Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni i zime stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Maxipixel

Ne treba davati oba leka istovremeno “na svoju ruku”!

Postoje definisane preporuke za kombinovanje paracetamola i ibuprofena (u intervalima kad istekne dejstvo jednog leka, a ponovo se javi veoma visoka temperatura), ali to treba raditi samo po upustvu pedijatra. Ovakvo kombinovanje je baš važno u sprečavanju ponavljanja febrilnih konvulzija (“frasa”)!

Evo primera kombinacije antipiretika: dete je ranije imalo fras, temperatura kreće preko 38. Roditelju su rashladili dete i dali Febriect supozitoriju na koje dete inače lepo reaguje. Posle 15 do 20 minuta temperatura ipak i dalje raste, dete je istuširano mlakom vodom, ali visoka tempertarura ne jenjava. Tada se može dati i ibuprofen sirup IAKO nije prošlo nekoliko sati od prethodne doze paracetamola!  Važno je da se ISTI antipiretik ne primeni ranije od preporučenog intervala između dve doze, ali RAZLIČITI lekovi se ovako mogu kombinovati, naročito kod dece koja su imala fras (febrilne konvulzije)! Podrazumeva se da ovu kombinaciju odobri pedijatar koji prati dete!

 

Kako se antipiretici doziraju?

Precizno doziranje određuje lekar, ali pomenuti preparati su prilično bezbedni i mame treba da znaju koliko dete može dobiti leka, a da se ne pretera, ali i da se ne da mala doza koja nema efekta. Uputstvo za upotrebu sadrži bezbedno doziranje, pa ga UVEK treba pročitati.

 

Kada počinje dejstvo leka?

Svi antipiretici obično traže 15-30 minuta (nekad i duže) za početak dejstva. Zato treba biti strpljiv, a ako temperatura i dalje raste ponoviti tuširanje mlakom vodom. Čepići (supozitorije) imaju nešto brži efekat od sirupa.

 

Preventivno davanje Diazepama

Diazepam može da se da i preventivno (dakle, ne samo kao “prekidač” napada) – ili tubicama, ili u vidu tableta, ali je doze (kao i intervale davanja) potrebno definisati sa pedijatrom. Pedijatar će detaljno objasniti roditeljima kada se i kako lek daje preventivno.

Na kraju, roditelji dece  koja imaju problme sa febrilnim konvulzijama znaju da “nema mrdanja” bez antipiretika i dizaepama. Ovi lekovi moraju biti na dohvat ruke i u kući i na putovanju – to je naprosto neophodno za efikasno sprečavanje febrilnih konvulzija!

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Sladja says:

  Moja beba ima mesec ipo dana… Nije bolesna, tj nema temperaturu, nosic uredan… Ali pre cetiri veceri jako je pocela da place i da trese rukicama unazad… Smatrala sam da je mozda nesto sanjala pa se uplasila… Medjutim pre dva dana je tri puta imala bas takvo stanje… Pogled joj se ukoci, rukice pocnu da se tresu (unazad) i da se grce i ona jako počne da vristi (jak vrisak, ne obicno plakanje)… To je bilo oko 14:30, drugi put oko 17h i uvece pre kupanja u 20h… I juce se isto ponovilo u slicno vreme kao prethodni dan… Da li to moze da bude fras? Inace, bebac sisa, jako lepo napreduje… Na prvoj kontroli je napredovala 1150kg i 7cm je dobila u duzini… Redovno mokri i ima uredne stolice… Jako sam zabrinuta… Nije mi prva beba… Ali prvi put se susrecem sa takvim vriskom… A suprugova sestra je imala fras kada je bila mala… Da li imam razloga za strah? I da li je ovo po Vama fras? Da li beba mora da ima tepmeraturu da bi dozivela fras?

  • MojPedijatar says:

   Fras – FEBRILNE konvulzije se ISKLJUČIVO dešavaju kad dete ima povišenu temperaturu!

   Dakle, ovo NIJE fras, a bez pregleda bebe se zaista NE može prceniti o čemu se radi.

 2. Istvan says:

  Jedno pitanje cerkica mi ima 1 i dva meseca vec dva dana ima povisenu temperaturu 38 do 39 dobila je sirup ali se trza kad spava, moze neki savet

 3. Irena says:

  Daili se ponavlja kriza svesti ?

 4. Fata says:

  Moj sin je dobi privi fars sa 11meseci tad je imao visoku temperaturu drugi put je dobio sa 20 meseci tad nije imao temperaturu prije toga 3 puta je pao i to o laminatu glavom posle 2sata samo se prevrnuo i poceo da se trese i da place nije trajalo duze od 3 min izgledalo je ko da ima groznicu

 5. Jasmina says:

  Moj sin je dobi privi fars sa 11meseci tad je imao visoku temperaturu drugi put je dobio sa 20 meseci tad nije imao temperaturu prije toga 3 puta je pao i to o laminatu glavom posle 2sata samo se prevrnuo i poceo da se trese i da place nije trajalo duze od 3 min izgledalo je ko da ima groznicu

Strana 10 od 10<<<678910

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA