Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Podeli:

Komentari

 1. silva says:

  Vodili smo je ipak dr ima pocetak bronhitisa mora se inhalirati,I pije amoksicilin I ibuprofen za temp…kupili inhalator pa cu ja kod kuce svakih 8h….nadam se da ce proci…

 2. miljana says:

  Dobar dan,
  moja beba ima 12 meseci. Pre nedelju dana dobila je visoku temperaturu koja je isla i preko 40 bili smo kod lekara i dijagnoza je gnojava angina. Pocela je da prima penicilinske inekcije primila je 4 a onda smo presli na lek Amoksiklav i njega pije vec 5 dana. Temperatura joj postepeno padala i evo vec 4-5 dana ne prelazi preko 38 ali nikako da joj skorz spadne. Povremeno spadne ispod 37 i to cini mi se uvece dok je ujutru visa sto mi je narocito cudno. Da li je normalno za ovu bolest da tako dugo temperatura nece da spadne skroz jer ja pocinjem da brinem?
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   Bez krvne slike i nalaza urina (PRE početka terapije) se ovo stanje naprosto NE može komentarisati!

   • miljana says:

    Krvna slika je izgledala ovako pre terapije
    CRP 10,7 leukociti WBC 12,0 Limfociti pr. 30,5 MID pr. 5,4 Granulociti pr. 64,1 Eritrociti RBC 4,06 Hemoglobin Hb 114, hematokrit Hct 33,4 MCV 82,5 MCH 28,0 MCHC 341 RDW-CV 14,9 Trombociti PLT 302
    Urin nisam uspela da uzmem iz vise pokusaja a posto je temperatura bila visoka poceli smo sto pre sa terapijom.
    Na pregledu je imala bele naslage na krajnicima i grlu. Inace nije imala druge simptome.
    Ona je sad super normlano se ponasa i jede ali temperatura je tu negde 37,5. Mene brine to sto i posle 9 dana terapije ona i dalje ima temperaturu.

    • MojPedijatar says:

     Sve ukazuje da se radilo o primarno VIRUSNOJ angini, a ona može baš ovako da traje kako ste opisali. Antibiotik može da pomogne u sekundarnoj (“nadovezanoj”) bakterijskoj infekciji, ali NE utiče na virus – pa zato potraje temperatura malo duže.

     Svakako NIJE za brigu.

     • miljana says:

      Hvala Vam puno, sad mi je lakse a i ona je danas bolje napokon joj je spala temperatura.

 3. saša says:

  Moja starija devojčica od 4 godine ima visoku temperaturu već 7 dana.Temperatura ide od 37.5 do 39.2 i to u popodnevnim satima.Za spuštanje temperature koristimo brufen i obloge.Nekad je lakše spadne temperatura,nekad se baš pomuči. Kod pedijatra smo bili nekoliko puta.Grlo joj nije crveno,nos joj ne curi i nema nekih tegoba ,osim što se ponekad požali da je boli stomak.Stolica je malo ređa.Pije probiotike od početka temperature.Pedijatar kaže da nema potrebe da pije lekove jer se radi o virusnoj infekciji.Ranije smo išli kod drugog lekara koji joj je svaki put prepisivao antibiotike kad joj je grlo crveno da se ne bi razvijale bakterije.Sada pristup ovog pedijatra je da dete ne pije antibiotike i da je normalno da moja ćerka sada ovako dugo ima visoku temperaturu pošto organizam traži antibiotike,ali ih ne dobija.Krvna slika je ok,CRP je 29.Sada radimo analizu stolice.Da li dete treba voditi kod nekog drugog specijaliste.Da li je normalno da usled virusne infekcije dete ima ovoloko dugo temperaturu.,Moje pitanje je koliko se može smatrati da je normalo da dete

  • MojPedijatar says:

   Svakako NE treba zuriti sa antibioticima, a virus ume da potraje i 7 do 10 dana. Analiza stolice treba da se uradi, a ako se bolovi u trbuhu pojačaju, ima smisla da se ponovi krvna slika, urin i kontrolni pregled.

 4. Arzija says:

  Postovanje, moja djevojcica ima 7godina i ima blago povisenu temperaturu vec sedam dana.Temperatura se krece od 37, 2-37, 5.Uz to dijete se dobro osjeca, jurca po kuci, skace.Apetit je uvijek slab.Ta temperatura povremeno spadne, pa se vrati.Tokom noci uopste nema temperature ni ujutro, u toku dana dobije.Mene zabrinjava sta je to i sta moze biti i koliko se moze zadrzati.Na sta vas to upucuje.

  • MojPedijatar says:

   Ovo izgleda kao potouno bezazlena pojava!

   Do 37.5 se NE racuna da je temperatura povišena, a kad je dete veselo i aktivno – SAKRIJTE toplemer i ne merite više temperaturu.

 5. Rahima says:

  Postovanje.
  Moj sin od 18 mjeseci vec treci dan ima visoku temperaturu koja ide do 40.
  Juce bili kod doktora kaze zubici, danas ponovo otisli pedijatru koji kaze da ima afte u ustima, na jeziku i da od toga ima temperaturu.
  Dao mu je tantum verde sprej 2×1 .
  Temperaturu mu skidamo tusiranjem i kombinovanjem paracetamola sa brufenom svaka 4 sata ali temperatura raste kroz 2-3 sata.Danas je dobio i proliv.
  Nalaze nismo radili jer pedijatar kaze da nema potrebe i da je sve od toga.
  Mene zanima kroz koliko dana se treba povuc temperatura i kada bi trebali zatrazit nalaze ako se ne povuce.
  Unaprijed hvala

  • MojPedijatar says:

   Jasna virusna infekcija – odlična procena Vašeg pedijatra.

   Obično traje 5 do 7 dana, a samo nastavite sve što ste i dosada radili uz dodatak probiotika zbog proliva.

 6. MojPedijatar says:

  Sve ukazuje da se radi o nalgoj virusnoj infekciji. Za sada samo da se nos redovno ispira fiziološkim ratsvorom.

 7. zoran samanta says:

  zdravo dete mi ima 9 meseci vec 3 dana ima temperaturu 38 .39 39.06 sta da radim ja zivim u swedskoj pa za njih je to normala ja dete odveo na hitno kazu samo neki jogurt sokove siru na svaki 4 sata nisam pametan sta bi mogao ja citao ovo sve pa malo okupali dete kada sam bio na hitno nasli mu u uvu upalu i ninsta ne preduzimaju

  • MojPedijatar says:

   Da se daje antipiretik (ibuprofen ili paracetamol sirup), a ako visoka temeratura potraje duže od 3 dana beba MORA da se pregleda!

   Bez pregleda je naprosto NEMOGUĆE utvrditi uzrok povišene temperature

Strana 2 od 18<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA