MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

MMR vakcina

Foto: Pixabay

 • Jel’ mnogo boli?

Boli malo, baš kao i druge vakcine. Kada iskusna ruka, uz nežan pristup, obavi ovu vakcinaciju – dete skoro i da ne oseti ubod. Zato nema bojazni da će «navući traumu» od ove vakcine (kako se to ponekad misli).

 • Ima li neželjenih efekata?

Svaki lek, pa i vakcina – ima željene, ali i neželjene efekte. Tako i MMR vakcina može da dovede do dve grupe neželjenih efekata:

Prvi su «standardni» – otok i crvenilo na mestu davanja vakcine, kao i blaga temperatura prvih dan-dva od davanja.

Drugi efekti su «kasni». Nastupaju nedelju-dve (ponekad i neki dan duže) posle vakcinacije, a ispoljavaju se kao blagi znaci bolesti protiv koje je dete vakcinisano. Tako može da se javi povišena temperatura, otok kapaka, crvenilo kože, ponekad i uvećanje limfnih čvorića na vratu. To traje nekoliko dana, a ponekad se zaboravi na vakcinaciju, pa se stanje deteta proglasi za neku «novu» infekciju (i nepotrebno se leči). Međutim, ovi efekti su prolazni, pa uz malo strpljenja i lekova za obaranje temperature sve lepo prođe.

Zato je dobro da dete dobije MMR vakcinu u vreme kada roditelji ne planiraju putovanje (u nekoliko narednih nedelja), kako se ovi kasni neželjeni efekti ne bi desili na putu.

 • Da li je potrebna revakcina?

Revakcinacija je osvežavanje imuniteta i produženje zaštitnih efekata vakcinacije.Danas je jasno da DVE doze obezmeđuju maksimalnu zastitu!

Vreme revakcinacije se razlikuje od zemlje do zemlje, ali zavisi i od vremena prve vakcine. Trebalo bi da dete u šestoj godini pred polazak u školu dobije.

U uslovima epidemije malih boginja se revakcinacija obavlja ranije,baš zato da bi se što pre postigla maksimalna zaštita.

 • Može li da se kombinuje sa nekom drugom vakcinom?

Do nedavno je vladalo mišljenje kako ova vakcine ne sme da se kombinuje sa drugim vakcinama, jer već ima tri «podvakcine» u sebi. Odnedavno je (u pojedinim zemljama) vakcina protiv varičele dodata MMR vakcini, tako da se «rodila» MMRV vakcina. To znači da dete pored morbila, zaušaka i rubeole, dobija zaštitu i od varičele (ovčijih boginja). Na taj način se smanjuje broj «bockanja» dece, a prvi rezultati vakcinacije novom četvorovalentnom vakcinom su ohrabrujući.

 • Ima li ova vakcina veze sa autizmom?

To je jedna velika zabluda koju je, nažalost, «kreirala» grupa britanskih lekara. Oni su u jednom radu povezali MMR vakcinu sa pojavom autizma kod dece. Međutim, veoma brzo su počele da se sprovode brojna, opsežna medicinska istraživanja, koja su obuhvatila ogroman broj dece u različitim zemljama sveta. Tu su i studije koje NISU finansirali proizvođači vakcina, a rezultati su isti: kada su se sumirali rezultati svih istraživanja, došlo se do nesumnjivog i jasnog zaključka: MMR vakcina nije uzrok autizma kod dece!

Naknadnom proverom se nesumnjivo pokazalo da je to prvo “istraživanje” bilo, u najmanju ruku, loše sprovedeno, da su zaključci pogrešni, a glavni autor se suočio sa ozbiljnim disciplinskim merama.

Jedna opsežna studija se bavila proučavanjem eventualne povezanosti MMR vakcine sa pojavom autizma kod dece čija su rođena braća ili sestre oboleli od autizma. I ovde je jasno pokazano da NEMA povezanosti MMR vakcine sa pojavom autizma, čak ni kod dece čiji su najbliži srodnici oboleli od autizma (i njemu sličnih bolesti).

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Snezana says:

  Zdravo,imam nedoumicu vezano za Mmr vakcinu tacnije moja cerka ima 4 godine za 3 mjeseca puni 5 godina nije primila prvu dozu Mmr . Zanima me da li je prerasla za prvu dozu Mmr vakcine i da li bi smjela sad da je primi?

 2. Aleksandra says:

  Postovani,
  Da li dete staro 13meseci koje ima povisene transaminaze jetre(AST) sme da primi mmr vakcinu?
  Povisene transaminaze ima kao posledicu usporene resorpcije bilirubina u prvim mesecima zivota.Otpusteno iz porodilista sa vrednostima bilirubina 164(nepunih 48h od rodjenja)
  Na terapiji Ursofalkom bilo od treceg do desetog meseca zivota.
  Ostale vakcine primilo u 10,11 I 12 mesecu.

 3. Nikolina Mrdja says:

  Djevojčica mi je dobila vaške,ali skoro da su nestale. Da li je smijem odvesti da primi vakcinu ili kad izliječimo do kraja?

 4. Nataša says:

  Poštovani, mladji sin je primio mmr pre 2 dana, a stariji danas dobio gnojnu anginu, koliko je opasno za mladjeg i šta mogu da uradim kako bih sprečila i njegovu infekciju ako nije kasno pošto su stalno u bliskom kontaktu.
  Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Ne postoji način da sprečite infekciju, sem da ih razdvojite.
   I ako se razboli mladji sin nije za brigu.

 5. Milan says:

  Koji je vremenski razmak potreban izmedju dve mmr vakcine?Dete je primilo prvu dozu nesto kasnije oko 2 godine,a drugu pred skolu,sa nekih 6,5 godina?

 6. Branka vujin says:

  Moja unuka je primila danas MMR vakcinu ima u maju 5 godina, i dali reakcije na vakcinu mogu biti jace u smislu t od one kod mlade dece i za koje vreme da ocekujemo

  • MojPedijatar says:

   Postvakcionalna reakcija se moze javiti od 14 do 21 dana.
   Najčešće se javlja u vidu ospe i blago povišene temperature.

 7. Biljana says:

  Da li dete posle primljene MMR vakcine sme da pije sokove , jede čokoladu zbog reakcije. Da li bi trebalo da dete miruje neko vreme i smanji trčanje , skakanje. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Nakon primanja MMR vakcine, uobičajeno se ponašajte, nije potrebno smanjiti fizičku aktivnost.
   Dete može sve da jede i pije.

Strana 66 od 66<<<6263646566

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA