Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: FLickr

Unos tečnosti je izuzetno važno za dete sa povišenom temperaturom – dete koje “gori” mora da pije!

 

Kada smo bolesni obično nemamo apetita, tako je i kod dece. Zato, ako dete samo ne traži, ne terajte dete da jede kada ima povišenu temperaturu.

Međutim, dete mora da pije, čak iako nije raspoloženo za unos tečnosti. U periodima visoke temperature dete gubi veće količine telesne tečnosti znojenjem, isparavanjem, ali i ubrzanim disanjem (koje često prati visoku temperaturu čak i kada nema bolesti pluća).

Povećanje telesne temperature ubrzava potrošnju energije u organizmu, a to takođe povećava potrošnju telesne vode. Zato je od izuzetnog značaja detetu davati tečnost. To praktično znači da dete često treba nuditi da pije (naravno kada je budno).

 • Koji je napitak najbolji za dete koje ima povišenu temperaturu?

Najbolje je da dete pije vodu!

U akutnoj fazi infekcije nepoželjni kiseli sokovi, ali i vrući napici koji mogu oštetiti sluzokožu želuca.

 • Može li dete da pije hladnu vodu?

Može!

Ne govorimo o ledenoj (skoro zaleđenoj) vodi, već o normalno ohlađenoj vodi iz frižidera (ne iz zamrzivača). Hladna voda je poželjan napitak (naročito kod starije dece) jer brže prolazi kroz želudac do creva odakle stiže u cirkulaciju, ali će prijati da malo rashladi dete “iznutra”.

 • Može li dete sa visokom temperaturom da se “prepije” vode?

Ne može!

Žeđ se javlja onda kada mu treba voda, a prestaje kada dete popije koliko mu treba. Zdravo dete višak vode izbaci preko bubrega, koji su glavni regulator protoka tečnosti u organizmu, pa znaju izbacuju  višak tečnosti iz organizma. Dete “koje gori” ima veće potrebe za tečnošću, tako da ako traži da pije –  nemojte mu ograničavati! Problem nastaje kada dete neće da pije, a voda mu je neophodna.

 • Šta da se radi ako dete povraća?

Deca koja povraćaju treba striktno da poštuju pravilo “često po malo”, svakih 5-10 minuta po 1-2 kafene kašičice tečnosti.  Tada je najbolje koristiti sredstva za oralnu rehidraciju (Humanin elektrolit je odlično rešenje) koja se rastvaraju u vodi. Kada se koristi flaširana voda, ne treba je prokuvavati pre rastvaranja ovih preparata.

Pojenje deteta, naročito u prvim godinama života često zahteva veliko strpljenje i požrtvovanost. Treba u tome istrajati jer je jedina preostala mogućnost davanje tečnosti kroz venu (intravneska rehidracija) koja se obično sprovodi u bolnici. Naravno, ako i pored svih preduzetih mera dete ne može da pije javite se lekaru koji će odlučiti o daljem tretmanu. Bolje i ranije nego da se zakasni i da dete prekomerno dehidrira.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Zdravo, beba od 8 meseci ima temperaturu ceo dan, celu noc, spadne na 37, ne prođe 3h ponovo naraste 38-39,8. Vodili smo je dr ali je rekao da ništa ne mogu reci jer mora da prođe bar 2,3 dana ako i posle 3 dana bude imala temperaturu da se interveniše. Zanima me vaše mišljenje?

  Odgovori na komentar
 2. Dete od dve godine imalo je 5 dana povišenu temperaturu od 38°C. Šesti dan ima 37-37,3. Rezultati su joj dobri. Da li se to smatra normalnom temperaturom? Ima li razloga za brigu? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,dete I’ma temperaturu 37-37,5 pet Dana treci Dan po raca 3-4 put za dva sata,bill smo kod lekara grlo blago oteceno,pluca cista,pije panklav 2x,Ali temperature se I dalje Poljavlju uvece,I of Dana’s pocinje da kaslje,sta dalje da radimo?hvala

  Odgovori na komentar
 4. molim vas beba 2.meseca danas je pospanija no inace i rektalna temp. 37.8
  pojabio se i ekcem po licu inace i starije dete ga je imalo.ima li razloga za strah

  Odgovori na komentar
 5. Dobro vece…imam devojcicu od 18 meseci 12 kg teska kaslja konstanto ima temperaturu i tesko dise nocu..lekar joj dao berodual 6 kapi sa 2 ml fizioloskog rastvora inhalirala sam je 3 puta dnevno vec treci dan i nista savet molim ako moze zabrinita mama..

  Odgovori na komentar
 6. Ne razumijem, zasto vi ne date odgovor u komentarima..pa neko ko trazi odgovor a slican je vec nekom od pitanja u komentarima bude postedjen pisanja vama ista pitanja a i takodje budete vi postedjeni davati ista…onom kom treba odgovor on ce ga naci …

  Odgovori na komentar
  • Zato sto je pitanja mnogo, roditelji postavljaju i na sve drustvene mreze, i cesto se isto pitanje nalazi svuda i na sajtu i na fb i na Ig. To je jedini razlog zasto pokusavamo da kanalisemo na jedno mesto gde pedijatri odgovaraju, jer niko ne moze u toj kolicini da otprati sva mesta. Pretpostaljamo da roditelju koji trazi odgovor nije tesko da postavi pitanje na za to odredjeno mesto.

   Odgovori na komentar
 7. Zdravo zanima me beba ima temperaturu celu noc 39,5 sta bi moglo biti uzrok,vodili smo je kod doktora ali nista konkretno nam nisu rekli osim sirup da joj dajem

  Odgovori na komentar
Strana 17 od 17<<<1314151617

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA