Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Libershot

One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

 • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

 • Kako prepoznati fras?

Lako!

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a ponekad povrati, ukoliko je prethodno jelo.

 • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE ako ne traje duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

 • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Podeli:

Komentari

 1. elsada says:

  Moj bratanac ima 4 meseca a evo 2 mesece ima grc sva se trese na dan ima 4 ili 5 puta plasim se da ne preraste. U nesto drugi roditelji su mnogo ocajni beba lezi u bolnicu 2 meseci

  • MojPedijatar says:

   Ovo je ozbiljna situacija, a naprosto je NEMOGUĆE dati bilo kakav komentar i procenu bez pregleda i praćenja deteta, kao i uvida u laboratorijske analize.

   Sve detalje morate razmotriti sa doktorima koji leče i prate bebu.

 2. Edita says:

  postovanje
  moj sin ima 7 i po mjeseci, i 3 dana je imao visoku temperaturu koju sam obaral na 38 ali nikako nisam uspjela spustiti na normalu, treci dan oko 10 prije podne je dobio napad zavrsio je u bolnici gdje su mu ustanovili FRAS, ali meni nije jasno kako citam sve ovo po netu siptomi se opisuju ovako: povracanje, gubljenej svjesti, modrilo oko usta, trzanje, a moj sin se samo zabacivao u nazad i vise na svoju lijevu stranu ali je bio pri svjesti, ne znam da li je to to…ja kao djete sam imala 3 puta djeciji FRAS..ali sa siptomima koje sam vec navela: gubljenje svjesti, modrilo, trzanje i td. Ali moj sin je samo izgledao umorno i pospani te se zabacivao kao sto sam vec spomenula u nazad…u bolnici je, nalazi su mu itvadjeni danas idem da mi ocitaju nalaze….kazu tepmeratura je spala primao je infuzju koja je do jutros iskapala….trazim vase strucno misljenje o tom slucaju koji nije uobicajan kod djecijeg FRASA i da li se mogu nadati da se to moze ponoviti ali iznenada bojim se situacije koja bi nas mogla zadesiti da sve bude uredu i samo odjednom da se to desi..molim za savjet
  Unaprijed hvala! S postovanjem zabrinuta majka Edita…

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme – to JESTE bio fras!

   Sada znate da i Vaše dete ima tu sklonost ka reakciji na visoku temperaturu, pa treba biti spreman – efikasno obaranje temperature (lekovi i rashlađivanje deteta), a treba da uvek imate Diazepam rektiole (mikroklizme) u slučaju da se ovo ipak ponovi.

 3. seherzada says:

  Zdr doktore imam veliku muku ocajna sam ja roditelji brat snaja ovaj moj bratanac ima 5 meseci ima epilepsiju 70 dana bio je u bolnicu sada je kuci al Danas je imao napad al sada kad ima napad i jezik izvadi napolje a pre kad je imao napad sva se tresao daj neki savet i puno je poceo da place sta da radimo vise odgv doktore pozdr

  • MojPedijatar says:

   Na žalost, u ovoj situaciji je jedina prava pomoć pregled i praćenje dečjeg neurologa koji leči bebu.

   Ovako mala deca često imaju ozbiljnu formu ove bolesti, a potrebno je vreme da se napadi stabilizuju odgovarajućim lekovima.

 4. seherzada says:

  Hvala doktore na savet al da bi ti mogao da mi pises koji bi lek odgovarao za ovaj slucaj pa ja da kazem doktore molimte ocajni smo puno Danas cak me srce bodio

  • MojPedijatar says:

   To se NE može raditi bez pregleda i praćenja deteta!

   Terapiju odredjuje ISKLJUČIVO neurolog koji leči dete.

 5. seherzada says:

  Zdr doktore Da ti Kazem da lekari su rekli da ima fokalna Epilepsija za mog bratanca Al On ima 5 Meseci od tih Napada Sto Ima izvadi Jezik NapoLje sva se trese kad Ima Napad A pije Lekove 6 ujutro u 14:00 sati pije jedan lek U 16:00 pije za napad jedan lek i u 20:00 pije 5 lekove al opet ima Napad doktore i to cesto recite mi dali moze da se leci od fokalnu epilepsiju razocarani smo puno brat mi samo Place jel beba se ne okrece kao svaka beba samo okrene oci gore kad mu dodje napad posle nekoliko sekundi izvadi jezik napolje sta da radimo vise nije neznam doktore daj te mi neki savet molimte kao boga

  • MojPedijatar says:

   Ako i pored terapije dete ima napae – MORA se obaviti kontrolni pregled kod neurologa.

   Nažalost, bez redovnih neuroloških kontrola se ova bolest ne može držati pod kontrolom, a naprosto nema drugog puta, a ni pored želje da savetom pomognemo, fokalna epilepsija je u ISKLJUČIVOJ nadležnosti neurologa.

 6. MojPedijatar says:

  Febrilne konvulzije NISU kontraindikacija za bilo koju vakcinu.

  Samo da dete bude zdravo PRE vakcinacije, i da se spremite za borbu sa povišenom temperaturom (koja se može očekivati POSLE vakcine).

 7. Monika says:

  Moj sin ima 13 meseci i imao je pre 10tak dana deciji fras. Trajao je oko pola sata,zatim bio je sav ukocen…modar..swe kako ste wi opisali,ali on se bio ukocio,pa opustio pa opet ukocio pa opet opustao… Oko 8 ujutru se to desilo a do 9 mu dali vec maximum od lekova i slicno koliko je moglo. Temperatura tek oko 12 sati pocela da pada. Ja sam inace iz Pozarevca. Bila sam kod doktora i rekli mi da trazim da idem u Bg kod neurologa. Zatim ja sam ovde otisla priwatno kod Doktora Antica On je pedijatar,i on je dosao iz Bg. On mi je rekao da ne moram da idem da zakazem u Bg Kod neurologa,jer je dete weselo i slicno nema nikakwe promene raspolozenja i slicno. Posle tog pregleda posle 2 dana poceo je da bude mnogo nervozan,place bez potrebe,udara se u glawu..dal je potrebno da se ide u bg kod neurologa? Dal je moguce da ima neke posledice jer je napad trajao duze nego uobicajno? Pa je zato mng nervozan i place? Molim was odgovorite mi dajte mi sawet. Hvala puno

  • MojPedijatar says:

   Ako je napad zaista trajao ovoliko dugo, Vaš pedijatar bi trebalo da Vas uputi dečijem neurologu koji će uraditi EEG. To je pravi put da se proceni ima li posledica od napada ali i opisano ponašanje deteta.

Strana 5 od 10<<<34567>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA