Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Flickr

Kako se daju lekovi za obaranje temperature?

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lek da kašičicom, ali ako dete povraća ili odbija lek na usta mogu se primeniti čepići (Ferbicet supozitorije). Važno je poštovati doz ekoje prepiše lekar ili ih naći u uputstvu za korišćenje leka.

Kako staviti čepić (supozitoriju) detetu?

Kod primene čepića, dete staviti potrbuške, nežno staviti čepić u guzu, potom rukom stisnutu guzu u trajanju od par minuta da rastopljeni čepić ne iscuri napolje. Paracetamol se može nabaviti u obliku supozitorija (Febricet supozitorije), za razliku od ibuprofena koji u Srbiji nije dostupan u vidu čepića.

Doze su praktično iste, a efekat leka nastaje nešto brže nego kod oralnih preparata. Zato su supozitorije paracetamola (Ferbicet supozitrije) idealan antipiretik za sprečavanja skoka temperature kod dece koja imaju fras!

Supozitorije ne treba davati kada dete ima proliv jer tada se lek ne može resorbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debelog creva.

 

Koji je antipiretik dati prvi –paracetamol ili ibuprofen?

 

Posle trećeg meseca života (pa čak i ranije kad pedijatar predvidi) i pracetamol i ibuprofen se bezbedno (uz poštovanje preporučene doze i intervala primene leka) mogu bezbedno dati deci.

Neka deca bolje reaguju na paracetamol, a neka na ibuprofen – zato je najbolje dati onaj lekić koji je već dokazan kao efikasan “spuštač” temperature.

Paracetamol ima prednost “brzog dejstva” kad se da u obliku supozitorija (Febricet supozitoprije), što je važno kod dece sa febrilnim konvulzijama.

Ibuprofen ima prednost jer deluje i antizapaljenski (antiinflamatorno)! Dakle, pored snižavanja temperature (antipiretski efekat) i tretmana bola (analgetski efekat) ibuprofen smanjuje upalu, što je veoma važno kod zapaljenja srednjeh uha (ototis). Paracetamol nema ovaj antizapaljenski efekat, iako je efikasan antipiretik i analgetik.

NIKAKO i NIKADA ne treba prekoračivati preporučenu dozu, kao ni skraćivati intervale davanja bez konsultacije sa lekarom.

Mogu li se paracetamol i ibuprofen davati istovremeno?

Podeli:

Komentari

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA