Pomozite detetu koje ima visoku temperaturu

Povišena telesna temperatura je pratilac (simptom) velikog broja bolesti. Ubedljivo najčešći uzrok povišene temperature (febrilnosti) kod dece su infekcije. “Šta da radim sa detetom koje ima povišenu temperaturu” je jedno od najčešćih pitanja roditelja, pa hajde da pokušamo da pomognemo mamama i tatama da saznaju više o “gorućem” problemu.

Foto: Flickr

 • Šta je normalna, a šta povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37oC. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša  37,5.

Postoji veoma lak, brz i izuzetno precizan način merenja temperature deci posebnim aparatom koji se na par sekundi nežno i potpuno bezbolno stavi u uvce. Što zbog nešto više cene, što zbog “straha od nepoznatog” kod nas ne koriste koliko bi trebalo. Toplomeri “za na čelo” su dobri za orijentaciju, ali nisu preterano precizni.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se obara.

Podeli:

Komentari

 1. Olgica says:

  Zdravo, beba od 8 meseci ima temperaturu ceo dan, celu noc, spadne na 37, ne prođe 3h ponovo naraste 38-39,8. Vodili smo je dr ali je rekao da ništa ne mogu reci jer mora da prođe bar 2,3 dana ako i posle 3 dana bude imala temperaturu da se interveniše. Zanima me vaše mišljenje?

 2. Dusica says:

  Dete od dve godine imalo je 5 dana povišenu temperaturu od 38°C. Šesti dan ima 37-37,3. Rezultati su joj dobri. Da li se to smatra normalnom temperaturom? Ima li razloga za brigu? Hvala unapred

 3. Dragana says:

  Postovani,dete I’ma temperaturu 37-37,5 pet Dana treci Dan po raca 3-4 put za dva sata,bill smo kod lekara grlo blago oteceno,pluca cista,pije panklav 2x,Ali temperature se I dalje Poljavlju uvece,I of Dana’s pocinje da kaslje,sta dalje da radimo?hvala

 4. zorana says:

  molim vas beba 2.meseca danas je pospanija no inace i rektalna temp. 37.8
  pojabio se i ekcem po licu inace i starije dete ga je imalo.ima li razloga za strah

 5. MARINA says:

  Dobro vece…imam devojcicu od 18 meseci 12 kg teska kaslja konstanto ima temperaturu i tesko dise nocu..lekar joj dao berodual 6 kapi sa 2 ml fizioloskog rastvora inhalirala sam je 3 puta dnevno vec treci dan i nista savet molim ako moze zabrinita mama..

 6. Zaim says:

  Ne razumijem, zasto vi ne date odgovor u komentarima..pa neko ko trazi odgovor a slican je vec nekom od pitanja u komentarima bude postedjen pisanja vama ista pitanja a i takodje budete vi postedjeni davati ista…onom kom treba odgovor on ce ga naci …

  • MojPedijatar says:

   Zato sto je pitanja mnogo, roditelji postavljaju i na sve drustvene mreze, i cesto se isto pitanje nalazi svuda i na sajtu i na fb i na Ig. To je jedini razlog zasto pokusavamo da kanalisemo na jedno mesto gde pedijatri odgovaraju, jer niko ne moze u toj kolicini da otprati sva mesta. Pretpostaljamo da roditelju koji trazi odgovor nije tesko da postavi pitanje na za to odredjeno mesto.

 7. Sanja says:

  Zdravo zanima me beba ima temperaturu celu noc 39,5 sta bi moglo biti uzrok,vodili smo je kod doktora ali nista konkretno nam nisu rekli osim sirup da joj dajem

Strana 17 od 18<<<1415161718>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA