MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. Poštovani, da li dete koje noću hrče dok spava,najverovatnije zbog uvećanog trećeg krajnika, sme da primi revakcine DT Polio i MMR? Takodje, povremeno se žali na kratkotrajne bolove u ušima. ORL specijalista je pre nekoliko meseci ustanovio da je to zbog nicanja šestica… Unapred, hvala!

  Odgovori na komentar
 2. U medjuvremenu je u brisu nosa izolovana bakterija stafilokokus aureus, da li to može biti prepreka za revakcinu? Da li ta bakterija može da bude uzrok hrkanja? Dr misli da ne i da ne treba ničim da je lečimo, jer nikakvih simptoma dete nema… Izvinite i hvala još jednom!

  Odgovori na komentar
 3. Poštovani, planiramo trudnoću. Imam 40 godina i troje dece. Deca treba da krenu u obdanište od septembra. Baojim se, da kada krenu, a ja eventualno zatrudnim dovedem u opasnost fetus zbog nečeg što deca mogu doneti iz vrtića. Koji je sistem zaštite i šta jer najpametnije da uradim pre eventualne trudnoće?

  Odgovori na komentar
 4. Postovani,djevojcica ima 9 godina.Uvece na spavanju ima zapusen nos i hrce jer dise na usta.Orl pregled uredno sve.Testiranje na alergije,negativno.Nema bakteriju.Orl je uzimala bris i napravila pregled.Sta dalje?Posto nasa pedijatrica nezna,za dalje.Hvala

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, mi smo dobili mmr vakcinu i osmi dan se pojavila temperatura koja je isla do 38,5 posle cega smo dali paracetamol. Interesuje me koliko obicno traje temperatura 2, 3, 4 ili vise dana? Hvala

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani,
  ćerkica je 02.08. primila MMR, imamo pune 3. godine, odlagali smo po savetu neurologa, jer smo u 11.mesecu imali ponovljene konvulzije. E sada, 7.dana posle vakcine imali smo temperaturu koja je trajala 5.dana, otišli kod lekara, lekar je konstantovao crveno grlo i pili smo Amoksiklav. Uradili smo i krvnu sliku, i ona nam pokazala da smo anemični. Sada lečimo anemiju, ali od jutros su je izbile crvene tačkice po telu. Bili kod lekara, rekli nam da to nije reakcija na vakcinu, kažu da je dosta vremena prošlo od vakcine, a prošlo je 19.dana. Da li mislite da je od vakcine?

  Odgovori na komentar
  • To.je bez pregleda nemoguce tacno proceniti, ali ako osip SVRBI – moguce je da je alergija na amoksicilin. Ako NE svrbi – moguce je da je od vakcine.

   Odgovori na komentar
Strana 60 od 65<<<5859606162>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA