Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Podeli:

Komentari

 1. radmila-marinkovic says:

  hvala na detaljnom opisu,bilo mi je svrsishodno.pozzz

 2. saban says:

  odlicna tema!

 3. Vatrogasac says:

  Veoma korisna tema svaka cast na izdvojenom vremenu…

 4. Bojana says:

  Beba od 13 meseci u sredu na cetvrtak posle ucestalig budjenja i placa obilno povraca u mlazu, stolica normalna. Nos zapusen i oci suze i krmeljaju, ponekad se zakaslje. U cetvrtak i petak nalaz na plucima uredan, usi i grlo nisu upaljeni. U cetvrtak temperatura blago povisena, ne povraca vise. U petak temperatura skace,i naredna tri dana je visoka, skoro stalno preko 38 a predvece i po noci preko 39 ( do 39.3). Supozitorijama eferalfana od 150mg se spusti za oko pola stepena, uz rashladjivanje i tusiranje jos malo ali se jako brzo vrati. Beba je po danu malo pospana i razdrazljiva ali vesela medjutim po noci se budi uz snazan plac svakih pola sata, nekad i cesce, kao da je nesto zaboli.
  Treba li uraditi krvnu sliku i ponovo ici kod lekara?

  • MojPedijatar says:

   Ako se ponovo pojavi povišena temperatura, povraćanje ili proliv – ima smisla da se obavi kontrolni pregled kod Vašeg pedijatra.

 5. Tijana says:

  Devojčica ima skoro četiri godine.u četvrtak je dobila temperaturu koja je prestala u petak.U ponedeljak popodne se ponovo vratila visoka temperatura. Dajem joj brufen na skoro svakih pet sati. Oni što me brine je što vrlo često spava, ne raspolozena je i kenjkava. Da li je u redu da toliko često spava. Hvala!

  • MojPedijatar says:

   Ovde je sve jasno – dete MORA da se pregleda i utvrdi uzrok povišene temperature!

 6. silva says:

  Moja beba ima 7 mjeseci I 10dana,prije tri dana bila na vakcini I pregledu sve OK,Ali od sinoc je prati kasalj I temperatura pije prospan I febricet 2,5ml…spadne pa opet poraste….pije tecnost ali nece da jede flasicu…. Kasice Hoce…sta joj jos smijem dati hvala

  • MojPedijatar says:

   Kad se povišena temperatura javi tri dana posle vakcinacije, onda skoro sigurno NEMA veze sa vakcinom.

   Najverovatnije se radi o virusnoj infekciji, a za sada sve radite kako treba. Ako ovo potraje duže od tri dana – potreban je pregled kod Vašeg pedijatra. Pregled treba obaviti i ranije, ako dete prestane da jede ili ako se pojavi kašalj u napadima ili ako dete postane bezvoljno i malaksalo.

 7. silva says:

  Danas vec jede i flasicu, izbacuje slajm I nosic curi bez prestanka ali temperatura se vraca I alkoholom sam je mazala…smijem li kupiti neki drugi sirup…hvala

  • MojPedijatar says:

   Da, ibuprofen (Nurofen, Brufen) je odličan lek. Može se kombinovati (naizmenično davati) sa paracetamolom

Strana 1 od 1812345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA