Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

temperatura

Foto: Ianus

 • Šta roditelji mogu sami da urade?

Temperatura do 38oC (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti – ispod 38oC.

-   Dok tražite lek za obaranje temperature rashladite dete!

Iako postoji dobar izbor lekova za obaranje temperature (antipiretici), ne treba zaboraviti na hlađenje kao brz, lak i logičan pomoćni način snižavanja telesne temperature. Naravno rashlađivanje NIJE zamena za antipiretike već korisno dopunsko sretstvo u obaranju visoke temperature.

Kada ste u kući ili stanu raskomotite dete. Nemojte ga pokrivati. Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija (pre svega frasa). Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bud epokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

Podeli:

Komentari

 1. Bosiljka Milovic says:

  Sta da se radi ako dete uporno ima oko 40 i vise stepeni temparaturu vec drugi dan. Ima 9g i 32kg. Hvala!

 2. Maja says:

  Molim vas za pomoc kako pravilno dozirati dete od 5 ipo gidina sa antipireticima kao sto su paracetamol,ibuprofen.Kako se tacno dozira a da nije mala doza.
  Hvala.

 3. Jovana says:

  Pozdrav beba ima 6 meseci od prvog dana hrklja i cuje se bas dok se zdrzi na rukama mozete ki pomoci sta moze da bude to,nas pedijatar kaze da su cista pluca ali ja bas i ne verujem u to ?

 4. Kevin says:

  Sta treba da uradim da sidam temperaturu dala sam sirup ali ne pomaze

 5. Naida says:

  Kako uspjeti skinuti temperaturu koja traje3 dana,nalazi su ok,crp miran.
  Temperatura bude i 39/3.nakon sto dam lijek inace koristim brufen jer paracetamol ne pomaze.nakon sat dva temperatura opadne na 37.5,ali se vrati.
  Sto mi je ciniti.

 6. Naida says:

  Dijete je starosti 1.2 godine
  Hvala

 7. Eleonora says:

  Dete ima temoeraturu 38,5 koja je prestala pa se vraca na svaka 3-4 dana jos je pila i panklav.Ne znam sta da radim.

  • MojPedijatar says:

   Treba uraditi i krvnu sliku da bi utvrdili da li je infekcija virusna ili bakterijska.

Strana 18 od 18<<<1415161718

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA