Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni i zime stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Libershot

One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

 • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

 • Kako prepoznati fras?

Lako!

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a ponekad povrati, ukoliko je prethodno jelo.

 • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE ako ne traje duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

 • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Podeli:

Komentari

 1. Sandra says:

  Postovani, da li pri svakoj visokoj temperaturi djetetu koje je imalo dva puta napad febrilnih konvulzija treba preventivno davati Dijazepam?

  • MojPedijatar says:

   NE, nego da se temperatura OBARA (lekovima i rashlađivanjem), a ako se DESE febrilne konvulzije – onda se daje REKTALNI Diazepam.

 2. Mila says:

  Postovani, dete je imalo 2 napada u 24h. Prvi sa 39 temperaturom, a drugi sa 37 pod lekarskim nadzorom. I receno nam je da nije bitno da li je temperatura 37 ili 39, mogu se javiti onog trenutka kada temperatura pocne da raste dok je svuda navedeno da se javlja sa visokom temperaturom. Pitamo se kada zapravo imamo razloga za brigu? Nakon vakcine protiv gripa ni paracetamol ni ibuprofen nisu uspevali da joj spuste temperaturu duze od sat, savet smo dobili da ih na svakih 4 sata dajemo neizmenicno tako da izmedju 2 doze istog leka bude 8 sati kao sto je i preporucena doza na leku. Interesuje me vase misljenje da li je to ispravno? Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Da – ovaj alternativni režim davanja antipiretika je sasvim opravdan u ovoj situaciji.

   Misim da zaista nemate razloga za brigu.

 3. Alma says:

  Postovani doktore, cerkica je pre neki dan imala temp. 39, tresla se, a ruke i noge su joj bile hladno ledene, i spavalo joj se bas puno, da li je to Fras ili ne, jer nisam sigurna da li bih prepoznala Fras jer nisam imala iskustva do sada?
  Unapred hvala.

 4. Miljana says:

  Postovani, cerka mi je dobila konvulzivni napad pre mesec dana, a treba da primi mmr vakcinu uskoro. Kakvo je sada glediste na vakcine i konculzivne napade, doktorica je rekla da mora da se raspita jer se nekada nije davala vakcina i nekoliko meseci nakon napada.

  • MojPedijatar says:

   Ako su to bile FEBRILNE konvulzije (“fras”) NEMA prepreka za vakcinaciju – samo da je dete zdravo PRE davanja vakcine, a to se proceni lako – pregledom pedijatra.

 5. Ivana says:

  Da li i kako se rashladjuje glava pri visokoj temperaturi kod dece?
  Unapred hvala.

  • MojPedijatar says:

   NEMA potrebe – telo, (trup, ruke i noge) treba rashlađivati – najbolje mlakom vodom, da se “orosi” dete i pusti da se osuši

 6. Emina says:

  Postovani,dijete od godinu i 6 mjeseci imalo fras nakon toga kasalj bez temperature…dijete rodjeno u 7 mjesecu trudnoce..koliko je opasno i vjerovatno da ce se ponovit

 7. Dario says:

  Poštovani,
  Doveo sam bebu od 6mj na hitnu. Imalo je temp 39.7 sa tendencijom rasta. Nakon prijave na recepciji, čekali smo na odjelu hitne pomoći 50minuta dok nije napokon došla dežurna sestra i izmjerila 41,4C nakon čega je Ponudila sirup za bebu. Mi smo rekli da je beba već na paracetamolu, da otezano guta. Jel ima nešto drugo. Rekla je da će doći doktor za 5min. Nitko nije došao te nakon 15minuta beba je doživjela fras, a mi šok koji ćemo pamtiti za cijeli život.

  Još smo u bolnici 4.dan. Beba je izbodena ko goblen. Napokon su nam javili da nije meningitis imala je Lumbarnu punkturu.
  Sumnjaju da nije neka bakterija iz stolice.

  Mene zanima jel taj FK posljedica ovog nemara na hitnoj pomoći. I zanima me jel FK podrazumijeva da se može dogoditi u snu djetetu? Tj. hoćemo li do 5 godine morati bdjeti dan i noć nad djetetom s povišenom tjelesnom temperaturom?
  Unaprijed zahvaljujemo.

Strana 9 od 10<<<678910>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA