Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Podeli:

Komentari

 1. Bosiljka Milovic says:

  Sta da se radi ako dete uporno ima oko 40 i vise stepeni temparaturu vec drugi dan. Ima 9g i 32kg. Hvala!

 2. Maja says:

  Molim vas za pomoc kako pravilno dozirati dete od 5 ipo gidina sa antipireticima kao sto su paracetamol,ibuprofen.Kako se tacno dozira a da nije mala doza.
  Hvala.

 3. Jovana says:

  Pozdrav beba ima 6 meseci od prvog dana hrklja i cuje se bas dok se zdrzi na rukama mozete ki pomoci sta moze da bude to,nas pedijatar kaze da su cista pluca ali ja bas i ne verujem u to ?

 4. Kevin says:

  Sta treba da uradim da sidam temperaturu dala sam sirup ali ne pomaze

 5. Naida says:

  Kako uspjeti skinuti temperaturu koja traje3 dana,nalazi su ok,crp miran.
  Temperatura bude i 39/3.nakon sto dam lijek inace koristim brufen jer paracetamol ne pomaze.nakon sat dva temperatura opadne na 37.5,ali se vrati.
  Sto mi je ciniti.

 6. Naida says:

  Dijete je starosti 1.2 godine
  Hvala

 7. Eleonora says:

  Dete ima temoeraturu 38,5 koja je prestala pa se vraca na svaka 3-4 dana jos je pila i panklav.Ne znam sta da radim.

  • MojPedijatar says:

   Treba uraditi i krvnu sliku da bi utvrdili da li je infekcija virusna ili bakterijska.

Strana 18 od 18<<<1415161718