Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni i zime stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Libershot

One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

 • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

 • Kako prepoznati fras?

Lako!

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a ponekad povrati, ukoliko je prethodno jelo.

 • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE ako ne traje duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

 • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Podeli:

Komentari

 1. Marina says:

  Poštovani imam bebu od osam meseci.Zanima me da li se atipiretik daje preko 38 ili 38.5 i sa kolikom temperaturom sme da se počne sa tuširanjem mlakom vodom odnosno prebrisavanjem pelenom nakvasenom mlakom Vodom.Da li to što neki pedijatri savetuju davanje antipiretika tek preko 38.5 znači da se na toj temperaturi ne javljaju febrilne konverzije?Hvala

  • MojPedijatar says:

   Temperaturu preko 38,5 treba “skidati” antipireticima.

   Izuzetak su deca koju već imala febrilne konvulzije (fras) – tada se obara čim stigne do 38.

   NEMOGUĆE je predvideti na kojoj temperaturi će se fras eventualno dogoditi – to je individualna kategorija i tu naprosto nema pravila.

 2. Jelena says:

  Postovani , na kojoj temperaturi treba početi tuširanje mlakom vodom ili brisanje mokrom pelenom?Hvala

  • MojPedijatar says:

   To se radi ako lekovi za obaranje temperature ne pomažu, a temperatura je preko 39

 3. Milos says:

  Molim vas savjet ,dijete je imalo dva puta konvulzije ,reagiramo na temperaturu kako su nam rekli ,već nakon 37.5 krećemo u obaranje temperature ,diazapem imamo kući ,jedino što nama nisu rekli a vidim iz prijašnjih postova i vaših odgovora ,da postoji mogućnost da ga se daje preventivno .Pod šta spada preventivno ,kada se digne temperatura preko 39 a dijete je dobilo čepić za temperaturu ,kada je razodjenuta .i kada su se sve konvecionalne metode skidanja temperature isprobale,i da li se može dati recimo s 38.5 i koje su posljedice preventivnog davanja diazapema .
  Znam da su pitanja zbrda zdola ,oprostite ,evo jedan ujutro ,mala u sobi spava a ja dežuran i svakih 10 minuta stavljam ruku na čelo da kontroliram temperaturu ,posto je dobila temperaturu ,a užasno se plašimo konvulzija .Znači ako može ukratko koje su posljedice preventivnog davanja diazapema,Šta mi vi savjetujete .
  Unaprijed hvala na odgovoru .

  • MojPedijatar says:

   Tu su mišljenja podeljena, ali je pragmatičan pristup sledeći – ako temperatura (i pored lekova i rashlađivanja) raste preko 39 stepeni IMA smisla da se da diazepam preventivno. Ovo NAROČITO ima smisla kad se skok temperature dešava pre spavanja ili “usred” noći. tada ima smisla da se Diazepam preventivno da i ako temp. raste preko 38.5

   Posledica, osim pospanosti, NEMA, ukoliko se poštuje doza

 4. Milos says:

  I zaboravio sam napisati ,ako bih ga davao preventivno da li postoji vrijeme koliko diazapem djeluje ,tj da joj ga dajem kada temperatura skoči na 38.5 i ne mogu joj skinuti a to mi se ponovi u roku 6h ,ili ima vrijeme između dva davanja ,hvala

 5. Djurdja says:

  Zelim da podelim iskustvo sa ostalim roditeljima koji su imali iskustvo ili jos bolje nisu sa febrilnim konvulzijama/frasom. Nedavno smo doziveli tu groznu situaciju iz cistog neznanja. Cerka od godinu ipo dana je imala povisenu temperaturu 38.7. Posto su uklonili sa trzista sirup Eferalgan kupili smo Paracetamol Galenikin. Na uputstvu pise da za decu uzrasta od 6-24meseca treba dati dozu od 5ml nikako ne vise. Naravno postovali smo tu informaciju. Medjutim kako svako dete individualno reaguje na antipiretike njoj taj sirup nije skidao temperaturu ispod 38.2 pa je tako ceo dan bila pod temperaturom i organizam se bukvalno mucio i konstantno grejao. Krajem dana poceli su stopala i sake da joj se hlade sto je bio pokazatelj da temperatura raste a mi to nismo znali i tako je naglo skocila na 39.5 kada se konvulzija i dogodila. Trebalo je da joj se da 7ml paracetamola umesto 5ml i trebalo je da se hladni delovi tela greju a topli hlade. Hvala bogu napad je kratko trajao bez posledica i svi rezultati su posle toga bili ok ali je iskustvo takvo da ne zelite ni da pomislite da bi tako nesto moglo da se ponovi. Bolje je dati i malo vecu dozu sirupa za skidanje temperature nego davati uzalud preporucenu dozu koja ne deluje to su nam rekla cak 4 razlicita pedijatra da ne bude da je to nase nasumicno misljenje. Nadam se da ce nase nemilo iskustvo pomoci mnogima koji ga nisu imali da ni ne dodje do toga. Pozdrav svima.

 6. maca says:

  Sa deset mesci sam imala deciji fras,kratko je trajao i nije se ponavljao,al sam do pete godine pila fenobarbiton.Samo toliko znam.sada imam 20 godina i sve je ok,Da li sam imala epilepsiju,da li je to epilepsija?Hvala

 7. Horacek Mirjana says:

  Dobar dan zanima me sin je imao sa 1g konvulzije dva dana za redom ,neznaju razlog nije imao nikaku temperaturu .Magnecka rezonansa uredna eeg siljasti valovi ,prepisan mu valpro beta kapi eeg nekad uredan nekad ne ,nakon 8g zadnja 2 eeg nnn-fokalno dizritmican ,pretezno lijevo FT vise voltazni ostri valovi ,te spore promjene .Bez paroksizma .Promjeni terapiju u depakin CR 500mg uvecer..zanima me dali sumnjaju na epilepsiju i ide 2 razred 1 prosao sa 4,drugi ce isto sa 4 malo je sporiji u skoli psiholoski nalaz uredan ,hoce ga staviti na individualni program ,ja nevidim razlog zasto…..

  • MojPedijatar says:

   Opisana situacija se može komentarisati iskljucivo od strane neurologa koji prati i leči vaše dete. Bez pregleda i pracenja deteta nemoguce je dati bilo kakvu preciznu procenu!

Strana 6 od 10<<<45678>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA