Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Moja beba ima 9 meseci vec 3 dana ima temp do 39.6 dajem joj brufen ali se vraca posle 3 sata. Recite mi koliki razmak treba da bude izmedju brufena i cepic eferalgan.

  • MojPedijatar says:

   Već posle 2 do 3 sata (ako je temp. preko 39) se može dati čepića. NAJVAŽNIJE je da se vodi računa da se NE prekorači DNEVNA doza za svaki leko pojedinačno.

 2. Sandra says:

  Moja beba ima 5 meseci vec 4 dana kaslje i zapusen je nos. Bili smo kod lekara, kazu da je crveno grlo. Nije bilo temperature. Sad je dobio temperaturu, ima vec drugi dan, sve oko 38C do 38,4C. Stavljali smo cepic paracetamol, temperatura onda padne. Da li da sacekam jos malo ili opet da ga odvedem lekaru?

 3. Milijana says:

  Moja beba ima nesto manje od 6 meseci. Ima temperaturu 38,8-39,2 dam joj ibuprofen,ali ne prodje ni 10 minuta ona kaki,temperatura i dalje ista… Da li u tom slucaju da joj dam drugi cepic?

 4. Mara says:

  Postovani moja beba od 17 meseci vec pet dana ima temp od 39 do 40. Dobija defalgan prepisan od strane pedijatra. Radili su mu krvnu sliku kazu dobra je. Ustanovili su da ima bronhitis. Dobili smo pumpicu za inhalaciju. Koristimo je na svaka 4 sata. Ali bebi temp ne silazi ispod 38 nikako. Kazu grlo nije crveno. A beba tesko dise ne jede ali pije vodu. Takodje su rekli da je jedno uho malo crveno. Mene brine sto nikako ne mogu da oborim temp. I sto nece da jede.

  • MojPedijatar says:

   MORA se obaviti kontrolni pregled kod pedijatra, pa da se vidi šta dalje da se radi…predugo traje da se procenjuje bez pregleda

 5. Jasmina says:

  Postovani, moje dete danas puni godinu dana, i ima temperaturu vec tri dana, 39,3 dali smo paracetamol, ne pomaze, spusta na 37,5 pedijatar nam je dao drugi lek brufen. Isto je situacija 39,3 i spadne na 37,5. Da li smemo da uzmemo neke cepice, i koje? Dete ima 12kg

  • MojPedijatar says:

   Ako NE povraća, sirup je prava stvar…ako visoka temperatura potraje duže od 3, 4 dana – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 6. Simona says:

  Dobro jutro moje dete ima 2 godina I 2 meseci 2 dana ima tt Ali samo kod glave tjelo my e OK ruke noge sve OK sta by moglo bit bili smo kod doktora kaze da nije grlo I usi su my proverili a dete 2 dana muci se

 7. Nec says:

  Dete ima dve godine. MESEC dana trmperatura nije bila ispod 37. Ks pokazivala je bakterijsku infekciju, pedijatar kaze da odstupanja nisu znacajna, hemoglobin i leukociti uredu, urin i urinokultura uredu. Detetu je bio zapusen nos, crveno grlo, kasljao je ali to je proslo posto je ispio antibiotik (poslednja doza pre 6 dana)+ kapi za usi. Sada nema tegoba, ali temperatura ne spada ispod 37,1! Koje analize treba uraditi da se utvrdi uzrok temperature?

Strana 15 od 18<<<1314151617>>>