MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

MMR vakcina

Foto: Pixabay

 • Jel’ mnogo boli?

Boli malo, baš kao i druge vakcine. Kada iskusna ruka, uz nežan pristup, obavi ovu vakcinaciju – dete skoro i da ne oseti ubod. Zato nema bojazni da će «navući traumu» od ove vakcine (kako se to ponekad misli).

 • Ima li neželjenih efekata?

Svaki lek, pa i vakcina – ima željene, ali i neželjene efekte. Tako i MMR vakcina može da dovede do dve grupe neželjenih efekata:

Prvi su «standardni» – otok i crvenilo na mestu davanja vakcine, kao i blaga temperatura prvih dan-dva od davanja.

Drugi efekti su «kasni». Nastupaju nedelju-dve (ponekad i neki dan duže) posle vakcinacije, a ispoljavaju se kao blagi znaci bolesti protiv koje je dete vakcinisano. Tako može da se javi povišena temperatura, otok kapaka, crvenilo kože, ponekad i uvećanje limfnih čvorića na vratu. To traje nekoliko dana, a ponekad se zaboravi na vakcinaciju, pa se stanje deteta proglasi za neku «novu» infekciju (i nepotrebno se leči). Međutim, ovi efekti su prolazni, pa uz malo strpljenja i lekova za obaranje temperature sve lepo prođe.

Zato je dobro da dete dobije MMR vakcinu u vreme kada roditelji ne planiraju putovanje (u nekoliko narednih nedelja), kako se ovi kasni neželjeni efekti ne bi desili na putu.

 • Da li je potrebna revakcina?

Revakcinacija je osvežavanje imuniteta i produženje zaštitnih efekata vakcinacije.Danas je jasno da DVE doze obezmeđuju maksimalnu zastitu!

Vreme revakcinacije se razlikuje od zemlje do zemlje, ali zavisi i od vremena prve vakcine. Trebalo bi da dete u šestoj godini pred polazak u školu dobije.

U uslovima epidemije malih boginja se revakcinacija obavlja ranije,baš zato da bi se što pre postigla maksimalna zaštita.

 • Može li da se kombinuje sa nekom drugom vakcinom?

Do nedavno je vladalo mišljenje kako ova vakcine ne sme da se kombinuje sa drugim vakcinama, jer već ima tri «podvakcine» u sebi. Odnedavno je (u pojedinim zemljama) vakcina protiv varičele dodata MMR vakcini, tako da se «rodila» MMRV vakcina. To znači da dete pored morbila, zaušaka i rubeole, dobija zaštitu i od varičele (ovčijih boginja). Na taj način se smanjuje broj «bockanja» dece, a prvi rezultati vakcinacije novom četvorovalentnom vakcinom su ohrabrujući.

 • Ima li ova vakcina veze sa autizmom?

To je jedna velika zabluda koju je, nažalost, «kreirala» grupa britanskih lekara. Oni su u jednom radu povezali MMR vakcinu sa pojavom autizma kod dece. Međutim, veoma brzo su počele da se sprovode brojna, opsežna medicinska istraživanja, koja su obuhvatila ogroman broj dece u različitim zemljama sveta. Tu su i studije koje NISU finansirali proizvođači vakcina, a rezultati su isti: kada su se sumirali rezultati svih istraživanja, došlo se do nesumnjivog i jasnog zaključka: MMR vakcina nije uzrok autizma kod dece!

Naknadnom proverom se nesumnjivo pokazalo da je to prvo “istraživanje” bilo, u najmanju ruku, loše sprovedeno, da su zaključci pogrešni, a glavni autor se suočio sa ozbiljnim disciplinskim merama.

Jedna opsežna studija se bavila proučavanjem eventualne povezanosti MMR vakcine sa pojavom autizma kod dece čija su rođena braća ili sestre oboleli od autizma. I ovde je jasno pokazano da NEMA povezanosti MMR vakcine sa pojavom autizma, čak ni kod dece čiji su najbliži srodnici oboleli od autizma (i njemu sličnih bolesti).

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Postovani,
  Nas malisa ima 3 gosine i 4 meseca i do sada je uredno vakcinisan. Hteli bismo da mu damo prevenar 13, pa nas interesuje Vase misljenje, u smislu, da li mu ona znaci u ovom uzrastu?

  Odgovori na komentar
 2. Postovani,
  nas malisa treba sutra da primi prevenar 13. Vec nekoliko dana smrkce, a kad pokusamo da izduvamo nos nema slinaca, to mu se sliva i ponekad se zbog toga zakaslje. Danas mu je nas pedijatar pogledao grlo, poslusao ga, i konstatovao da je sve perfektno i da trebamo doci na vakcinaciju i pored navedenih simptoma. Takodje, na moje nagovaranje nam je dao da uradimo krvnu sliku ali ne i CRP.
  Da li vakcinisati dete sa ovim simptomima? Brinem se da nije neki virus i da mu vakcina nesto ne iskomplikuje.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,
  Bicu kratak koliko može. Devojcica sada ima 12 god. Pre nepunih 6 god u krratkom rokubimala mononucleosis, odmah posle toga orimila vakcine predskoldskog perioda, osim mmr, au tom momentu bila u inkubaciji ovcijih boginja, koje je prelezala u najgorim mukama sa komplikacijama uoale bazalnih ganglija, lezala u bolnici 45 dana na kortikosteroidima i acikloviru 21 dan. Pozle toga godinama imali problema sa konvulzijama u temoeraturi. Od tada dajemo frizijum u svakoj temperaturi po predlogu vodećeg lekara koji je pomogao da sve ovo preguramo. Sada he u redu, bar uz frizijum, sportista, reprezentativac u sportu, a nas pritiskaju da orimimo taj nedostajuci mmr, za sta mi nismo, a dete ima strasan i opravdan strah. Mi nismo za to da primi, svi se ogradjuju od posledica, kako imunolog koji je vodio, a svi moguci nalazi su joj bili katastrofLni tada od lupusa i ostalih stvari, sve uvscano xxx puta, doktori kazu da je to slucaj koji nisu imali nikada , nesto slicno pre 20 tak godina. Posle svih stvari koje smo prosli sada smo pred svrsenim cinom iako u upustvima za vakcinaciju, batut i almis postoje rizici za ponavljanje svih navedenih stvari. Ostaje nam jos kontrola kod neuropedijatra koji je vodio i vodi jos uvek, koji jos treba da da svoj sud, a pedijatar izabrani zove i preti kaznom sanitarnog nadzora. Molim vas za savet, jedno dete smo vec “izgubili” posto je rodjeno sa downovim sindronom, nismo spremni na rizike.. Molim vas savet kako da postupimo.
  I izabrani pedijatar je upucen u istoriju bolesti a insistira pričom da ona jednostavno mora da je vakcinise i da joj nece nista biti, a ne spominje rizike iz spomenutih studija. Srdacan pozdrav

  Odgovori na komentar
 4. Dragana Kovacevic 19.02.2019 u 21:35

  Postovani, nasa beba je 9tog februara napunila godinu dana, a za 21i februar ima zakazanu MMR vakcinu… Pre nedelju dana je poceo da kaslje i curi mu sekret iz nosa i krci kao da je pun sekreta… Interesuje me da li i pored toga moze da primi vakcinu?! Nije imao temperaturu, niti neke simptome druge gripa ili prehlade, ima dobar apetit…

  Odgovori na komentar
Strana 64 od 64<<<6061626364

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA