Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

temperatura

Foto: Ianus

 • Šta roditelji mogu sami da urade?

Temperatura do 38oC (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti – ispod 38oC.

-   Dok tražite lek za obaranje temperature rashladite dete!

Iako postoji dobar izbor lekova za obaranje temperature (antipiretici), ne treba zaboraviti na hlađenje kao brz, lak i logičan pomoćni način snižavanja telesne temperature. Naravno rashlađivanje NIJE zamena za antipiretike već korisno dopunsko sretstvo u obaranju visoke temperature.

Kada ste u kući ili stanu raskomotite dete. Nemojte ga pokrivati. Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija (pre svega frasa). Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bud epokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

Podeli:

Komentari

 1. Zdravo, beba od 8 meseci ima temperaturu ceo dan, celu noc, spadne na 37, ne prođe 3h ponovo naraste 38-39,8. Vodili smo je dr ali je rekao da ništa ne mogu reci jer mora da prođe bar 2,3 dana ako i posle 3 dana bude imala temperaturu da se interveniše. Zanima me vaše mišljenje?

  Odgovori na komentar
 2. Dete od dve godine imalo je 5 dana povišenu temperaturu od 38°C. Šesti dan ima 37-37,3. Rezultati su joj dobri. Da li se to smatra normalnom temperaturom? Ima li razloga za brigu? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,dete I’ma temperaturu 37-37,5 pet Dana treci Dan po raca 3-4 put za dva sata,bill smo kod lekara grlo blago oteceno,pluca cista,pije panklav 2x,Ali temperature se I dalje Poljavlju uvece,I of Dana’s pocinje da kaslje,sta dalje da radimo?hvala

  Odgovori na komentar
 4. molim vas beba 2.meseca danas je pospanija no inace i rektalna temp. 37.8
  pojabio se i ekcem po licu inace i starije dete ga je imalo.ima li razloga za strah

  Odgovori na komentar
 5. Dobro vece…imam devojcicu od 18 meseci 12 kg teska kaslja konstanto ima temperaturu i tesko dise nocu..lekar joj dao berodual 6 kapi sa 2 ml fizioloskog rastvora inhalirala sam je 3 puta dnevno vec treci dan i nista savet molim ako moze zabrinita mama..

  Odgovori na komentar
 6. Ne razumijem, zasto vi ne date odgovor u komentarima..pa neko ko trazi odgovor a slican je vec nekom od pitanja u komentarima bude postedjen pisanja vama ista pitanja a i takodje budete vi postedjeni davati ista…onom kom treba odgovor on ce ga naci …

  Odgovori na komentar
  • Zato sto je pitanja mnogo, roditelji postavljaju i na sve drustvene mreze, i cesto se isto pitanje nalazi svuda i na sajtu i na fb i na Ig. To je jedini razlog zasto pokusavamo da kanalisemo na jedno mesto gde pedijatri odgovaraju, jer niko ne moze u toj kolicini da otprati sva mesta. Pretpostaljamo da roditelju koji trazi odgovor nije tesko da postavi pitanje na za to odredjeno mesto.

   Odgovori na komentar
 7. Zdravo zanima me beba ima temperaturu celu noc 39,5 sta bi moglo biti uzrok,vodili smo je kod doktora ali nista konkretno nam nisu rekli osim sirup da joj dajem

  Odgovori na komentar
Strana 17 od 17<<<1314151617

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA