Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

temperatura

 • Koji su uzroci povišene temperature?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije, kao što smo već rekli,  najčešći uzrok povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam,  pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura. Postoje i drugi (ređi) uzroci, nekada su bezazleni, ali ponekad i veoma opasne bolesti mogu izazvati povišenu temperaturu. Uzroci nisu tema ovog prikaza, lekar je zadužen da otkrije uzroke febrilnosti, a roditelji treba da znaju kako da postupaju sa detetom koje ima povišenu temperaturu.

 • Kada se mora odmah kod pedijatra?

Ako znate kako, detetu se može pomoći u kućnim uslovima – potrebno je “oboriti” temperaturu, pa onda potražiti uzrok visoke temperature. Ipak, postoje situacije koje traže brzu intervenciju lekara:

 • Kada se jave febrilne konvulzije – fras, a roditelji nemaju adekvatne lekove i prvi put se dešava. Fras izgleda veoma dramatično, ali kod većine dece ima dobru prognozu, pod uslovom da se sve obavi kako treba. Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a neretko se može videti i pena na ustima. Tada treba što pre odvesti dete lekaru ili pozvati hitnu pomoć. Dete transportovati na strani, NE TREBA izvlačiti jezik, a valja znati da fras kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA posledice ako ne traje duže od 20 minuta. Ovo je čitava večnost, a većina dece spontano prestane da se trese pre isteka ovog perioda. Po dolasku kod pedijatra sve će brzo biti sređeno. Obučeni roditelji znaju šta da se radi, a to i nije naročito komplikovano:

-   Dete staviti na bok

-   Uzeti Diazepam mikroklizmu (tubicu) i uvući je u guzu i istisnuti CEO sadržaj

-   Izvući tubicu bez otpuštanja, dakle STISNUTIH prstiju da se ne bi lek usisao u tubu

-   Po vađenju tubice stisnuti guzu par minuta da lek ne iscuri napolje

-   Konvulzije (fras) brzo prestaju, ali se potom mora nastaviti obaranje visoke temperature

 • Ako je dete pri svesti, ali je izrazito pospano, totalno bezvoljno, stalno leži, a povremeno ječi  ili plače. Ovo dete pored temperature ima sigurno još neki problem koji ide uz temperaturu. Zato je idealno staviti jedan čepić (supozitoriju) za obaranje temperature u guzu i odmah kod lekara. Tada se obično urade osnovna laboratorijska ispitivanja (krvna slika, pregled mokraće…) u cilju brzog utvrđivanja uzroka povišene telesne temperature i adekvatnog lečenja. Ne treba očajavati, jer i sasvim obične stvari mogu biti uzrok ovakvom stanju, kao na primer gubitak veće količine tečnosti iz organizma deteta.
 • Ako je detetu nemoguće dati lek za temperaturu, ili ako nemamo lekove pri sebi (što ne bi smelo da se desi – sve može da se nema, ali lekovi za obaranje temperature moraju biti na raspolaganju) dete mora kod pedijatra.
Podeli:

Komentari

 1. Zdravo, beba od 8 meseci ima temperaturu ceo dan, celu noc, spadne na 37, ne prođe 3h ponovo naraste 38-39,8. Vodili smo je dr ali je rekao da ništa ne mogu reci jer mora da prođe bar 2,3 dana ako i posle 3 dana bude imala temperaturu da se interveniše. Zanima me vaše mišljenje?

  Odgovori na komentar
 2. Dete od dve godine imalo je 5 dana povišenu temperaturu od 38°C. Šesti dan ima 37-37,3. Rezultati su joj dobri. Da li se to smatra normalnom temperaturom? Ima li razloga za brigu? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,dete I’ma temperaturu 37-37,5 pet Dana treci Dan po raca 3-4 put za dva sata,bill smo kod lekara grlo blago oteceno,pluca cista,pije panklav 2x,Ali temperature se I dalje Poljavlju uvece,I of Dana’s pocinje da kaslje,sta dalje da radimo?hvala

  Odgovori na komentar
 4. molim vas beba 2.meseca danas je pospanija no inace i rektalna temp. 37.8
  pojabio se i ekcem po licu inace i starije dete ga je imalo.ima li razloga za strah

  Odgovori na komentar
 5. Dobro vece…imam devojcicu od 18 meseci 12 kg teska kaslja konstanto ima temperaturu i tesko dise nocu..lekar joj dao berodual 6 kapi sa 2 ml fizioloskog rastvora inhalirala sam je 3 puta dnevno vec treci dan i nista savet molim ako moze zabrinita mama..

  Odgovori na komentar
 6. Ne razumijem, zasto vi ne date odgovor u komentarima..pa neko ko trazi odgovor a slican je vec nekom od pitanja u komentarima bude postedjen pisanja vama ista pitanja a i takodje budete vi postedjeni davati ista…onom kom treba odgovor on ce ga naci …

  Odgovori na komentar
  • Zato sto je pitanja mnogo, roditelji postavljaju i na sve drustvene mreze, i cesto se isto pitanje nalazi svuda i na sajtu i na fb i na Ig. To je jedini razlog zasto pokusavamo da kanalisemo na jedno mesto gde pedijatri odgovaraju, jer niko ne moze u toj kolicini da otprati sva mesta. Pretpostaljamo da roditelju koji trazi odgovor nije tesko da postavi pitanje na za to odredjeno mesto.

   Odgovori na komentar
Strana 17 od 17<<<1314151617

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA