MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani, dete ima 14 meseci i treba da primi MMR vakcinu. Posto smo u Francuskoj ovde se to zove ROR vakcina i doktorka ovde nam je rekla da mora sto pre da primi. Jedino me brine jer dete kasljuca nocu, suvi kasalj, vec mesec dana, a preko dana nista. Doktorka ga je pregledala i rekla da je sve cisto i da moze bezbedno da primi vakcinu. Sta Vi mislite o tome? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,dete 13 meseci, pre pet dana je primilo mmr , cesto slini kasljuca, to sam rekla doktorki na pregledu. Vec 3 dana kaslje zrelo, kao da joj se odlepi slajm kao da joj krci i kad se iskalje posle nema krcanja, ne kaslje cesto , ne curi joj nos . Desava se i tokom noci da se nakaslje. Da li je ovo reakcija na vakcinu? Hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
 3. Maja Markovic 05.06.2018 u 23:48

  Postovani, djecak mu je bio nesto prehladjen sad je zddrav pa sam namjeravala da mu dam MMR, ali sad su pocele ove vrucine pa me zanima je li se praktikuje davanje ove vakcine kada je vruce? I koje sve nalaze dajete da se urade prije ove valcine? Lp

  Odgovori na komentar
 4. Poštovani, moja devojčica od 13 meseci je primila mmr vakcinu, a dva dana kasnije su joj izbile ospe zbog varičele. Tri dana nakon izbijanja ospi je dobila visoke tempetature i plikovi su joj bili prečnika i do 2 cm. Bila je cela prekrivena ospama, i usta, uši, genitalije… Nakon 10 dana, čini mi se da se oporavljamo. Molim Vas da mi kažete da li je ovo posledica toga što je primila mmr vakcinu, a već je bila zaražena varičelom i da li treba da očekujemo neke komplikacije?

  Odgovori na komentar
Strana 59 od 65<<<5758596061>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA