Savet nutricioniste: Kako treba da izgleda zdrav obrok za Vaše dete?

Iako smo svi svesni da je zdrava ishrana naše dece, investicija u njihovo dobro zdravlje, ali i kvalitetan rast i razvoj, često imamo dileme kako zdravi odbroci naše dece treba da izgledaju.

Šta znači jedna porcija povrća?
Standardna porcija povrća je oko 75 grama ( od 100 do 350 kJ) ili ½ šolje kuvanog zelenog ili narandžastog povrća ( brokoli, spanać, šargarepe, bundeva) ili ½ šolje kuvanog pasulja, sočiva ili graška ili jedna šolja svežeg zelenog povrća ( salata) ili ½ prosečnog krompita ili drugih skrobnih namirnica, kao i jedan prosečan paradajz. Kada je povrće u pitanju, jako je važno ne preterati sa dodacima kao što je so.
Šta znači jedna porcija žitarica?
Standardna porcija žitarica je na prmer jedno parče hleba ( oko 40g), 70-120g kuvane paste, nudli, palente ili kinoe, ili jedna šolja pahuljica ili mekinja ( oko 30 grama).

Šta znači jedna porcija mesa ili ribe?
Standardna porcija mesa ili ribe je 65 g kuvanog mesa kao što je teletina, svinjetina, jagnjetina ili 80 grama ćuretine, piletine, ili 100 grama kuvane ribe, 2 velika jaja, ali i jedna šolja( oko 150 grama) kuvanog pasulja, boba, graška, kao i 30 grama orašastih plodova. U ovu grupu su uvršteni i mahunarke, zato što one sa svojom nutritivnom vrednošću mogu da zamene standarne obroke mesa i/ ili ribe.
Šta znači jedna porcija mleka i mlečnih proizvoda?
Standardna porcija je jedna šolja mleka, jogurta, kefira, ali i 40 grama sira. Kada su mleko i mlečni proizvodi u pitanju, uvek treba obratiti pažnju kako dete na njih reaguje i ukoliko postoji potreba, zameniti ga sa bezlaktoznim varijantama.

Kako kombinovati ove namirnice?
Kada znamo koliko je potrebno porcija neophodnih grupa namirnica,treba znati i kako ih tokom dana podeliti. Kod dece ne treba preskakati obroke, tri glavna obroka su obavezna, dok užina može biti period kada se dopunjavaju porcije koje nisu stale u glavna tri obroka, a to je najčešće voće.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA