Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni i zime stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Libershot

One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

 • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

 • Kako prepoznati fras?

Lako!

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a ponekad povrati, ukoliko je prethodno jelo.

 • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE ako ne traje duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

 • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Podeli:

Komentari

 1. rade says:

  postovani juce smo radili kontrolni eeg i ovako glasi video eeg u budnom stanju i spavanju ne belezi jasne specificne promene,u spavanju se u nekoliko mahova bilateralno grupisu visoko voltirani strmi talasii degradirani siljak talasi .sta ovo znaci ,jel nalaz uredan ?

  • MojPedijatar says:

   To MORA da protumači neurolog u sklopu pregleda deteta.

   • Marija Marinkovic says:

    Postovani,

    do koliko godina se javlja rizik od ponavljanja FK obzirom na to da sam od tri pedijatra dobila tri razlicite informacije i koliki je rizik od ponavljanja ukoliko je od prvog i poslednjeg napada proslo 2 godine i devet meseci?

    Hvala

 2. Srđan says:

  Poštovani,

  da li posledice po zdravlje može da ostavi samo visoka temperatura ili dete mora da doživi fras da bi se to dogodilo ? Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Visoka temperatura, sama po sebi, ne ugožava zdravlje deteta, ali je svakako treba snižavati.

 3. suada ikic says:

  Dobar dan zanima me vec curica mi imala 3 puta FK.prosle godine i ove godine u 4mjeseca razmaka imala2 puta.pa me zanima hocel to prestati.sad 3 put kao da je to bilo jace i duze promjenila boju krkljala je pljuvacka iz usta.i sva se tresla.

 4. todor says:

  Sta rediti ako posle davanja klizme diazepama dete ima stolicu?
  Da li da ti drugu ili ne?

  • MojPedijatar says:

   Ako u tom trenutku NEMA konvulzija (frasa) NEMA potrebe da se doza ponavlja.

   • todor says:

    Doza se daje preventivno, a ne samo kad ima konvulzije. Zato pitanje i dalje stoji.

    • MojPedijatar says:

     Da se ponovi ako dete ima povisenu temperaturu.

     • todor says:

      Moze li to malo detaljnije?
      Koliko treba vremena da se absorbuje cela doza?
      Cuo sam ako je proslo 15 minuta od davanja da ne treba ponavljati, a ako je manje od 10 minuta da treba.

     • MojPedijatar says:

      10 do 15 minuta je dovoljno za resorpciju.

 5. Danka says:

  Zdravo,moj sin je u februaru ove godine imao prve feb.kon.,tačnije za 12h je imao tri,i doktorka kaže da se to vodi kao jedan napad,a inace je sva tri puta bio pod zaštitom diazepama,tačnije posle svakog je dobio po dozu,zanima me kako se to kože nazvati jedan napa kada je dete uporno dobijalo napade pod zaštitom?Nakon ove tri konverzije iako je još tri,znači u periodu od sest meseci on je imao šest konvulzija,nakon prvih konvulzija uveden je fenobarbiton,a sada smo u fazi prelaska na eftil sirup,zanima me kako je moguće da dete pod terapijom fenobarbiton i pod diazepama dobije fras? UNAPRED ZAHVALANA,POZDRAV

  • MojPedijatar says:

   Iako nam je velika želja da pomognemo, ovaj problem je NEMOGUĆE ispravno proceniti bez pregleda deteta, i uvida u sve analize.

   Ovaj problem je u ISKLJUČIVOJ nadležnosti neurologa koji prati Vaše dete, kao i Vašeg pedijatra.

 6. MojPedijatar says:

  To SKORO SIGURNO NIJE epilepsija već bezazlene i prolazne febrilne konvulzije – “fras”. Zato mislim da NEMA mesta za brigu.

 7. Zeljko says:

  Postovanje doktore,
  Kao I svi ovde I mi smo imali ovo neprijatno iskustvo sa FK. Naime, poslednji, 3 put ukupno, pre dva dana (dve nedelje pre drugog rodjendana). Napadi su trajali svega 2-3 minuta (poslednji oko 1 jer smo dali diazepam na samom pocetku napad igrom slucaja jer sam bio pored njega), meni vecnost. Uzrok je definitivno nagli porast temp jer dete ima upalu usiju. Jako nagli skok temp, ali sa oko 37, 5 na preko 38 za svega par min.
  Prvi put smo iz straha I neznanja sta se desilo zavrsili u hitnoj, dete pregledao neurolog bez EEG jer nije smatrao da treba I sve u redu. Drugi put uzrok virus bez ikakve najave, nismo isli nigde do sutradan kod pedijatra koji je takodje zakljucio da je sve ok. Svojevoljno uradimo EEG kod privatnika, nalaz bez odstupanja, ali je ta doktorica koja je tumacila nalaz rekla da ako se desi 3-i put morace da pije lekove svakodnevno do 5-e god.
  Interesuje me da li je to istina jer po svim indicijama, dete ima nizak prag na konvulziju, ali su te konvulzije proste (bar ja mislim). Svaki put je dete “kao novo” posle napada.
  Izmedju druge I trece pojave je imao temp koje smo iskontrolisali hladjenjem I antipireticima.

  Hvala na odgovoru…

  • MojPedijatar says:

   Prvo i najvažnije – febrilne konvulzije su BEZAZLN i PROLAZAN fenomen, iza koga NE stroji nikakva sklonost ka epilepsiji ili nekim drugim neurološkim oboljenjima! Pošto je sto nepobitna činjenica, ODAVNO je napuštena kontinuirana (svakodnevna) terapija kao vid prevencije FK. To se pokazalo kao BESMISLEN način prevencije, pa je (srećom) taj koncept istorija!

   Vaš zadatak je da se agresivno borite protiv visoke temperature, uz rektalni Diazepam – kad zatreba! Tako ćete dočekati “famoznu” 6. godinu kada sklonost ka “frasu” prestaje kod ogromne većine dece!

Strana 7 od 10<<<56789>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA