničku sliku, pa često prođe neopaženo.

Dijagnoza se, kod tipičnih “slučajeva” lako postavlja – na osnovu pregleda deteta i jednostavnih laboratorijskih analiza, a većina dece uz odmaranje i “laku” hranu pregura ovu bolest posle par nedelja. Samo manji broj pacijenata dobije neku od komplikacija, pa nema mesta prevelikom strahu.

 • Kada su uvećani limfni čvorovi za pregled pedijatra

Pedijatru se NE TREBA javljati ako mame i tate vide male (ne veće od jednog centimetra) limfne žlezde koje ne bole, pokretne su i ne rastu. Pomoć pedijatra je neophodna u sledećim situacijama:

-   Ako se vide veliki limfni čvorovi koji su “odjednom” porasli (nije ih bilo prethodnog dana)

-   Ako su bolni, bez obzira na veličinu

-   Kada su uvećani limfni čvorovi “pokriveni” cvenom kožom, ili su tvrdi, bolni i nepokretni pod prstima

-   Ako se dete sa uvećanim limnim čvorovima žali na jak bol u grlu

-   Kada dete ima veoma visoku temperaturu i uvećane limfne čvorove

-   Kada je dete izrazito lošeg opšteg stanja – malaksalo, bezvoljno, neće da jede

-   Naročito je važno što pre odvesti dete na pregled ako se primete “modrice” po koži, a dete se nije udarilo

 • Da li zaista mogu biti znak opasnog oboljenja

Najređi razlog uvećanja limfnih žlezda vrata kod dece su maligne bolesti!

One su, srećom, veoma retke, ali izazivju najviše straha kod roditelja. Leukemije i limfomi su najčešeće maligne bolesti koje “idu” sa otokom limfnih čvorova. Tada deca imaju i druge tegobe, koje brzo dovedu dete kod pedijatra.

Podeli:

Komentari

 1. Dobar dan. Imam uvecane zlezde sa donje strane vilice, na licu ispred uveta. Radjena laboratorija sve je uredno. Nije mononukleoza, toksoplazma i citomegalo. Osjecam drhtanje tela, vrtoglavicu, malaksalost i kad nesto popijem ili pojedem malo mi je muka. Doktori kazu da je virus i da ce oroci a meni je sve losije. Molim za savet. Hvaka.

  Odgovori na komentar
 2. Dobro vece, htela bih da vas pitam sta da radim, moj sin od godinu ipo dana ima uvecane limfne zlezde na vratu vec 4 meseca. Od oktobra meseca je bio prehladjen, isli smo 8 puta kod Dr., nije mu nista idite kuci, prehlada,da bi 7 put dali antibiotik amoxicilin nedelju dana, dok je pio pomoglo mu, al čim smo prestali da dajemo sirup posle nedelju dana, i dalje kasalj i tipični simptomi prehlade. Osmi put kad smo otisli vadili su mu krv. Ali sve je uredu, nije nista ozbiljno. Pregledali su mu zlezde veličine su 1cm. U decembru mu je bolje, al I dalje su zlezde uvecane. Sad je ponovo prehladjen. Kasalj, nos, dva dana temperatura, i zlezde su i dalje uvecane na vratu. Zašto? Sta da radim,
  i da li bi trebali da idemo opet na pregled? Jako me to brine. Hvala vam puno unapred. Pozdrav Aleksandra

  Odgovori na komentar
 3. Ivana Jovovic 28.01.2020 u 16:08

  Dobar dan! Molim vas da mi date savet! Mom detetu uzrasta tri godine su se pojavile na vratu male zlezdice mekane na dodir i lako pomerljive ali ih sa jedne strane vrata ima 4 i to jedna do druge,bio je prehladjen prethidnih dana i imao temperaturu!Da li je potrebno voditi ga kod lekara?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani molim za pomoc, na desnoj strani vrata imao sam 2 limfne zlezde uvecanje al tu mi je bio umnjak i curio gnoj izvadio sam umnjak i zlezde su se smanjile posle mesec dana, ali sam na levoj strani iza vrata imam par limfnih cvorova uvecanih oko 4 ,5 komada velicine 6×8 da li je razlog za brigu ili ne. Ne bole niti rastu ali su uvecani.

  Odgovori na komentar
Strana 41 od 41<<<3738394041

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA