Sprečite fras

Sa dolaskom jeseni stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna od manifestacije povišene telesne temperature je FRAS ili febrilne konvulzije.

Foto: Libershot

One su veoma dramatično iskustvo za roditelje, pa sledi prikaz ovog problema, kroz pitanja i odgovore, sa akcentom na sprečavanje novog napada febrilnih konvulzija.

 • Šta je zapravo fras?

Fras (febrilne konvulzije je ispravan naziv) je posebna reakcija mozga (centralnog nervnog sistema) na povišenu temperaturu.

Uprošćeno, mozak je predisponiran da burno reaguje na povišenu telesnu temperaturu.

Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima odličnu prognozu. Radi se o prolaznom fenomenu, koji kod ogromne većine «pogođene» dece prolazi posle pete godine.

 • Zašto se javlja samo kod neke dece?

Kao što smo rekli, radi se o predispoziciji – osetljivosti detetovog mozga na porast temperature, a to se obično nasleđuje. Tako se skoro uvek nađu članovi bliže porodice  koji su imali ovaj problem kao deca. To se obično sazna tek kada se «fras» desi kod nekog deteta u porodici, a do tada  je to obično (sasvim nepotrebno) brižljivo čuvana tajna!?

Naravno, to ne znači da fras ne može da se desi kod deteta kod kojeg nema ovog problema u porodici, ali i ne mora da se desi kod sve dece čiji su roditelji imali febrilne konvulzije u detinjstvu. Ponekad pravila naprosto nema!

 • Kako prepoznati fras?

Lako!

Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a ponekad može da se vidi i pena na ustima. Nekada se dete upiški, a ponekad povrati, ukoliko je prethodno jelo.

 • Da li je fras opasan za dete?

«Fras» kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA TRAJNE POSLEDICE ako ne traje duže od 20-tak minuta. Roditeljima to izgleda kao čitava večnost, ali većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda.

 • Kako pomoći detetu koje ima fras?

Podeli:

Komentari

 1. ana says:

  Zahvaljujem na brzom odgovoru, ali ako mogu, vezano za pitanje od juče, zaboravila sam da kazem da sam ja odmah posle ovih poslednjih konvulzija obavila pregled na “Insitutu za majku i dete”i obavili smo neurološki pregled a takođe i EEg u spavanju i u budnom stanju, gde je evidentirano nekoliko talasa u trajanju od 1 sekunde a savet doktora je da se još naredne dve godine u stanju febrilnosti koriste tablete Bensedin.Drugu terapiju nije dobila. Kada sam ga pitala da li to nekada može biti epilepsiija kod nje, rekao mi je da se nekada smatralo da kada se dese više od dva puta to je epilepsija, tako da me je to zbunilo. Ostao je ovaj savet uz bensedin, bez druge terapije, a dijagnoza Atipični febrilni napadi ( Posle prve tri su bile samo FK – a posle četvrte i pete atipične FK). NIje mi trenutno ovde otpusna lista da tačno citiram nalaz EEg-a, pa eto zanima me vaše mišljenje u vezi napred iznetog. I dalje živim u strahu i brinem za svoje dete. Hvala vam puno

  • MojPedijatar says:

   To je svakako bio odličan savet, ali je to bilo tada – sad je važno da se dete ponovo neurološki detaljno proceni, pa onda da brigu zameni jasna neurološka situacija.

 2. ana says:

  Obzirom da je lekar kod kojeg smo išli na kontrolu sada u pezniji ( doktor Zamurović sa Instituta) , tako su mi rekle sestre sa Instituta, kod koga bih mogla sada da vodim dete, da li možemo kod vas ili da li možemo dobiti neku vašu preporuku? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Odlična ekipa neurologa radi na Institutu za majku i dete, pa slobodno nastavite praćenje deteta tamo.

 3. tanja says:

  Pre godinu dana mi je sin u toku noći zapao u nesvesno stanje.Instinkt nas je probudio.Nismo mogli da ga probudili.Bio je tek napunio 6 godina,toga dana krenuo u školu,imao 2 puta priliv u toku dana.Inače,zdravo dete.Povratio se nakon fizioloske,kao da se ništa nije desilo.Temperatura mu je pala bila na 35.Pre toga nije imao povišenu temperaturu.Zadržali su ga u bolnici,zaspao je.Kada se probudio,ugledao infuziju,pogled mu se ukocio,pao je u nesvesno stanje.Nastao je užas,borba doktora da ga osveste,anesteziolozi,pedijatri,kardiolozi,cela bolnica,trajalo je pola sata-vecnost.Na kraju je povracao,imao stolicu,upiskio se.Usmrtila su snimanja,skener i magnetna-u redu.Eeg prvi je bio loš,a onda narednih dana dobar .Idemo na kontrolu kod poznatog neurologa.Jedan Eeg je pokazao ponovo da postoje neke promene.Poslednji Eeg je bio dobar.Nije se ponovo desio “napad”,prošla je godina,pije Eftil,uskoro ćemo na kontrolu.Doktor kaže da nije epilepsija.Ipak nas je strah.Do kada će morati da pije tablete?Do kada ćemo živeti u strepnji?Sve je atipicno,koliko se može na osnovu Eeg prepisivati terapija?

  • MojPedijatar says:

   EEG je izuzetno važan i jeste jedan od vodiča za započinjanje, ali i praćenje terapije. Dužina tretmana kao i prognoza su u ISKLJUČIVOJ nadležnosti neurologa koji leči Vaše dete. Po Vasem opisu se čini danima mesta za optimizam.

 4. mladen says:

  Postovanje. Sin mi je nocas 4 x u roku od 22 mjeseca ( rodjen je 23.02.2011 g prvu konvulziju je imao na Bozic 2013 g ) dobio febrilne konvulzije pri temperaturi oko 38 c . Napad je trajao najvise 4 do 5 min , ali smo mu preventivno dali rektiolu diazepama od 5 mg u 00 i 15 medjutim napad je dobio u 03 i 35 h pa me interesuje da li je moguce da se to desi nakon primjene rektiole. Bili smo u B. Luci gdje je radjen eeg i na osnovu njega su nam dali dijagnozu da se radi o atipicnim febrilnim konvulzijama. I propisali su sirup Depakine . Medjutim mi smo sa tim nasim nalazima a na preporuku nase pedijatrice zakazali pregled u BG na klinici Belmedik gdje ordinira povremeno doktor neurolog iz bolnice u Tirsovoj. On se nije slozio da se radi o atipicnim konvulzijama i tako da nismo ni davali djetetu taj sirup. Samo sto nam je on propisao bensedin tablete da dajemo preventivno pri visokoj temperaturi a mi smo davali diazepam rektiole od 5 mg na 12 h. Da napomenem da nam je sin imao povisenu temperaturu par puta od poslednjeg napada i da je ta febrilnost prosla bez napada uz rektilu koju smo davali na 12 h. Konkretno me interesuje da li vam je poznato da se napad moze desiti 3 h i 30 min nakon davanja rektiole. Kao i upotreba tog sirupa depakine koliko je stetan ? Napominjem da se radi u sustini o zdravom i pravom djecaku koji se ni po cemu ne izdvaja od svojih vrsnjaka niti ima nekih drugih problema sem tih fb konvulzija. Hajduk u pravom smislu te rijeci 😀 . Pozdravljam i nadam se odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Poslušajte predlog i mišljenje neorologa iz Tiršove – Vaš dete treba PREVENTIVNO da dobia Bensedin, samo kad ima povišenu temperaturu!

   To je pravi način da se pomogne i sačeka 5. rodjendana kada bi ova situacija trebalo da se okonča.

 5. radmila says:

  moj sin je sa deset mjeseci imao fras i sad ima 4 dodine i nije ga vise imao.i sad imam jos jednog sina koji ima 5 mjeseci pa me zanima dali postoje sanse da i on dobije fras?hvala unaprijed….

  • MojPedijatar says:

   Da, velike su šanse, ali NE mora da znači da ce se desiti. Svakako budite na oprezu kod prve visoke temperature.

 6. Tata says:

  Imam cerkicu od 2 godine i 4 meseca…par dana je kasljala,dobila je temperaturu,dali smo joj brufen sirup i sve je bilo ok ali pred zoru je uhvatila groznica,ponovio sam sirup medjutim posle 20ak minuta je dobila fras sa svim simptomima,grcenje,gusenje,pozvao sam hitnu pomoc dali su joj diazepam rektalno i odneli smo je u bolnicu….delovala je dezorijentsano posle par sati je dosla sebi…posto nasi lekari grama osecaja nemaju molim za neki savet za ubuduce…hvala

  • MojPedijatar says:

   Jednostavno: agresivno obaranje povišene temperature lekovima (ibuprofen, paracetamol) uz rashlađivanje deteta!

   Morate imati Diazepam rektiole (mikroklizme – tubice) koje efikasno sprecavaju, ali i leče febrilne konvulzije.

 7. Andrijana says:

  Moja brat je kao beba imao fras i pio je dugo terapiju i ponavljao mu se dva puta, ljetos je opet isao na snimanja i svi snimci su uredu, sada ima 17 god i dodje mu neka muka cesto poplave mu usne, ruke mu se ukoce, isto kao da dobije neki grc i posle mu se spava, to mu se desi nekolika puta na dan i onda za 10-20 dana nista, nekad posle toga popije bromazepam al ne znam koliko mu pomogne od cega to dolazi? Imate li neki savjet?

  • MojPedijatar says:

   Savet je jednostavan – NEUROLOG treba da pregleda brata i da se vidi šta da se radi. Bez procene neurologa nema prave pomoći!

Strana 4 od 10<<<23456>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA