Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni i zime stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Libershot

One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

 • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

 • Kako prepoznati fras?

Lako!

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a ponekad povrati, ukoliko je prethodno jelo.

 • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE ako ne traje duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

 • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Podeli:

Komentari

 1. Dragana says:

  Postovani,decak danas ima 6 godina i 6 meseci.Sa dve godine je ima tipicni fras usled povisene temperature.Fras se nije ponovio jer smo uvek agresivno skidali temperaturu i po samo po potrebi preventivno davali diazepam po preporuci neuropedijatra.Sobzirom da je sklon visokim temperaturama i prilikom skakanja temperatura on cesto drhti i hladni su mu udovi ali pri punoj svesti naravno meni kao majci uvek je strah prisutan.Pitanje je da li sada davati preventivno diazepam?Unapred hvala

 2. Jakub says:

  POŠTOVANJE DOKTORE MOLIM VAS DA MI ODG. DANAS JE MOJE DETE KOJE IMA OSAM MESECI JEDNOM POCEO DA TRESE GLAVOM I DESNOM RUKOM PA CELIM TELOM JA SAM U NEMACKOJ PA NEZNAM JEZIK ODMA SAM POZVAO HITNU I DOSLI I ODVEZLI U BOLNICU I TAMO SU MU STAVLJALI I GUZU NESTO A JA NERAZUMEM IH STA PRICAJU KADA SU MU TO STAVLJALI U GUZU POSE KENOLIKO MINUTA PRESTAO DA TRESE STA ZNACI TO I RAZUMEO SAM IH DA UJUTRO CE DA MU SNIMAJU GLAVU HVALA UNAPRED

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda bebe i uvida u nalaze se zaista NIŠTA recizn ne može reći.

   Svakako je dobro da je napad brzo prekinut.

 3. Jakub says:

  MOLIM VAS AKO MOZE TE DA MI KAŽETE KAKAV PREGLED BI TREBALO DA MU SE URADI ZA TO STO MU SE DESILO I STA TO ZNACI STO SE TRESAO DANAS SAM IH PITAO JA SAM IH RAZUMEO DA DETE KAZU DA MU JE TO ZBOG TECNOSTI DALI MOZE DA DETE TRESE OD JEDNO NIJE IMAO NI TEMERATURU SAMO OD JEDNOM POCELA DESNA RUKA I GLAVA DA TRESE I DALI MOZE TO DA BUDE ZNOG TECNOSTI JER ON STVARNO SLABO PIJE VODU NECE DA PIJE JEDVA PIJE MALO HVALA NA ODG DOKTORE

 4. Zora says:

  Tema je odlicna! Hvala vam sto se ovim bavili.
  Moj sin je u 9 mesecu imao febrilne konvulzije, trajale su par minuta. Par minuta pre toga izmerena je tt oko 38, a posle toga oko 37,8. Pretpostavka stoji da verovatno spada u onu grupu dece kod kojih se konvulzije javljaju pri manjim tt ili da se u kratkom periodu desio i porast i pad tt…
  Sve u svemu, sada smo jako oprezni kada dobije temperaturu. Imamo diazepam cepice u kuci pod obavezno. Mene interesuje da li svaki put kada dobije tt treba da bez razmisljanja upotrebimo diazepam? Odnosno da li je veca korist ili steta od ovog leka, ako uzmemo u obzir da se febrilne konvulzije ne moraju javiti svaki put kad ima tt i uzimajuci u obzir da (u njegovom slucaju) nisu atipicne, nisu “sumnjive” u smislu da postoji neuroloski problem.
  Sta je manje zlo, diazepam ili fras u nasem slucaju.

  • MojPedijatar says:

   Prvo.da.se obara temperatura, pa ako to ne ide kako treba – da se da Diazepam preventivno.

   Generalno se NAPUŠTA preventivno davanje Diazepama koji ostaje za tetapiju konvulizija – ako se ipak dese.

   • Zora says:

    Da, upravo sam Vas stav o tome htela da cujem.
    Hvala Vam
    Samo jos da pitam… Obzirom da su kod nas konvulzije trajale par minuta, koliko treba Diazepamu da “odradi svoje”? Ima li svrhe u ovakvim situacijama davati Diazepam ili fras prodje i pre pocetka delovanja Diazepama.

 5. Mia says:

  Moja cerkica je imala prvi put FK sa dvije godine,posle smo da pokupimo druge dvije cerke iz skole,skola nam se nalazi 5 min.od kuce tako kad smo stigli tamo ona je vjerovatno imala vec taj napad samo je bila u nesvijesti i plava oko usana,otjerala su nas u hitnu odma od tad nije vise imala mada je imala visoku tem.prosle sedmice u 5 ujutro isto samo pocela da krklja cudno u grlu onda se tresla da bi se potom izgubila i prestala da dise neznam koliko dugo je sve to trajalo mozda 5 ili vise minuta al za mene je bila vjecnost.U petak imamo EEG hocu da provjerim dali ona ima nesto jos ili samo taj FK nama su rekli dok napuni 5 da ce da prestane a ona je jos malo 6.Jos nesto oba puta ona uopste nije imala jacu tem.od 37 zanima me dali i na 37 ili 38 moze da se desi FK,,,,hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez neurološkog pregleda deteta i uvida u nalaz EEG-a se naprosto NE može izvršiti objektivna procena opisanog napada (sa plavilom usana).

 6. Darko says:

  Zanima me koliko Diazepam može uticati na zdravlje deteta? Dete mi je po treći put u tri godine njegovog života na odeljenju za neurologiji u Institutu za majku i dete zbog pojave napada. Svaki put smo na vreme reagovali i davali diazepam. EEG je dobar i ne ukazuje na epilepsiju. Sada su doktori prepisali dok je tamo diazepam tablete na 8 sati. Dete se potpuno oporavilo osim što zbog doza diazepama priča nepovezano, ne kontroliše baš najbolje ruke, na trenutke je agresivno a na trenutke potpuno mirno. Zanimaju me upravo neželjena dejstva leka, koje posledice takav lek može da izazove? Čitao sam da ukoliko dete postane agresivno treba prekinuti sa terapijom diazepama, koji su razlozi i do čega to može dovesti?

  • MojPedijatar says:

   Ovo naprosto MORATE razmotriti sa neurologom koji prati Vaše dete i koji je odredio ovu terapiju.

 7. Marija says:

  Moje dete ima 3 godine. Do sada se razboljevala svega 3,4 puta. Ali, tad bi se desavalo da dobije temperaturu i 39,5! Moje pitanje je… Ako se do sad nije desilo da dete dobije fras, znaci li to da je zasticena i ubuduce?

  • MojPedijatar says:

   NEMA 100% “garancije”, ali je šansa minimalna da Vaše dete dobije febrilne konvulzije!

Strana 8 od 10<<<678910>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA