Savet nutricioniste: Kako treba da izgleda zdrav obrok za Vaše dete?

Iako smo svi svesni da je zdrava ishrana naše dece, investicija u njihovo dobro zdravlje, ali i kvalitetan rast i razvoj, često imamo dileme kako zdravi odbroci naše dece treba da izgledaju.

Foto: Canva

Roditelji, u želji da ispoštuju sve zdrave namirnice, neretko preteruju sa količinom, što kod dece može stvoriti i averziju prema određenim namirnicama bez potrebe.

Koje grupe namirnica dete treba da konzumira svakog dana?
Prema dijetetskim preporukama, deca svakg dana moraju da konzumiraju namirnice iz ovih pet grupa. To su voće, povrće, žitarice, meso ili riba i mlečni proizvodi (ili njihove alternative). Ove grupe namirnica sadrže sve ono što je neophodno Vašem detetu, da se zdravo razvija. Naravno u zavisnosti od uzrasta deteta su i preporuke o količini. Pored ovih dobrih namirnica, u obrocima Vaše dece je neophodno ograničiti unos zasićenih masnoća, kao i unos soli i šećera.

Koliko porcija glavnih grupa namirnica je neophodno mom detetu?
– Ukoliko je Vaše dete u uzrastu od 2-3 godine, neophodno mu je 1 porcija voća, 2½ porcije povrća, 4 porcije žitarica, 1 porcija mesa/ ribe i 1½ porcija mlečnih proizvoda.

– Ukoliko je Vaše dete uzrasta d 4-8 godina, neophodno mu je 1½ porcija voća, 4½ porcije povrća, 4 porcije žitarica, 1½ porcija mesa/ ribe, 1½ do 2 porcije mlečnih proizvoda.

– Ukoliko je Vaše dete uzrasta od 9-11 godina, neophodno mu je 2 porcije voća, 5 porcija povrća, 4-5 porcija žitarica, 2½ porcije mesa/ribe, 2½ do 3 porcije mečnih proizvoda.

– Ukoliko je Vaše dete uzrasta preko 12 godina, neophodno mu je 2 porcije voća, 5 do 6 porcija povrća, 5-6 porcija žitarica, 2 ½ porcije mesa/ ribe, 3½ porcije mlečnih proizvoda.

Šta znači jedna porcija voća?
1 porcija voća je oko 150 grama, prosečne kalorijske vrednosti od 150 do 300 kJ. To je u praksi jedna banana, jabuka, pomorandža ili kruška. Ukoliko su manji plodovi to su na primer dve kajsije, kivija ili šljive. Ne zaboravite da u ovaj prosek ulaze i voćni sokovi i suvo voće, koje možete da dajate Vašem detetu povremeno. Jedna porcija voća je jednaka 125 ml soka (bez šećera) ili 30 grama sušenog voća ( 4 suve šljive ili kajsije, smokve)

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA