Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Najbolji način za to je merenje bebine telesne mase (težine)! Idealno bi bilo da imate sopstvenu vagicu za merenje bebe, zato što je prečesto merenje kod pedijatra krajnje nepraktično. Nije baš zgodno ni da neko stalno dolazi kod vas da bi merio bebu.

Zato predlažemo da ipak nabavite vagicu (nije skupa). Možete i da je pozajmite od prijatelja, ili da uzmete “bakinu vagu” za kolače (koja meri do 10 kilograma) – ona može odlično da posluži. Nema potrebe da uzimate digitalnu vagu (iako je najpreciznija), sasvim je dobra i klasična vagica. Uostalom, kad pogledate šta ste sve morali da kupite za bebu, vagica nije preveliki trošak.

Kada i koliko često treba meriti bebu?

Novorođenče (prve četiri nedelje života) treba meriti jednom nedeljno!
Prvo merenje obavite po dolasku bebe u kuću (ne mora baš prvog dana). To je najbolje obaviti pre večernjeg kupanja (dakle, i pre obroka), u toplom ambijentu, a beba mora da bude gola. Pripremite sveščicu ili posebnu tabelu u koju ćete da beležite izmerene vrednosti, a korisnicima računara predlažemo da otvore poseban dokument za praćenje bebine težine (i dužine). Ova prva, “kućna vrednost” je veoma važna, iako može da odstupi od one koja je izmerena na otpustu iz porodilišta. Međutim, to ne treba da vas brine, jer se radi o različitim vagama. Za vas je vaša vaga etalon (osnovna mera). Pre svega, važno je upoređivati vrednosti telesne mase tokom narednih nedelja.

Sledeća merenja se vrše jednom nedeljno, pod istim okolnostima, i na istoj vagici! Posle četiri nedelje (mesec dana od prvog merenja), uporedite petu izmerenu vrednost sa prvom (posle dolaska iz porodilišta), pa ćete saznati koliko je beba dobila za mesec dana!

Dužinu merite jednom mesečno, ili to ostavite da se obavi na redovnim pedijatrijskim kontrolama.

Od drugog meseca, bebu treba meriti jednom u dve nedelje, a posle par nedelja dobrog napredovanja – jednom mesečno. Kada mame i tate nauče da pogledom prepoznaju napredno i zadovoljno dete, merenje će se obavljati samo na redovnim pedijatrijskim kontrolama.

Da li beba mora ravnomerno napredovati u težini?

Podeli:

Komentari

 1. Sasa says:

  Dobro vece imam bebu od 10 meseci rodjena je u 28 nedelji dva meseca u inkubatoru izasla je iz bolbice i dovila je terapiju da ide na vezbe i ide vec sest meseci i dr koji rade sa njom nisu zadovolji jel nije pocela da se okrece na stomak sa stomaka na ledja prati pogledom sve cuje vidi zvecku uzima u rukicu jednu drugu zanima me to sto nije pocela da se okrece??

 2. Milka says:

  Postovani,beba je stara 4 meseca,rodjena sa 3.350 kg i duzina 50 cm.Prvi mesec je napredovala 700 grama,a drugi 800 grama,porasla je 10 cm za dva meseca.Radi se o iskljucimo dojenoj bebi.Medjutim,danas na kontroli (puna 4 meseca) ustanovljeno je da je za dva meseca( od drugog do cetvrtog meseca) napredovala samo 600 grama.Doktor je predlozio dohranu.Zbunjena sam jer mleka imam dovoljno (izmlazam nakon podoja),beba je vesela,dobro spava,tj.ne sticem utisak da gladuje.Sta da radim?

 3. Bojana says:

  Poštovani beba je rođena sa 3480 izašli sa 3400. Na prvoj kontroli dobio 1400 na drugoj 860 gr. Od drugog meseca ustanovljeno da je alergičan na proteine kravljeg mleka i ja smo na strogoj dijeti pošto doji. Od 3.5-5.5 meseca dobio oko 900 grama (6550-7450) . Međutim ono što je mene zabrinulo je da smo danas bili na kontroli posle 7 dana od predhone kontrole on je dobio samo 20 grama. Sada ima 7470. Doktorka predložila dohranu ali on ne želi a ja mislim da imam mleka. Šta da radim.

 4. Milanka says:

  Moja beba je rodjena sa 3210 izasli iz bolnice sa 3050 samo je dojim prva kontrola sa mesec dana dobila 2kg jel to previse jede na 3 4 sata uglavnom nekad trazi cesce samo kad ima grceve

 5. Dijana says:

  Zdravo.
  Moja beba je rodjena 12.06.2021.Rodjena je sa 3150,izasli iz porodilista sa 3000.Prvi mesec je dobila 1400 i porasla 5 cm,drugi mesec je dobila 800g i porasla 2,5 cm
  E sad,stolica moje bebe je zadnjih mesec dana zelenkasta,vise varijacija zelene boje,ima nekada i zuckastu ali vecinom bude tako zelenkasta.Da napomenem iskljucivo dojena beba i to samo na jednoj dojci,na drugoj je mleko prestalo samo od sebe.
  Moje pitanje je,zbog cega je bebi tako zelena stolica?

 6. Mila says:

  Beba rodjena sa 3790g i 53cm sa 9 i po meseci 8900 i 73 cm. Sa 6 meseci je imao.8540g a sad sa 9 i po 8900g. Jede sasvim.okej i pije mleko sasvim solidno. Da li je to u redu? Svi kazu da jeste ali eto da pitam.

 7. Marina says:

  Postovana,beba je do 4 meseca napredovala po 1200-300,u 5 mesecu 170g,u 6 mesecu 200g,pedijatar Kaze da je to u redu,a meni se Cini da je ona gladna.

  • MojPedijatar says:

   Nema razloga za brigu, ako je opste stanje bebe dobro i ako u narednom periodu bude dobijala barem 600grama mesečno.

Strana 31 od 31<<<2728293031

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA