Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni i zime stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Pixabay

 • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Kada se desi prvi put, roditelji su potpuno zatečeni, pa je najbolje da što pre odvedu dete u najbližu zdravstvenu ustanovu. Ako nemaju mogućnosti za transport, treba pozvati hitnu pomoć. Dok dete ne stigne kod lekara (ili dok hitna pomoć ne stigne kući) – dete treba staviti na bok, NE VADITI JEZIK i ne prskati hladnom vodom dete po licu. Treba ga ostaviti samo u peleni.

Roditelji koji su ovo proživeli, znaju šta treba da se radi, a potrebno je imati malo pribranosti i dati lek koji se zove Diazepam, i to u mikroklizmama (tubicama za rektalnu primenu).

- Dete odmah staviti na bok – tako mu neće «zapasti» jezik, a ako povrati – neće doći do prodiranja povraćenog sadržaja u pluća.

- Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu), uvući je detetu u guzu i istisnuti CEO sadržaj.

- Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle – STISNUTIH prstiju, da se lek ne bi usisao, nazad u tubicu

- Po vađenju tubice, stisnuti detetu guzu par minuta, da lek ne iscuri napolje.

- Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali potom mora da se nastavi sa obaranjem visoke temperature i da se dete odvede na pregled kod pedijatra..

 • Može li da se ponovi?

Podeli:

Komentari

 1. Sladja says:

  Moja beba ima mesec ipo dana… Nije bolesna, tj nema temperaturu, nosic uredan… Ali pre cetiri veceri jako je pocela da place i da trese rukicama unazad… Smatrala sam da je mozda nesto sanjala pa se uplasila… Medjutim pre dva dana je tri puta imala bas takvo stanje… Pogled joj se ukoci, rukice pocnu da se tresu (unazad) i da se grce i ona jako počne da vristi (jak vrisak, ne obicno plakanje)… To je bilo oko 14:30, drugi put oko 17h i uvece pre kupanja u 20h… I juce se isto ponovilo u slicno vreme kao prethodni dan… Da li to moze da bude fras? Inace, bebac sisa, jako lepo napreduje… Na prvoj kontroli je napredovala 1150kg i 7cm je dobila u duzini… Redovno mokri i ima uredne stolice… Jako sam zabrinuta… Nije mi prva beba… Ali prvi put se susrecem sa takvim vriskom… A suprugova sestra je imala fras kada je bila mala… Da li imam razloga za strah? I da li je ovo po Vama fras? Da li beba mora da ima tepmeraturu da bi dozivela fras?

  • MojPedijatar says:

   Fras – FEBRILNE konvulzije se ISKLJUČIVO dešavaju kad dete ima povišenu temperaturu!

   Dakle, ovo NIJE fras, a bez pregleda bebe se zaista NE može prceniti o čemu se radi.

 2. Istvan says:

  Jedno pitanje cerkica mi ima 1 i dva meseca vec dva dana ima povisenu temperaturu 38 do 39 dobila je sirup ali se trza kad spava, moze neki savet

 3. Irena says:

  Daili se ponavlja kriza svesti ?

 4. Fata says:

  Moj sin je dobi privi fars sa 11meseci tad je imao visoku temperaturu drugi put je dobio sa 20 meseci tad nije imao temperaturu prije toga 3 puta je pao i to o laminatu glavom posle 2sata samo se prevrnuo i poceo da se trese i da place nije trajalo duze od 3 min izgledalo je ko da ima groznicu

 5. Jasmina says:

  Moj sin je dobi privi fars sa 11meseci tad je imao visoku temperaturu drugi put je dobio sa 20 meseci tad nije imao temperaturu prije toga 3 puta je pao i to o laminatu glavom posle 2sata samo se prevrnuo i poceo da se trese i da place nije trajalo duze od 3 min izgledalo je ko da ima groznicu

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA