Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. Olja says:

  Postovani,
  moja beba ima 35 dana. Rodjen je sa 3150 kg/51cm,a sada ima 3900kg/55cm. Primio je prije jedan dan 2 vakcine BSZ I hep. Dojim ga uz dohranu navalac ac i obicno za jedan obrok pojede 90 ml novalac a nakon dojenja. Sada pojede samo 30 ml. Da li smanjen apetit moze biti reakcija na vakcine i da li je to normalna pojava?

  • MojPedijatar says:

   Ne, nego NE TREBA DA DOHRANJUJETE BEBU!

   Beba treba da SISA, a besmisleno je da se daje formula koja NE MOŽE da priđe kvalitetu majcinog mleka!

 2. Natalija says:

  Postovani,
  Beba rodjena sa 3350g, zdrava. Of prvog meseca slabo dobija na tezini, u proseku nekih 500g, sad je 6.mesec, dobila je samo 150g, ima 6150g. Pedijatar kaze da je proporcionalna, motoricki I neuroloski super ali da je ‘takva’… Dajemo joj bukvalno sve of hrane po savetu pedijatra ali rezultati losi…bezi of hrane, okrece glavu,place, pljuje hranu…sve ‘stilove’ hranjenja, od neznog i klasicnog, menjanja okoline, svi su je pokusali hraniti ma nista… Gleda sta mi jedemo, dajemo joj ona lizne i nista… Imala je anemiju jos pije referur, nalazi dobri. Pomisljam na taj refluks, sta vec… Pomozite, ovako vise ne ide…hranjenje zna trajati i po sat i po… Nekada kolicinski lepo pojede tipa, 120g mleka, cela banana, par kasika porinca, keksa… Dodje merenje, 150g za ceo mesec. Da ne ‘guramo’ u nju gubila bi na tezini, probali smo i da ogladni, po 8h zna da trpi, ponudimo joj sve ona opet vriska cika…rastrojeni smo, pomoc!

  • MojPedijatar says:

   NEMA dileme – Vašu beba treba da pregleda pedijatar – gatroenterolog, pa da se utvrdi UZROK lošeg napredovanja i vidi šta dalje da se radi.

 3. Bosa says:

  Postovani..beba staradva meseca na kontroli sada napredovao 700g. Beba je iskljucivo dojena. Tokom prvog meseca dobio je 850g s tim sto je dojio i bio povremeno dohranjivan. Molim vas recite mi da li je premal napredak od 700g za drugi mesec? Decak je rodjen sa 3700n sada ima 5050g?

 4. ZORICA says:

  Moja beba sada ima 3 meseca i 7 dana. Rodjena je sa 4040gr i 55cm. Prvi mesec je napredovala 850gr, drugi 550gr i pre dve nedelje kada je imala skoro 3 meseca 7 dana do puna 3 meseca merila je 5600gr. Idemo kod pedijatra na merenje svake 2 nedelje ali ona slabo dobija grame. Inace je u toku dana vesela i samo sisa ja imam dovoljno mleka merili smo. Sad joj rastu zubici i tesko sisa sta da radim?

 5. Marija says:

  stranica je odlicna,svaka cast❤️❤️

 6. Samra says:

  Moja beba je rodjena sa 3.340gr a sad sa 6 ipo meseci ima 7kg. Da li je to malo?

 7. Marija says:

  Postovani moja beba ima sada 4 meseca i 2 nedelje,rodjen je sa 3250g,a trenutno ima 6300 g. Brinem se jer je od proslog merenja napredovao samo 300g za mesec dana. Davala sam mu do pre 11 dana Hipp 1 i jedva je jeo oko 120ml,pre 11 dana sam presla na impamil i njega jede od 150 do 200ml,sto je mnogo bolje od proslog mleka kako je jeo. Ali me brine sto je samo 300g dobio za mesec dana,da li imate vi neki savet?

Strana 26 od 32<<<2425262728>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA