Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni i zime stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

temperatura px

Foto: Pixabay

Može!

Ova sklonost (osetljivost) mozga da burno reaguje na visoku temperaturu traje obično do pete godine života. Zato svaki sledeći skok temperature treba spremno dočekati, dobro naoružani lekovima za obaranje febrilnosti (antipiretici), a obavezno treba imati i spasonosni Diazepam – «tubice».

 • Da nije epilepsija?

Febrilne konvulzije liče na epileptični napad, ali fras NIJE EPILEPSIJA, to su veoma različite bolesti.

Iako se veliki broj epilepsija kod dece na vreme dijagnostikuje i lepo leči, febrilne konvulzije SAME PRESTAJU posle pete godine života. Zato ne treba poistovećivati ove dve bolesti.

KAKO SPREČITI FEBRILNE KONVULZIJE (FRAS)

 

Ova naprijatna situacija se sprečava na dva načina: efikasnom borbom protiv povišene temperature i preventivnim davanjem diazepama.

Kako “skinuti” povišenu telesnu temperaturu?

Aksilarna temperatura do 38oC kod najvećeg broja dece ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere.

Evo šta treba uraditi da se što pre obori povišena temperatura:

 

-   Rashlađivanje deteta

Dok pripremate antipiretik (leka za  obaranje temperature) skinite detenemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od nastanka frasa!.

Kod dece koja su već imala fras OBAVEZNA mera rashlađivanja je i tuširanje mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

 

-   Lekovi – antipiretici

Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature i dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati), ali kod dece sa frasom koja imaju preko 38 stepeni (aksilarna temperatura) NE TREBA čekati efekat rashlađivanja već obavezno dati antipiretik!

Lekovi su stub borbe sa visokom temeperaturom. Njih treba davati kada je telesna temperatura iznad 38oC, a kod dece koja su imala febrilne konvulzije antipiretik se može dati i kad temperatura krene preko 37,5, a posle rashlađivanja (skidanja deteta) i dalje raste!

Na našem farmaceutskom tržištu postoji nekoliko preparata koji su prikladni za obaranje visoke telesne temperature kod dece, a najčešće se koriste paracetamol (Febricet) i ibuprofen (Nurofen)

Salicilati (acetil-salicilna kiselina) se NE ne daju deci za obaranje temperature! Salicilati kod dece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se već mnogo godina ne koriste za snižavanje povišene telesne temperature. Ove komplikacije (Reye-ov sindrom) su veoma retke, ali izuzetno opasne.

Ibuprofen i paracetamol NIKADA ne izazivaju ove retke opasne reakcije, a imaju istu ili bolju efikasnost kao i salicilati.

Podeli:

Komentari

 1. Sladja says:

  Moja beba ima mesec ipo dana… Nije bolesna, tj nema temperaturu, nosic uredan… Ali pre cetiri veceri jako je pocela da place i da trese rukicama unazad… Smatrala sam da je mozda nesto sanjala pa se uplasila… Medjutim pre dva dana je tri puta imala bas takvo stanje… Pogled joj se ukoci, rukice pocnu da se tresu (unazad) i da se grce i ona jako počne da vristi (jak vrisak, ne obicno plakanje)… To je bilo oko 14:30, drugi put oko 17h i uvece pre kupanja u 20h… I juce se isto ponovilo u slicno vreme kao prethodni dan… Da li to moze da bude fras? Inace, bebac sisa, jako lepo napreduje… Na prvoj kontroli je napredovala 1150kg i 7cm je dobila u duzini… Redovno mokri i ima uredne stolice… Jako sam zabrinuta… Nije mi prva beba… Ali prvi put se susrecem sa takvim vriskom… A suprugova sestra je imala fras kada je bila mala… Da li imam razloga za strah? I da li je ovo po Vama fras? Da li beba mora da ima tepmeraturu da bi dozivela fras?

  • MojPedijatar says:

   Fras – FEBRILNE konvulzije se ISKLJUČIVO dešavaju kad dete ima povišenu temperaturu!

   Dakle, ovo NIJE fras, a bez pregleda bebe se zaista NE može prceniti o čemu se radi.

 2. Istvan says:

  Jedno pitanje cerkica mi ima 1 i dva meseca vec dva dana ima povisenu temperaturu 38 do 39 dobila je sirup ali se trza kad spava, moze neki savet

 3. Irena says:

  Daili se ponavlja kriza svesti ?

 4. Fata says:

  Moj sin je dobi privi fars sa 11meseci tad je imao visoku temperaturu drugi put je dobio sa 20 meseci tad nije imao temperaturu prije toga 3 puta je pao i to o laminatu glavom posle 2sata samo se prevrnuo i poceo da se trese i da place nije trajalo duze od 3 min izgledalo je ko da ima groznicu

 5. Jasmina says:

  Moj sin je dobi privi fars sa 11meseci tad je imao visoku temperaturu drugi put je dobio sa 20 meseci tad nije imao temperaturu prije toga 3 puta je pao i to o laminatu glavom posle 2sata samo se prevrnuo i poceo da se trese i da place nije trajalo duze od 3 min izgledalo je ko da ima groznicu

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA