Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni i zime stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Libershot

One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

 • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

 • Kako prepoznati fras?

Lako!

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a ponekad povrati, ukoliko je prethodno jelo.

 • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE ako ne traje duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

 • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Podeli:

Komentari

 1. Sladja says:

  Moja beba ima mesec ipo dana… Nije bolesna, tj nema temperaturu, nosic uredan… Ali pre cetiri veceri jako je pocela da place i da trese rukicama unazad… Smatrala sam da je mozda nesto sanjala pa se uplasila… Medjutim pre dva dana je tri puta imala bas takvo stanje… Pogled joj se ukoci, rukice pocnu da se tresu (unazad) i da se grce i ona jako počne da vristi (jak vrisak, ne obicno plakanje)… To je bilo oko 14:30, drugi put oko 17h i uvece pre kupanja u 20h… I juce se isto ponovilo u slicno vreme kao prethodni dan… Da li to moze da bude fras? Inace, bebac sisa, jako lepo napreduje… Na prvoj kontroli je napredovala 1150kg i 7cm je dobila u duzini… Redovno mokri i ima uredne stolice… Jako sam zabrinuta… Nije mi prva beba… Ali prvi put se susrecem sa takvim vriskom… A suprugova sestra je imala fras kada je bila mala… Da li imam razloga za strah? I da li je ovo po Vama fras? Da li beba mora da ima tepmeraturu da bi dozivela fras?

  • MojPedijatar says:

   Fras – FEBRILNE konvulzije se ISKLJUČIVO dešavaju kad dete ima povišenu temperaturu!

   Dakle, ovo NIJE fras, a bez pregleda bebe se zaista NE može prceniti o čemu se radi.

 2. Istvan says:

  Jedno pitanje cerkica mi ima 1 i dva meseca vec dva dana ima povisenu temperaturu 38 do 39 dobila je sirup ali se trza kad spava, moze neki savet

 3. Irena says:

  Daili se ponavlja kriza svesti ?

 4. Fata says:

  Moj sin je dobi privi fars sa 11meseci tad je imao visoku temperaturu drugi put je dobio sa 20 meseci tad nije imao temperaturu prije toga 3 puta je pao i to o laminatu glavom posle 2sata samo se prevrnuo i poceo da se trese i da place nije trajalo duze od 3 min izgledalo je ko da ima groznicu

 5. Jasmina says:

  Moj sin je dobi privi fars sa 11meseci tad je imao visoku temperaturu drugi put je dobio sa 20 meseci tad nije imao temperaturu prije toga 3 puta je pao i to o laminatu glavom posle 2sata samo se prevrnuo i poceo da se trese i da place nije trajalo duze od 3 min izgledalo je ko da ima groznicu

Strana 10 od 10<<<678910