Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Podeli:

Komentari

 1. Marija says:

  Moja beba je 7 meseci dobila je danas temperaturu bude joj 38 sa 5.Jede pije vesela ja kad joj malo padne al ne skroz ostane 37 tesko joj pada ako moze savet…

 2. Sveele says:

  Moje dete ceo dan ima temperaturu 39-39 sa pet ,sam sirup i ništa jede i pije normalno,dete ima sedam god.sta da radom

 3. Danijela says:

  Beba je prehladjena i ima temperaturu 39.5° nikako ne pada oci suze i noa joj slinavi.

 4. Mima says:

  PITAJTE PEDIJATRA Dete od 7 godina drugi dan za redom ima temperaturu 39.7 uglavnom nam pomaze Nurofen sirup,ali sada ne.Po savetu lekara samo skidanje temperature.Sta koristiti umesto Nurofena?Hvala!

 5. Ja says:

  Pitanje za pedijatra imam 3 djece i svi su od virusa imaju problem sa grlom i visoku temperaturu evo vec 3 dana.Dajem im sirup amiksicilin i sirup za temperaturu Brufen ali nista nepomaze masiram im noge i ruke sircetom tako se borim tri dana molim vas ako imate savjet neki pozzz.

 6. Kristina says:

  Kako da skinem detetu povisenu temperaturu dete sutra puni 23 meseca sve sam pokusala i ne spada temperaturu ima 39,1 Hvala vam unapred

 7. Luka says:

  Kad pročitam reference ovog doktora, sav se naježim… Svaka čast!
  Istinski se divim tolikom učenju, nadam se da ste srećan i zadovoljan čovek.
  I, ljudi, ne pitajte ovde o svom detetu, pobogu… Razmislite malo.

Strana 16 od 18<<<1415161718>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA