Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Prvih par meseci, naročito prvih nekoliko nedelja, dobijanje u težini je veoma nepravilno. Ima beba koje najbolje napreduju u poslednjoj nedelji prvog meseca, a neke to “obave” ranije. Često se dešava da “sveža” mama nema dovoljno mleka prvih nekoliko dana, pa je i napredovanje bebe u tom periodu nešto sporije. Zato se upoređuju mesečne vrednosti napredovanja u telesnoj masi! Treba sačekati sa tumačenjem rezultata do kraja prvog meseca (pod uslovom da beba nema zdravstvenih problema).

Šta je normalno napredovanje u težini?

Moramo istaći da prave antropometrijske mere za naše područje nisu napravljene. Mi koristimo tablične vrednosti priznatih autora koji nisu uzimali u obzir činjenicu da su ljudi (pa i deca) sa ovih područja nešto veći (i viši, i teži). Zato navedene vrednosti treba shvatiti kao iskustvene za ovo geografsko područje!

Beba u prvom mesecu treba da dobije bar 700 grama (negde se donja granica spušta na 600 grama)! Govorimo o vrednostima koje su izmerene u kućnim uslovima. Sve ispod toga znači da beba ne napreduje dovoljno.

Koji su najčešći uzroci nenapredovanja u prvih šest meseci?

Nije uvek lako otkriti razlog nenapredovanja. Ipak, postoje dve najvažnije grupe uzroka nenapredovanja beba u prvim nedeljama i mesecima života.

Uvek prvo treba posumnjati da beba ne unosi dovoljno mleka. U tom slučaju je dete nervozno, stalno bi da sisa, često se budi, a stolice su mu zelenkaste, iako pije samo mamino mleko. Podoji traju dugo, a beba nekad posle desetak minuta prestane da “siki” (nema šta da izvuče).

Druga grupa razloga su bolesti koje mogu da uzrokuju nedovoljno unošenje mleka, ali i veću potrošnju energije. Infekcije su na prvom mestu, ali je lista bolesti duga, i u isključivom domenu pedijatra, pa se nećemo time baviti.

Važno je znati da bebe u prvim nedeljama (nekada i duže) ne moraju da imaju povišenu temperaturu, čak i ako imaju ozbiljnu infekciju! Zato, ukoliko beba nevoljno jede, neobično dugo spava i teško se budi za podoj – treba posumnjati na neko oboljenje!

Šta raditi ako beba ne napreduje?

Ako se utvrdi da nema dovoljnog porasta telesne mase, neophodno je da se roditelji obrate pedijatru! To je najbolji način da se utvrdi uzrok nenapredovanja. Naravno, i najbrži način da se otkloni taj uzrok, a beba što pre vrati na “pravi put”.

Treba li uraditi neke laboratorijske analize?

Veoma je korisno da se uradi krvna slika (kompletna krvna slika se uzima iz prsta, ili iz bebine pete), kao i “običan” pregled mokraće (koja se “hvata” u samolepljive kesice za uzimanje mokraće od beba). Ove dve analize mogu da se lako obave u nekoj od laboratorija (kojih sada ima “na svakom ćošku”), nisu skupe, a pedijatru će da “skrate put” do pravog uzroka nenapredovanja. Naravno, u dogovoru sa pedijatrom, ove analize mogu da se “ostave” za kasnije.

Šta možemo sami da uradimo?

Kod beba koje izgledaju sasvim dobro, često se bude za podoj, halapljivo i snažno sisaju – treba posumnjati na nedostatak maminog mleka. Postoji jednostavan test da se to proveri: napravite dve merice adaptiranog mleka (60 mililitara), pa posle podoja ponudite bebi da popije. Ako “osuši” bočicu, to je siguran pokazatelj nedostatka majčinog mleka!

Tada mama treba sve da učini kako bi pospešila stvaranje mleka (laktaciju) – pre svega dobrom ishranom sa dosta tečnosti, ali i redovnim odmaranjem, uz dobar san. Naravno, ako i dalje nema dovoljno mleka, bebine obroke treba dopuniti adaptiranom mlečnom formulom. Ali, uz očuvanje dojenja. Što duže – to bolje!
Kada treba potražiti lekarsku pomoć?

 U slučaju da dete predugo spava, teško se budi za podoj, kratko i teško sisa, posle par minuta zaspi na maminim grudima – odmah ga treba odvesti pedijatru!

 Ako beba ima povišenu temperaturu.

 Ukoliko beba često povraća između podoja, ili ima brojne prolivaste stolice.

 Kada beba posle nekoliko minuta sisanja naglo, sa vriskom odbaci dojku.

 Ukoliko posle svakog podoja dete obilno povraća (ne računa se bljuckanje – koje je normalno kod malih beba), a naročito ako sat vremena posle podoja povraća u mlazu!

Srećom, ogromna većina beba lepo napreduje u prvim mesecima života. Među bebama koje ne dobijaju dovoljno u težini, najveći broj nema na raspolaganju dovoljno mleka. Samo mali broj beba ima neku bolest koja ih ometa u normalnom rastu i razvoju. Skoro svako oboljenje u prvim nedeljama i mesecima života brzo dovodi do nenapredovanja bebe, pa je važno konsultovati se sa pedijatrom čim se prepozna ovaj problem.

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Sasa says:

  Dobro vece imam bebu od 10 meseci rodjena je u 28 nedelji dva meseca u inkubatoru izasla je iz bolbice i dovila je terapiju da ide na vezbe i ide vec sest meseci i dr koji rade sa njom nisu zadovolji jel nije pocela da se okrece na stomak sa stomaka na ledja prati pogledom sve cuje vidi zvecku uzima u rukicu jednu drugu zanima me to sto nije pocela da se okrece??

 2. Milka says:

  Postovani,beba je stara 4 meseca,rodjena sa 3.350 kg i duzina 50 cm.Prvi mesec je napredovala 700 grama,a drugi 800 grama,porasla je 10 cm za dva meseca.Radi se o iskljucimo dojenoj bebi.Medjutim,danas na kontroli (puna 4 meseca) ustanovljeno je da je za dva meseca( od drugog do cetvrtog meseca) napredovala samo 600 grama.Doktor je predlozio dohranu.Zbunjena sam jer mleka imam dovoljno (izmlazam nakon podoja),beba je vesela,dobro spava,tj.ne sticem utisak da gladuje.Sta da radim?

 3. Bojana says:

  Poštovani beba je rođena sa 3480 izašli sa 3400. Na prvoj kontroli dobio 1400 na drugoj 860 gr. Od drugog meseca ustanovljeno da je alergičan na proteine kravljeg mleka i ja smo na strogoj dijeti pošto doji. Od 3.5-5.5 meseca dobio oko 900 grama (6550-7450) . Međutim ono što je mene zabrinulo je da smo danas bili na kontroli posle 7 dana od predhone kontrole on je dobio samo 20 grama. Sada ima 7470. Doktorka predložila dohranu ali on ne želi a ja mislim da imam mleka. Šta da radim.

 4. Milanka says:

  Moja beba je rodjena sa 3210 izasli iz bolnice sa 3050 samo je dojim prva kontrola sa mesec dana dobila 2kg jel to previse jede na 3 4 sata uglavnom nekad trazi cesce samo kad ima grceve

 5. Dijana says:

  Zdravo.
  Moja beba je rodjena 12.06.2021.Rodjena je sa 3150,izasli iz porodilista sa 3000.Prvi mesec je dobila 1400 i porasla 5 cm,drugi mesec je dobila 800g i porasla 2,5 cm
  E sad,stolica moje bebe je zadnjih mesec dana zelenkasta,vise varijacija zelene boje,ima nekada i zuckastu ali vecinom bude tako zelenkasta.Da napomenem iskljucivo dojena beba i to samo na jednoj dojci,na drugoj je mleko prestalo samo od sebe.
  Moje pitanje je,zbog cega je bebi tako zelena stolica?

 6. Mila says:

  Beba rodjena sa 3790g i 53cm sa 9 i po meseci 8900 i 73 cm. Sa 6 meseci je imao.8540g a sad sa 9 i po 8900g. Jede sasvim.okej i pije mleko sasvim solidno. Da li je to u redu? Svi kazu da jeste ali eto da pitam.

 7. Marina says:

  Postovana,beba je do 4 meseca napredovala po 1200-300,u 5 mesecu 170g,u 6 mesecu 200g,pedijatar Kaze da je to u redu,a meni se Cini da je ona gladna.

  • MojPedijatar says:

   Nema razloga za brigu, ako je opste stanje bebe dobro i ako u narednom periodu bude dobijala barem 600grama mesečno.

Strana 31 od 31<<<2728293031

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA