Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni i zime stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Flickr

Kako se daju lekovi za obaranje temperature?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lek da kašičicom, ali ako dete povraća ili odbija lek na usta mogu se primeniti čepići (Ferbicet supozitorije). Važno je poštovati doz ekoje prepiše lekar ili ih naći u uputstvu za korišćenje leka.

Kako staviti čepić (supozitoriju) detetu?

Kod primene čepića, dete staviti potrbuške, nežno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija (Febricet supozitorije), za razliku od ibuprofena koji u Srbiji nije dostupan u vidu čepića.

Doze su praktično iste, a efekat leka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata. Zato su supozitorije paracetamola (Ferbicet supozitrije) idealan antipiretik za sprečavanja skoka temperature kod dece koja imaju fras!

Supozitorije ne treba davati kada dete ima proliv jer tada se lek ne može resorbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debelog creva.

 

Koji je antipiretik dati prvi –paracetamol ili ibuprofen?

 

Posle trećeg meseca života (pa čak i ranije kad pedijatar predvidi) i pracetamol i ibuprofen se bezbedno (uz poštovanje preporučene doze i intervala primene leka) mogu bezbedno dati deci.

Neka deca bolje reaguju na paracetamol, a neka na ibuprofen – zato je najbolje dati onaj lekić koji je već dokazan kao efikasan “spuštač” temperature.

Paracetamol ima prednost “brzog dejstva” kad se da u obliku supozitorija (Febricet supozitoprije), što je važno kod dece sa febrilnim konvulzijama.

Ibuprofen ima prednost jer deluje i antizapaljenski (antiinflamatorno)! Dakle, pored snižavanja temperature (antipiretski efekat) i tretmana bola (analgetski efekat) ibuprofen smanjuje upalu, što je veoma važno kod zapaljenja srednjeh uha (ototis). Paracetamol nema ovaj antizapaljenski efekat, iako je efikasan antipiretik i analgetik.

NIKAKO i NIKADA ne treba prekoračivati preporučenu dozu, kao ni skraćivati intervale davanja bez konsultacije sa lekarom.

Mogu li se paracetamol i ibuprofen davati istovremeno?

Podeli:

Komentari

 1. Sladja says:

  Moja beba ima mesec ipo dana… Nije bolesna, tj nema temperaturu, nosic uredan… Ali pre cetiri veceri jako je pocela da place i da trese rukicama unazad… Smatrala sam da je mozda nesto sanjala pa se uplasila… Medjutim pre dva dana je tri puta imala bas takvo stanje… Pogled joj se ukoci, rukice pocnu da se tresu (unazad) i da se grce i ona jako počne da vristi (jak vrisak, ne obicno plakanje)… To je bilo oko 14:30, drugi put oko 17h i uvece pre kupanja u 20h… I juce se isto ponovilo u slicno vreme kao prethodni dan… Da li to moze da bude fras? Inace, bebac sisa, jako lepo napreduje… Na prvoj kontroli je napredovala 1150kg i 7cm je dobila u duzini… Redovno mokri i ima uredne stolice… Jako sam zabrinuta… Nije mi prva beba… Ali prvi put se susrecem sa takvim vriskom… A suprugova sestra je imala fras kada je bila mala… Da li imam razloga za strah? I da li je ovo po Vama fras? Da li beba mora da ima tepmeraturu da bi dozivela fras?

  • MojPedijatar says:

   Fras – FEBRILNE konvulzije se ISKLJUČIVO dešavaju kad dete ima povišenu temperaturu!

   Dakle, ovo NIJE fras, a bez pregleda bebe se zaista NE može prceniti o čemu se radi.

 2. Istvan says:

  Jedno pitanje cerkica mi ima 1 i dva meseca vec dva dana ima povisenu temperaturu 38 do 39 dobila je sirup ali se trza kad spava, moze neki savet

 3. Irena says:

  Daili se ponavlja kriza svesti ?

 4. Fata says:

  Moj sin je dobi privi fars sa 11meseci tad je imao visoku temperaturu drugi put je dobio sa 20 meseci tad nije imao temperaturu prije toga 3 puta je pao i to o laminatu glavom posle 2sata samo se prevrnuo i poceo da se trese i da place nije trajalo duze od 3 min izgledalo je ko da ima groznicu

 5. Jasmina says:

  Moj sin je dobi privi fars sa 11meseci tad je imao visoku temperaturu drugi put je dobio sa 20 meseci tad nije imao temperaturu prije toga 3 puta je pao i to o laminatu glavom posle 2sata samo se prevrnuo i poceo da se trese i da place nije trajalo duze od 3 min izgledalo je ko da ima groznicu

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA