Nenapredovanje bebe

Jedan od glavnih pokazatelja zdravlja bebe je dobar “prirast” u težini i dužini. Kada beba lepo napreduje, jedra je i zadovoljna… tu nema mnogo dileme – radi se o zdravom odojčetu!

Foto:Canva

Šta bebi treba da lepo napreduje?

Tek rođenoj bebi je potrebna mama i njeno mleko! To je idealna kombinacija! Podrazumeva se redovno presvlačenje i zdrav bebin san, koji je isprekidan “gladnim” plačem i podojima. Ako mama ima dovoljno mleka, a beba nema zdravstvenih problema – sve je lako, i svi su zadovoljni.

Šta je važnije, težina ili dužina?

U prvim mesecima života, pre svega treba pratiti težinu (telesnu masu) bebe. Važno je i napredovanje u dužini, ali se ono mnogo teže prati, jer nije lako odrediti pravu dužinu odojčeta. Telesna masa je jednostavniji parametar za praćenje. Beba do prvog rođendana utrostruči porođajnu težinu, a poraste samo 25 centimetara! Jasno je šta je lakše izmeriti. Naravno, to ne znači da ne treba meriti dužinu bebe, već da to treba činiti ređe – dakle, u dužim vremenskim intervalima.

Šta je sa obimom glave?

To je merenje koje treba ostaviti medicinskom osoblju! Babica ili pedijatar prate obim glave, a on se uglavnom meri jednom mesečno (kasnije i ređe), osim kada su u pitanju izuzetno retke bolesti – anomalije kostiju glave i mozga (koje se obično prepoznaju pre porođaja, ili u porodilištu).

Kako se najbolje prati napredovanje bebe?

Podeli:

Komentari

 1. Katarina says:

  Postovani moja beba ima mes i po dana dojim je isklhucivo posle ned dana je pocela da spaja po noci 6 sati a sad spaja i po 9 sati sna bez podoja.iz bolnice smo izasli sa 3350 za mes dana imali 4100 sad imamo 4500 posle 15 dana da li je to dovoljno ili da he budim po noci da je dojim?

  • MojPedijatar says:

   Da NE budite bebu tokom noći da sisa!

   Beba to najbolje zna – kad prespava noć, to je za RADOST!

 2. Ana says:

  Postovani,

       Unapred se izvinjavam ako su neke od informacija bespotrebno navedene, ali mi je tesko da razlikujem bitno od nebitnog.
  Uglavnom, moj sin sada ima 6 i po meseci. Rodjen je u Nemackoj prirodnim putem bez komlikacija, Apgar 9/10, TM 3280. Od pocetka sam ga samo dojila bez i jednog mililitra dohrane. Napredovao je dobro u prvom i drugom mesecu izmedju 700-800g.               
      Na kraju drugog meseca odbija dnevne podoje, pocinje da sisa samo u snu. U budnom stanju on rado pocinje da sisa, medutim posle nekoliko gutljaja u placu pusta dojku i onda pocinje opet ali ponovo pusta i place. To je dovelo do toga da 4 dana za redom ni jednom nije jeo u budnom stanju. Povezali smo to sa refleksom nedovoljnog/prekomernog otpustanja mleka, pa sam mu davala svoje mleko na flasicu, izbacila sam namirnice koje eventualno menjaju ukus mleka, menjala polozaje, sve je bilo isto. Tada smo otisli kod pedijatra, videli da nije dobijao u kilazi poslednje dve nedelje, videli da nije u pitanju bol u uhu ili kandida, pa je pedijatar posumnjao na Acid Reflux i savetovao mi AR mlecnu formulu i da obustavim dojenje.
  U pocetku je sa promenom mleka bilo bolje. Posle nekog vremena, dete opet odbija da jede u budnom stanju, ali i u toku noci sve manje i manje jede. 2 pune nedelje sa dnevnog unosa mleka od 800 ml moja beba od 3 i po meseca spada na 400 ili manje mleka koje popije za jedan dan. Za sve vreme beba ima uredne stolice, bez vidljivih primesa. Desavalo se da ocigledno gladna beba nakon 9 i vise sati bez hranjenja i dalje odbija da popije i malo mleka. Onda nas pedijatar salje na ispitivanja u deciju kliniku gde je bebi radjen UZ abdomena, uredog nalaza, krvna slika, hormoni stitne zlezde, pregled logopeda zbog sumnje na anatomske promene u usnoj duplji. Svi nalazi su bili uredni. Mom sinu preporucuju Nestle Althéra mlecnu formulu sa hidroliziranim proteinima i preciscenom laktozom. Ne znam zasto jer je zakljucak bio da beba odbija da pije mleko zbog prethodnog “loseg iskustva sa hranjenjem” zbog refluksa kiseline ili cega god. Da beba ne povezuje utoljivanje gladi sa uzivanjem nego ima stres od hranjenja mlekom.
   Na novom mleku, ponovo u pocetku par dana biva nesto bolje a onda Todor ponovo odbija mleko kada je budan. Nocu takodje mleko pije sve manje. Trenutno pije 300 ml/24 sata formule. Kasice sam pocela da dajem i jede ih rado, 2 mlecne sa zitaricama, jednu povrtno-mesnu i jednu vocnu uzinu.
  Da napomenem da smo sa njegova puna 3 meseca bili u Beogradu u jednoj privatnoj ordinaciji kod poznatog decijeg gastroenterologa. Savetovao je Infantrini visokokaloricnu formulu, sa cim sam pokusala ali mi je nadalje bilo skupo da je kupujem a beba je od nje stalno stucala podrigivala i bljuckala (mozda jer smo je dali nakon guste Antireflux formule).

     On sada ima 6 i po meseci, 6800g. Nije imao gubitke u kilazi ali jeste stagnacije. Moj muz i ja smo oboje sitnije gradje i nizi rastom.
     Moje pitanje je, da li treba da budem zabrinuta ako je on zadovoljna, nasmejana beba? Pritom konstantno smanjuje unos mleka, pije mleko samo u dubokom snu? Desava se cesto da povrati kasicu, skoro svaki dan, iako je rado jede, i ne prejeda se. Sta treba da radim?

   Jos jednom se izvinjavam sto sam navela stvari koje nisu od znacaja ali eto, brinem se jer moja beba sve vise odbija mleko, ima dana kada popije samo 200 ml.
  Odlucila sam se da pitam Vas za savet jer zaista cenim Vase strucno misljenje a ovde u Nemackoj mi je i dalje prevelika jezicka barijera da bih sa nekim strucnim licem razgovarala na slican nacin.
  Puno hvala unapred.

  S postovanjem

  • MojPedijatar says:

   Vaša beba zaista lepo napreduje, a to znači da nema.razloga za brigu!

   Nastavite ovaj režim hranjenja, i da budete strpljivi. U drugoj polovini prve godine se može očekivati stabilizacija opisanog problema.

   Samo ako beba NE bude napredovala kako treba (što je malo verovatno) ima smisla da se obavi pregled pedijatra – gastroenterologa.

 3. Ana says:

  Lakse mi je da to cujem.
  Mozda je u nasoj kulturi pogresno usadjeno da je debljina kod beba jedan od sigurnih kriterijuma zdravlja. U svakom slucaju, mame mrsavih beba su na udaru neumesnih pitanja i komentara. Daj mu plazmu, zasto mu ne stavis malo secera u vodu, pa on ti je gladan???
  Hvala puno

 4. Samo mama says:

  MENE ZANIMA DALI JE MNOGO AKO BEBA UNAPREDI KG ZA 21 DAN

 5. milan says:

  Moj sin lose napreduje pije humanu adaptiranu hranu ali lose napreduje.Radili smo sve moguce analize u tirsovoj i pokazalo se da je zdrava beba sada je tri nedelje i za trinaest dana napredovao je 140 gr.Da li je to dovoljno.

  • MojPedijatar says:

   PRERANO je za pravu procenu!
   Da se beba meri na 14 dana (u kućnim uslovima) pa da se vidi kako će napredovati u narednih 4 do 6 nedelja.

 6. Ivana Radjenovic says:

  Postovani,
  Nama beba slabo dobija na tezini, Sad sa 6 meseci ima 6400 gr. a rodila se sa 3700. Do 5-og meseca je bila iskljucivo dojena beba a onda smo joj ubacili kasicu, medjutim i sad u 6-om mesecu smo bili na kontroli i opet nije dovoljno dobila na tezini.Pokusali smo da joj ubacimo i Aptamil ali odbija. Molim Vas za savet

  • MojPedijatar says:

   Da nastavite dojenje, da se proveri krvna slika i polako širi spekrat nemlečnih namirnica, pa.ds se vidi kako ce ići.

 7. Biljana says:

  Moja beba se rodila sa 2,450 kg u prvom mesecu je napredovala 1,160 kg u drugom 800 gr a sad je za 20 dana dobila samo 400 gr. Samo je dojim pa sam zabrinuta da li je moje mleko dovoljno inace je vesela beba, nekad malo place i stavlja ruke u usta, iponekad ima zelenu stolicu. Nocu se slabo budi, ja je probudim da je podojim u 12 posle spava i do 5-6 sati. Da li treba da je dohranjujem?

Strana 25 od 32<<<2324252627>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA