Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr

Foto: Flickr

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Podeli:

Komentari

 1. Sladjana says:

  Nasa devojcica I’ma 3god I I’ma uvecane zlezdica na vratu Iza uha,nekoliko koje su mekane na dodir I bese pod prstom.Radili smo virusologiju I dve ne negativno,citi,parvo,enstebar virus Ali I dalje su prisutna sa obe strane vrataAli izgrazenije na desnoj strani.Radili smo labor.sve je u granicama osim LDH gde je vrednost 342.Molim vas za Vas Saveta I misljenje.Hval unapred

 2. taša says:

  Poštovani, nešto ne radi kontakt forma, ne može da se pošalje.

 3. Djurdja says:

  Poštovani,

  Imam 27 godina. Imam dosta reaktivnih limfnih čvorova po vratu. Nedavno sam masirajući vrat napipala jednu malu kuglicu u jami iznad ključne kosti, koja nije veća od zrna graška, beži pod prstima i ne boli. Otišla sam na pregled radiologa koji mi je rekao da je u pitanju bezazlena žlezda promera 0,7×0,2… Vidim u komentarima da vi navodite da ukoliko je ispod 1cm da se smatra normalnom a ne povećanom… Da li je to onda slučaj i sa ovom mojom? I da li je moguće ih opipati u ovoj regiji?

  Hvala na odgovoru.

 4. Bojana says:

  Moj sin ima kao neku kuglicu na vratu tačnije na dusniku na levoj strani, tvrdja je i te se poveca pa se smanji ali ne prolazi, mnogo sam uplasena! Sta bi to moglo biti, imao je upaljeno grlo temp, ali ta kao zlezdica stoji tako vec 2-3 nedelje pre nego sto se razboleo.

 5. slavica says:

  devojcica 5 godina ona ima stalno lifne cvoreve na vretu mogu se opipati tu su oko 1cm neki su mozda veci malo. nema nikakve tegobe. razgovarali su smo sa perijatrom ona kaze da je to normalno.
  Dali Vi mislite da je normalno to. Hvala

Strana 42 od 42<<<3839404142

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA