Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

temperatura

 • Koji su uzroci povišene temperature?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije, kao što smo već rekli,  najčešći uzrok povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam,  pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura. Postoje i drugi (ređi) uzroci, nekada su bezazleni, ali ponekad i veoma opasne bolesti mogu izazvati povišenu temperaturu. Uzroci nisu tema ovog prikaza, lekar je zadužen da otkrije uzroke febrilnosti, a roditelji treba da znaju kako da postupaju sa detetom koje ima povišenu temperaturu.

 • Kada se mora odmah kod pedijatra?

Ako znate kako, detetu se može pomoći u kućnim uslovima – potrebno je “oboriti” temperaturu, pa onda potražiti uzrok visoke temperature. Ipak, postoje situacije koje traže brzu intervenciju lekara:

 • Kada se jave febrilne konvulzije – fras, a roditelji nemaju adekvatne lekove i prvi put se dešava. Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima dobru prognozu, pod uslovom da se sve obavi kako treba. Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a neretko se može videti i pena na ustima. Tada treba što pre odvesti dete lekaru ili pozvati hitnu pomoć. Dete transportovati na strani, NE TREBA izvlačiti jezik, a valja znati da fras kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA posledice ako ne traje duže od 20 minuta. Ovo je čitava večnost, a većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda. Po dolasku kod pedijatra sve će brzo biti sređeno. Obučeni roditelji znaju šta da se radi, a to i nije naročito komplikovano:

-   Dete staviti na bok

-   Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu) i uvući je u guzu i istisnuti CEO sadržaj

-   Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle STISNUTIH prstiju da se ne bi lek usisao u tubu

-   Po vađenju tubice stisnuti guzu par minuta da lek ne iscuri napolje

-   Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali se potom mora nastaviti obaranje visoke temperature

 • Ako je dete pri svesti, ali je izrazito pospano, totalno bezvoljno, stalno leži, a povremeno ječi  ili plače. Ovo dete pored temperature ima sigurno još neki problem koji ide uz temperaturu. Zato je idealno staviti jedan čepić (supozitoriju) za obaranje temperature u guzu i odmah kod lekara. Tada se obično urade osnovna laboratorijska ispitivanja (krvna slika, pregled mokraće…) u cilju brzog utvrđivanja uzroka povišene telesne temperature i adekvatnog lečenja. Ne treba očajavati, jer i sasvim obične stvari mogu biti uzrok ovakvom stanju, kao na primer gubitak veće količine tečnosti iz organizma deteta.
 • Ako je detetu nemoguće dati lek za temperaturu, ili ako nemamo lekove pri sebi (što ne bi smelo da se desi – sve može da se nema, ali lekovi za obaranje temperature moraju biti na raspolaganju) dete mora kod pedijatra.

Podeli:

Komentari

 1. Bosiljka Milovic says:

  Sta da se radi ako dete uporno ima oko 40 i vise stepeni temparaturu vec drugi dan. Ima 9g i 32kg. Hvala!

 2. Maja says:

  Molim vas za pomoc kako pravilno dozirati dete od 5 ipo gidina sa antipireticima kao sto su paracetamol,ibuprofen.Kako se tacno dozira a da nije mala doza.
  Hvala.

 3. Jovana says:

  Pozdrav beba ima 6 meseci od prvog dana hrklja i cuje se bas dok se zdrzi na rukama mozete ki pomoci sta moze da bude to,nas pedijatar kaze da su cista pluca ali ja bas i ne verujem u to ?

 4. Kevin says:

  Sta treba da uradim da sidam temperaturu dala sam sirup ali ne pomaze

 5. Naida says:

  Kako uspjeti skinuti temperaturu koja traje3 dana,nalazi su ok,crp miran.
  Temperatura bude i 39/3.nakon sto dam lijek inace koristim brufen jer paracetamol ne pomaze.nakon sat dva temperatura opadne na 37.5,ali se vrati.
  Sto mi je ciniti.

 6. Naida says:

  Dijete je starosti 1.2 godine
  Hvala

 7. Eleonora says:

  Dete ima temoeraturu 38,5 koja je prestala pa se vraca na svaka 3-4 dana jos je pila i panklav.Ne znam sta da radim.

  • MojPedijatar says:

   Treba uraditi i krvnu sliku da bi utvrdili da li je infekcija virusna ili bakterijska.

Strana 18 od 18<<<1415161718