Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Podeli:

Komentari

 1. Alex says:

  Zdravo imam cerkicu od 3 godine koja vec dva dana ima temperaturu koja varira od 37,5 do 38,8,dete samo slinavi i malo kaslje . Zanima me posle koliko treba otici kod pedijatra da li ako temperatura ovako stalno arira i posle par dana ili bi trebalo odmah. Hvala

  • MojPedijatar says:

   AKo je beba dobro raspoložena kad NEMA povišenu temperatutu, a lepo jede i aktivna je – NEMA potrebe da se žuri sa pregledom.

   Ako temperatura potraje duže od 5 dana – ima smisla da se obavi pregled.

 2. milan says:

  ja imam tempperaturu 38,7 sta da radim

  • MojPedijatar says:

   Da se uzme ibuprofen (Brufen) ili paracetamol i da se situacija prati. Ako “skače” preko 39 – da se obavi pregeled bez koga je NEMOGUĆE utvrditi uzrok temperature!

 3. Gorana says:

  Postovani, dijete od 15 mj vec 2 dana ima temperaturu koja ide do 38.6. Kombinujemo paracetamol i brufen spadne i bude ok nekih 4 do 6 sati pa onda krene opet da raste. Bili kod pedijatra grlo, pluca uredni , blaga sekrecija iz nosa koja izaziva povremeni kasalj. CRP je 11 ( referentna vrijednost do 8 ) . Ne znamo vise sta raditi , i kkao pomoci dijetetu . Pedijatar kaze virusna infekcija . Slabo jede i ne znamo sta mu mozemo dati da jede. Da napomenem da je prije 2 sedmice imao upalu grla koja je sanirana sa amoksicilinom, kao posledica ostala kandida u ustima koju rijesavamo nistatinom .

  • MojPedijatar says:

   asno je da se radi o virusnoj infekciji, koja obicno traje 5.do 7 dana, pa samo nastabite sa obaranjem temperature uz povećan unos tečnosti.

 4. Gorana says:

  Mozete li mi pomoci koliko ml paracetamola ( 120\5 ) i brufen sirupa moze da pije dijete od 13kg ?

 5. Ivan says:

  Postovana, interesuje me sta se desava ako je beba u trenutku davanja vakcine imala temperaturu? Beba ima sest meseci, prethodno je pregledana od strane doktora i sve u redu, ali mi se u tom trenutku cinila da je toplija nego inace, da bi naredni dan dobila 37,3.Samo je imala to jedno merenje, posle ne.

 6. Milica says:

  Dete puni 3 godine za par dana. Treci dan pije sirup za temperaturu (Nurofen), jednom u toku dana i jednom preko noci kada temperatura skoci (do 39’C). Na uputstvu pise da se sirup ne daje duze od 3 dana, ali njemu se temperatura i dalje navraca. Grlo mu je crveno, na pregledu mu je dat Palitrex, 3×3,5ml. Dosta kaslje i curi mu nos. Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Može da se daje i duže, a ako visoka temperatura potraje duže od 7 dana – da se obavi kontrolni pregled.

 7. Sandra says:

  Postovani, sincic od godinu dana je sinoc imao temp 38.7 bez ikakvih najava. Ne kaslje, ne slinavi, bio je raspolozan i jeo je i pio. Dala sam mu brufen, i opet je posle 3-4 h imao preko 38. Dala sam mu paracetamol tad. A i kad temperatura predje 38 ne mozemo da je spustimo,ni tusiranje, ni obloge, ni lekovi. Inace strahujemo zbog frasa, jer sam ja imala kao dete.

  • MojPedijatar says:

   Samo nastavite obaranje temperature i da se beba prati. Ako je beba dobro raspoložena kad temp. padne ispod 38 – nema.potrebe da se žuri sa pregledom.

Strana 3 od 18<12345>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA