MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Postovani,decak je primio vakcinu pre sedam dana,juteos neka bezalzlena temp.a veceras polako raste,izmerna 37.8. Pre dva dana su krenule sline,odmah gust sekret iz nosa,dodajem da dosta balavi. Da li je to moguca reakcija ili nesto drugo. Hvala Vam unapred na azurnosti!

  • MojPedijatar says:

   Moguce je da je reakcija na vakcinu, ali i blaga virusna infekcija…svakako NIJE za brigu!

 2. Danijela says:

  Moja devojcica ima 16 meseci i sad treba za koji dan da primi MMR. Već duže vreme pojavljuje joj se blago crvenilo na pupku,svaki dan je tusiram i kad joj namećem sudokrem povuče se. Do duše ona malo po malo dira pupak. Da nije od pelene ili sampona koristimo dzonsons? Da li dete može da se vakcinise ako to nije neka alergija?

  • MojPedijatar says:

   Uzrok ove pojave je teško utvrditi bez pregleda deteta, ali je sasvim jasno da to NIJE prepreka za vakcinaciju.

 3. antonija says:

  Volela bi da znam da li ima komisije koje kontrolišu ispravnost vakcina.?Moja ćerka je lično prepadnuta da da deci Mmr vakcinu, jel kaže da ima slučajeva u Podgorici da deca obole od autizma. Hvala puno pedijatru na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   To je besmislena i odavno (brojnim objektivnim istrazivanjima) opovrgnuta i opasna ZABLUDA!

   To je ODAVNO jasno i tu NEMA dileme – MMR vakcina NE izaziva autizam!

 4. Mima says:

  Da li dete mora probati jaje pre ove vakcine?

 5. Daca says:

  Molim vas za odgovor,naime,sin je napunio dve godine prvog jula,inace rodjen skoro tri meseca ranije,pedijatar nam je rekla da pocetkom jeseni treba primiti revakcinu pentaxim vakcine,ali ne moze da je primi jer nije primio mmr vakcinu koju smo odlozili jer su nam brojni lekari savetovali da je odlozimo jer ne govori jos uvek i zbog toga sto se rano rodio!da li mislite da je stvarno to vezano jedno za drugo ili ipak moze primiti tu revakcinu pre mmr?hvala

 6. Djurdja says:

  Postovani, moje dete ima zakazan termin za mmr vakcinaciju za sutra, ali smo od jutros primetili da je pocao da kaslje. Suvi kasalj. Da li sme da primi vakcinu? Planiramo da na dan same vakcinacije obavimo analizu krvne slike.Hvala unapred.

  • MojPedijatar says:

   Ako NEMA povišenu temp. skoro sigurno će moći da se vakciniše. Ipak PREGLED pedijatra PRE vakcinacije ne najvažniji!

 7. Aleksandra says:

  Postovani, da li su alergija na proteine kravljeg mleka i belance kontraindikacije za mmr vakcinu? Dete ima 14 meseci, i planiramo put u Francusku krajem meseca. Molim za odgovor.

Strana 61 od 65<<<5960616263>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA