Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Maxipixel

Ne treba davati oba leka istovremeno “na svoju ruku”!

Postoje definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena (u intervalima kad istekne dejstvo jednog leka, a ponovo se javi veoma visoka temperatura), ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra. Ovakvo kombinovanje je baš važno u sprečavanju ponavljanja febrilnih konvulzija (“frasa”)!

Evo primera kombinacije antipiretika: dete je ranije imalo fras, temperatura kreće preko 38. Roditelju su rashladili dete i dali Febriect supozitoriju na koje dete inače lepo reaguje. Posle 15 do 20 minuta temperatura ipak i dalje raste, dete je istuširano mlakom vodom, ali visoka tempertarura ne jenjava. Tada se može dati i ibuprofen sirup IAKO nije prošlo nekoliko sati od prethodne doze paracetamola!  Važno je da se ISTI antipiretik ne primeni ranije od preporučenog intervala između dve doze, ali RAZLIČITI lekovi se ovako mogu kombinovati, naročito kod dece koja su imala fras (febrilne konvulzije)! Podrazumeva se da ovu kombinaciju odobri pedijatar koji prati dete!

 

Kako se antipiretici doziraju?

Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbedni i mame treba da znaju koliko dete može dobiti leka, a da se ne pretera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta. Uputstvo za upotrebu sadrži bezbedno doziranje, pa ga UVEK treba pročitati.

 

Kada počinje dejstvo leka?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. Čepići (supozitorije) imaju nešto brži efekat od sirupa.

 

Preventivno davanje Diazepama

Diazepam može da se da i preventivno (dakle, ne samo kao “prekidač” napada) – ili tubicama, ili u vidu tableta, ali je doze (kao i intervale davanja) potrebno definisati sa pedijatrom. Pedijatar će detaljno objasniti roditeljima kada se i kako lek daje preventivno.

Na kraju, roditelji dece  koja imaju problme sa febrilnim konvulzijama znaju da “nema mrdanja” bez antipiretika i dizaepama. Ovi lekovi moraju biti na dohvat ruke i u kući i na putovanju – to je naprosto neophodno za efikasno sprečavanje febrilnih konvulzija!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA