MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Zdravo, dečak napunio 3 god. Još uvek nije primio MMR vakcinu. Kada je bilo vreme da primi imali smo COVID,morali smo da pravimo pauzu 3 meseca ,međutim posle toga jednako bolesljiv ,curka nos. Evo trenutno je OK,veseo,nema temperaturu ali već sigurno 2 meseca curi nosić. Zanima me jel moze sa urednom KS možemo primiti MMR,bez obzira što nodlsic curi?
  Hvala puno

 2. Mirela says:

  Postovani, imam nedoumicu vezano za boginje. Da li moja cerka (18 god.) koja nije prelezala boginje, primila je MMR vakcinu kada je bila mala, da li je i dalje zasticena od boginja? Da li treba opet da primi MMR vakcinu?
  Srdacan pozdrav!

 3. Dragana says:

  Molim Vas za pomoc. Moje dete ima dve godine i tri meseca i nije primilo MMR vakcinu. Ima los hemoglobin vec sedam osam meseci i pije Referum 100mg 4ml, ali slab je napredak, jer ide u vrtic i svaka prehlada ga vraca na staro. Dr nam je rekla da ne sme primiti MMR dok hemoglobin ne bude bar 120. Malo smo u strahu jer je sastavni deo kolektiva, a ima medicinske “zabrane” da primi vakcinu do daljnjeg.

 4. Tamara Kostic says:

  Postovani,

  Da li je pozeljno, pre davanja MMR vakcine, uraditi pored kks i briseve iz grla i nosa?

  Hvala unapred na odgovoru.

 5. Anaa says:

  Dete 15 meseci. Na dan primanja mmr krvna slika bila super 8 dan od mmr primeceni dva kruzica iza oba uveta. Dali je to moguca reakcija na vakcinu?

Strana 67 od 67<<<6364656667

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA