Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. Mila says:

  Pitanje: Beba stara 10 dana, rođena sa 4400gr, najniža težina u porodilištu 4080gr, otpuštena sa 4110gr, iz bolnice smo izašli u petak, na današnjoj kontroli pedijatar je bio krajnje nezadovoljan napredovanje bebe jer ima samo 4200gr, pa da li je to malo, samo ga dojim, i baš lepo jede, i spava i vrišti?!

  • MojPedijatar says:

   Samo.neka beba.sisa, pa da se izmeri za 2 nedelje.

   PRERANO je za pravu procenu.napredovanja bebe.

 2. Svetlana says:

  Postovani, beba je na prvom merenju posle mesec dana napredovala 1350 gr. Uz dojenje, bila je i na dohrani. Doktorka je savetovala da joj ukinem dohranu, sto sam uradila. Medjutim, sada je, posle mesec dana, dobila samo 300 gr. Ona je raspolozena, pelene su mokre i ne place posle podoja. Sta da radim? Hvala

  • MojPedijatar says:

   Da NE dohranjujete bebu!

   Neka samo sisa, a merite je (kod kuće) na dve nedelje…pa da se vidi kako ce dalje napredovati.

 3. Ivana says:

  Postovani, devojcica je rodjena sa 3950 gr, a na otpustu je imala 3820 gr (55 cm duga). Na prvoj kontroli imala je 4400 gr, uz minimalno koriscenje adaptiranog mleka. Nakon prve kontrole ukinuta je formula, a povecan je broj podoja. Napredovala je do druge kontrole 750 gr (5150 gr). Sada ima 6 meseci i 6750 gr, 68 cm duga. Nije udvostrucila tezinu. Vesela je i zivahna, sprema se da puzi, ima puno mokrih pelena, stolica je uredna i zuta, ne place tokom podoja, ali brzo zaspi dok sisa…Nudili smo adaptirano mleko nakon podoja u vise navrata u poslednjih mesec i po i ne zeli da ga pije. Kakvo je Vase misljenje?

  • MojPedijatar says:

   Milsl da je ovo sasvim dobar napredak i da NEMA potrebe da se daje dohrana formulom.

   Krupnije bebe neretko NE udvostruče porođajnu težinu sa 5 do 6 meseci, a to naprosto NIJE za brigu.

 4. Branka says:

  Postovani. Beba je rodjena sa 3.810 gr. Na otpustu je imala 3.620. Na prvoj kontroli sada sa mesec dana beba ima 4.400. Da li je to dovoljno za napredovanje bebe? Sisa na dva do tri sata a nocu ima samo dva podoja. Da li treba nocu da uvedem jos neki obrok? Ili dohranu? Pedijar je predlozio da se uvede dohrana posle podoja. Inace beba ima 33 dana. Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Ma kakva dohrana – SAMO da sisa i da se prati!

   NEMA boljeg mleka za bebu od Vašeg.

 5. Teodora says:

  Moja beba ima mesec i 4 dana … rodjen je sa 2900 a 47 dugacak….a izasao iz bolnice sa 2750 …hranimo je aptamilom 90ml na 3 sata …danas smo bili na kontroli i ima 4120gr doktorka mi je rekla da nije normalno da toliko napreduje …sta da radim … i jos jedno pitanje kolkko vode smem da mu dajem s obzirom da je na vestackon ishrani

  • MojPedijatar says:

   Vodu NE TREBA dodvati bebi, bez obzira što je na mlečnoj formuli!

   Noću NE treba buditi bebu za obrok.

 6. Mica says:

  Beba mi ima 7 meseci i ima 8.100. Svaki mesec lepo napreduje krvna slika je odlicna. Prosli mesec je napredovao 600 gr . A ovaj mesec samo 150 gr a narastao je za mesec dana 4 cm. On jede lepo, nemam problema i sve jede … Pitanje je da li je prosli mesec i izmeren kako treba jer nije delovao kao da je 600gr napredovao. Da napomenem da je jako aktivan i slabo spava preko dana

  • MojPedijatar says:

   Nema porođajnih mera a one su NAJVAŽNIJE za procenu.

   • Mica says:

    Rodio se sa 3.350 …

    • Mica says:

     56cm a sada ima 72cm

     • Mica says:

      Beba mi ima 7 meseci i ima 8.100. Svaki mesec lepo napreduje krvna slika je odlicna. Prosli mesec je napredovao 600 gr . A ovaj mesec samo 150 gr a narastao je za mesec dana 4 cm. On jede lepo, nemam problema i sve jede … Pitanje je da li je prosli mesec i izmeren kako treba jer nije delovao kao da je 600gr napredovao. Da napomenem da je jako aktivan i slabo spava preko dana. Rodio se sa 3.350 ,56 cm .. Sad ima 8.100 , 72cm

     • MojPedijatar says:

      Razloga za brigu NEMA!

     • Mica says:

      Hvala Vam puno !

 7. Dejana Pantovic says:

  Beba ima 15 dana rodjena je sa 3050 izasli smo sa 3120…na kontroli sa 15 dana zivota imao je 3080…sto znaci da je oslabio…Lepo jede kaki piski i ne place…Lepo spava.Imam mleka.Ne dohranjijem ga ni sa cim…Sta da radim?

  • MojPedijatar says:

   Da u kucnim uslovima (na istoj vagi) merite bebu na 7 dana, pa da se vidi…za sada samo da sisa i da budete strpljivi.

Strana 27 od 31<<<2526272829>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA