Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr

Foto: Flickr

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Podeli:

Komentari

 1. Dragana says:

  Devojcica 7god.od pre pet dana ima uvecane linfne covorove na vratu i licu ispred uveta velicine lesnika.Radili krvnu sliku sve je u redu sem crp koji je 7.Radili ultra zvuk radiolog kaze zauske a infektolog kaze mononukleoza.Dete nema drugih simptoma,da napomenem dete je uredno vakcinisano.Molim za savet

 2. Dragana says:

  Postovani imam sina 4god.i pre tri dana sam mu napipala cvoric na potiljku, neboli ga, mekan je i pomera se pri dodiru. Zabrinuta sam. Neznam dali to ima veze sa tim sto trenutno ima varicele? Hvala unapred na odgovoru.

 3. Akica says:

  Postovani imam uvecani limfni cvor ispod brade koji je nepomican i kada glavu zategnem samo tako se vidi,takodje imam povremeni bol u levom uhu i iza tog uha tskodje limfni cvor.o cemu je rec. Unapred hvala

 4. Luka says:

  Postovani bio sam pre nedelju dana prehladjen temp 37-38,5 i imam sa strane na vratu jedan mali limfni cvor koji se pomera , i pozadi jedan koji je duboko pod kozom .

 5. Jelena says:

  Dobar Dan
  Htela bih da vas zamolim za pomoc ,savet.Sin mi ima 5god vec duze vreme se borimo sa upalom limfne zlezde.Svaki put dobije antibiotik i posle kratkog vremena ponovo se pojavi.Vadili su sve briseve na bakterije na streptokoku sve je u redu ali se svaki put iznova pojavi.Hvala vam unapred pozz

 6. Marija says:

  Kako izgleda limfna zlezda na vratu kod deteta kada je nesto ozbiljno kada nije
  bezazleno…moje dete ima uvecenu zlezdu vec mesec dana…popio je antibiotik vrlo malo je se smanjilo i sada vise se ne smanjuje…veseo je aktivan…nalazi krvi su u redu…pa me interesuje kako to izgleda kada nije u redu …hvala

 7. Ilda glogic says:

  Poštovani,
  Moje dete ima 10 godina,juce smo primetili ispred uva zatekli u koja je bolna na dodir i javili se lekaru isti je konstatovao upali limfne i pljuvačke zlezde.Dobili smo antibiotik Forteca da to ispije i javi se na kontrolu…S obzirom da je od svoje 1-6 godine konstantno imao problema sa usima cak je vise puta i operisan interesuje me da li ovo vuce i ima veze sa usima i da li moze da izazove komplikacije tipa ponovnog javljanja bakterija u usima i slabljenja sluha?
  Hvala

Strana 40 od 42<<<3839404142>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA