Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr
 • Šta je sa infektivnom mononukleozom

Ovo je takođe virusna bolest koja “ide” sa veoma velikim limfnim čvorovima na vratu.

Obično se vide “paketi” sa na bočnim stranama vrata, a ogromna većina dece ima veoma visoku temperaturu, bolove u grlu i osećaju se loše. Treba znati da kod manje dece ova bolest ima lakšu kliničku sliku, pa često prođe neopaženo.

Dijagnoza se, kod tipičnih “slučajeva” lako postavlja – na osnovu pregleda deteta i jednostavnih laboratorijskih analiza, a većina dece uz odmaranje i “laku” hranu pregura ovu bolest posle par nedelja. Samo manji broj pacijenata dobije neku od komplikacija, pa nema mesta prevelikom strahu.

 • Kada su uvećani limfni čvorovi za pregled pedijatra

Pedijatru se NE TREBA javljati ako mame i tate vide male (ne veće od jednog centimetra) limfne žlezde koje ne bole, pokretne su i ne rastu. Pomoć pedijatra je neophodna u sledećim situacijama:

-   Ako se vide veliki limfni čvorovi koji su “odjednom” porasli (nije ih bilo prethodnog dana)

-   Ako su bolni, bez obzira na veličinu

-   Kada su uvećani limfni čvorovi “pokriveni” cvenom kožom, ili su tvrdi, bolni i nepokretni pod prstima

-   Ako se dete sa uvećanim limnim čvorovima žali na jak bol u grlu

-   Kada dete ima veoma visoku temperaturu i uvećane limfne čvorove

-   Kada je dete izrazito lošeg opšteg stanja – malaksalo, bezvoljno, neće da jede

-   Naročito je važno što pre odvesti dete na pregled ako se primete “modrice” po koži, a dete se nije udarilo

 • Da li zaista mogu biti znak opasnog oboljenja

Najređi razlog uvećanja limfnih žlezda vrata kod dece su maligne bolesti!

One su, srećom, veoma retke, ali izazivju najviše straha kod roditelja. Leukemije i limfomi su najčešeće maligne bolesti koje “idu” sa otokom limfnih čvorova. Tada deca imaju i druge tegobe, koje brzo dovedu dete kod pedijatra.

Podeli:

Komentari

 1. Devojcica 7god.od pre pet dana ima uvecane linfne covorove na vratu i licu ispred uveta velicine lesnika.Radili krvnu sliku sve je u redu sem crp koji je 7.Radili ultra zvuk radiolog kaze zauske a infektolog kaze mononukleoza.Dete nema drugih simptoma,da napomenem dete je uredno vakcinisano.Molim za savet

  Odgovori na komentar
 2. Postovani imam sina 4god.i pre tri dana sam mu napipala cvoric na potiljku, neboli ga, mekan je i pomera se pri dodiru. Zabrinuta sam. Neznam dali to ima veze sa tim sto trenutno ima varicele? Hvala unapred na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani imam uvecani limfni cvor ispod brade koji je nepomican i kada glavu zategnem samo tako se vidi,takodje imam povremeni bol u levom uhu i iza tog uha tskodje limfni cvor.o cemu je rec. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
 4. Postovani bio sam pre nedelju dana prehladjen temp 37-38,5 i imam sa strane na vratu jedan mali limfni cvor koji se pomera , i pozadi jedan koji je duboko pod kozom .

  Odgovori na komentar
 5. Dobar Dan
  Htela bih da vas zamolim za pomoc ,savet.Sin mi ima 5god vec duze vreme se borimo sa upalom limfne zlezde.Svaki put dobije antibiotik i posle kratkog vremena ponovo se pojavi.Vadili su sve briseve na bakterije na streptokoku sve je u redu ali se svaki put iznova pojavi.Hvala vam unapred pozz

  Odgovori na komentar
 6. Kako izgleda limfna zlezda na vratu kod deteta kada je nesto ozbiljno kada nije
  bezazleno…moje dete ima uvecenu zlezdu vec mesec dana…popio je antibiotik vrlo malo je se smanjilo i sada vise se ne smanjuje…veseo je aktivan…nalazi krvi su u redu…pa me interesuje kako to izgleda kada nije u redu …hvala

  Odgovori na komentar
 7. Ilda glogic 18.09.2019 u 22:25

  Poštovani,
  Moje dete ima 10 godina,juce smo primetili ispred uva zatekli u koja je bolna na dodir i javili se lekaru isti je konstatovao upali limfne i pljuvačke zlezde.Dobili smo antibiotik Forteca da to ispije i javi se na kontrolu…S obzirom da je od svoje 1-6 godine konstantno imao problema sa usima cak je vise puta i operisan interesuje me da li ovo vuce i ima veze sa usima i da li moze da izazove komplikacije tipa ponovnog javljanja bakterija u usima i slabljenja sluha?
  Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 40 od 40<<<3637383940

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA