Uvećani limfni čvorovi na vratu

Veliki broj pitanja upućenih pedijatru je vezan za uvećane limfne čvorove (“žlezde”) na vratu, baš kao i strah, pa smo rešili da vam približimo ovu aktuelnu temu.

limfni cvorovi flickr

Foto: Flickr

 • Limfne žlezde ili čvorovi, šta je pravilno

Radi se o limfnom tkivu koje je grupisano u čvoriće, pa je limfni čvor pravilan naziv. Nisu žlezde, jer ne luče hormone, kao ni druge “produkte” žlezda. Naravno, to nije od presudnog značaja, a termin “limfna žlezda” se odomaćio pa nam ne smeta.

 • Čemu služe limfni čvorovi

To su prave fabrike ćelija (vojnika) i hemijskih supstanci (oružja) koje zajedno učestvuju u odbrambenoj (imunološkoj) reakciji organizma. Zato je jasno da je njihova uloga u zaštiti detetovog tela od infekcija veoma važna. Kad ih ne bi bilo odbrana organizma od neželjenih “mikronapadača” bi bila daleko teža, zapravo nemoguća!

Svaka grupa limfnih čvorova ima “zaduženje” da skuplja limfu (tečnost koja se “cedi” iz tkiva) iz određenog dela tela. Limfne žlezde vrata “pokrivaju” gornji deo želuca, jednjak, grlo, nos i meka tkiva i kožu lica.

 • Zašto se nekad napipaju pa se povuku

Zato što limfni čvorići otiču kada dete ima neku infekciju (najčešće grla), a kad ona prođe dolazi do smanjivanja vratnih čvorića. Veliki broj virusnih infekcija grla kod dece prođe bez povišene temperature i bez većih tegoba, tako da jedina manifestacija bolesti mogu biti lako uvećani limfni čvorići.

 • Da li su uvek znak bolesti

NISU!

Kod dece je vrat mesto gde se limfni čvorići inače nalaze. One se često mogu napipati, a nekada se “pojave” pa se posle nekoliko dana povuku. Neke od njih se mogu videti, a neke su dublje pod kožom pa se ne vide (ali se mogu napipati).

Uobičajeno je da su te “normalne” limfne žlezde na vratu bezbolne, mekane, “beže” pod prstima pa se dete ne buni kada ih pregledamo. One su male – do 1 centimetar su u prečniku, a koža iznad njih ima normalnu boju (nema crvenila).

Kada su limfni čvorovi veći od jednog centimetra treba ih smatrati uvećanim, što naravno ne znači da je dete ozbiljno bolesno.

Podeli:

Komentari

 1. Boris says:

  Zdravo Moje ime je Boris ,cerkica od tek skoro mesec dana napipali smo joj na vratu malu kuglicu kao cvoric sa zadnje strane …pregled ne tek za nedelju dana.Inace beba se ponasa sve normalno nista neobicno.Moze neki Savet?

  • MojPedijatar says:

   Skoro sigurno se radi o BEZAZLENOM limfnom čvoriću koji se tu normalno nalazi. NEMA razloga za brigu.

 2. Suzana says:

  Dobar dan, moj sin od dva meseca ima iza desnog uha, kod potiljačne kosti jedno malo zadebljanje kao ispod kože, ovako se ne vidi, samo može na dodir da se otkrije. A kod lekara tek za desetak dana na vakcinaciju. Inače, beba ne reaguje kad se to dodiruje, ne boli ga i sasvim se normalno ponaša. HVALA

 3. Jelena says:

  Postovanje, moj sin ima 4 nedelje na vratu , ispod brade, sa desne strane neku kuglicu koja je odprilike velicine 1.5 cm, bili smo kod lekara rekli su da pratimo ako se uveca da se javimo predlagali su i ultrazvuk ukoliko se za dve nedelje ne povuce…. ako je linfna zlezda posle koliko vremena se povlaci na ma je prisutna ve 8 dana?

 4. Vesna says:

  Mom sinu sam napipala u Junu limfne na vratu, vodila ga da vadi krv rekli su da je viru, medjutim njemu su i dan danas nateceni, pri tome sam primetila da ima i na preponi i pod pazduhom.
  Nema crvenila, dobija na kilazi, ima 2 godine.
  Brine me jako i ne znam dal da ga vodim nazad na pretrage?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda (Vašeg pedijatra) se to zaista NE može proceniti…po Vašem opisu deluje bezazleno!

 5. Sneza says:

  Mali 6g pre 10 dana imao boginje(varičele)
  Svega 25 komada po telu.
  Pre 2 dana mu je natekla zlezda ispod vrata (velicine jaja)
  Ne zali se na bol,samo kada malo potrči.
  Od juce mu je slabo prohodna leva nozdrva,i imao je bran sekret.Malopre mu je iz čista mira krenula krv iz nosa.
  Ima li razloga za brigu?

  • MojPedijatar says:

   Da se (bez straha) uradi krvna slika i CRP (iz prsta), pa da Vaš pedijatar pregleda dete…to je najbolji put da se ovo proceni.

 6. Marija says:

  Pozdrav. Moj sin ima 8.5 godina. 30 oktobra mu se pojavio poveći limfni čvor od 2cm ispod vrata i jos jedan od 1.5 cm ispod pazuha. Pio je tablete panklav i sad sirup panklav. Ne smanjuje mu se nimalo ni jedan ni drugi cvor. Dr u bolnici su za operaciju. Vase misljenje? Da li postoji jos neki lek za to ili je operacija neophodna?

  • MojPedijatar says:

   Da dete pregleda hematolog, a prethodno da se uradi krvna slika…pa da se vidi šta dalje da se radi. Ako se hematolog slaže sa operatvnim lečenjem – to onda treba uraditi.

 7. Svetlana Stavljanin says:

  Moje drugarice cerkica I’ma otekle limfne zlezde ili cvorove,sta vec….u skupini…I’ma temperaturu,bris he ok,na palpaciju su bolne…sta da radi….kekari nisu sigurni,kazu virus

Strana 39 od 42<<<3738394041>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA