Savet nutricioniste: Kako treba da izgleda zdrav obrok za Vaše dete?

Iako smo svi svesni da je zdrava ishrana naše dece, investicija u njihovo dobro zdravlje, ali i kvalitetan rast i razvoj, često imamo dileme kako zdravi odbroci naše dece treba da izgledaju.

Doručak prvi obrok u danu
Doručak je obrok koji dopušta najveći opseg kombinovanja raznih namirnica.Doručak mora da bude kombinacija ugljenih hidrata, proteina i masti. Idealan doručak se sastoji od 25 % ugljenih hidrata, 25 % proteina i 50% povrća ili voća, koji nam daju minerale, vitamine i vlakna.

Šta mogu da dam detetu za doručak?
Osnova svakog zdravog doručka su složeni ugljeni hidrati,tj integralne žitarice od celog zrna. Više puta smo govorili koliko belo brašno čini loše za naše zdravlje, stoga ga maksimalno treba izbegavati. Hleb uvek ukoliko nije beskvasni treba tostirati, kako bismo ga obeskvasili. Žitarice možemo uneti i u vidu mekinja, koje pomešamo sa kiselim mlekom, kefirom, toplom vodom i pridodamo semenke bundeve, suncokreta i neko suvo ili sveže bobičasto voće. Treba biti oprezan sa gotovim kašama, smesama koje su često bogate šećerima i aditivima. Pite od integralnih ili heljdinih kora mogu jednom do dva puta nedeljno biti dobar izbor za doručak. Proteini ujutru najčešće potiču iz jaja i suhomesnatih proizvoda sa kojima treba biti posebno obazriv, posebno kada su deca u pitanju. Viršle treba izbaciti iz svakodnevne upotrebe. Najbolje je nekoliko puta nedeljno koristiti „ ćureća prsa“ ili „prašku šunku“ .

Kako treba da izgleda idealan ručak?
Ručak zapravo predstavlja kombinaciju mesnih/ ribljih proizvoda i povrća. Kada pravite ručak od ukupnih predviđenih porcija mesa/ ribe i povrća, 66 % rasporedite za ručak, dok ostatak ostavite za večeru. Svaki ručak, ali i večera, moraju da budu bogati sirovim povrcem u vidu zelene salate, paradajza, krastavca,rukole, koji obezbedjuju enzime za varenje, ali i mnogobrojne minerale. Uvek su za roditelje diskutabiln teme da li hleb za ručak,kao i mlečne proizvode. Uglavnom dnevne potrebe hleba, ali I mlečnih proizvoda rasporediti za doručak, osim kada planirate pastu za ručak, tada smanjite žitarice za doručak. Mlečne proizvode, najpre sir, ne kombinujte sa ručkom, jer ova kombinacija, iako poprilično omiljena na našem podneblju je pravi teret za varenje, a pritom i remeti adekvatnu apsorpciju hranljivih elemenata.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA