MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. Miša says:

  Da li po vama,dete svakom detetu treba,obaviti analize,pre davanja bilo kakve vakcine(pored MMR-a)i MMR-a.Ljudi su dosta uplašeni,a i svi smo čuli za čuvenu “ŠPANSKU GROZNICU”.Doduše,jeste bila u prošlom veku,ali znamo da svaki lek(vakcina),ima dobre i loše strane,pa kao što je neko alergičan na penicilin,polen,ujed pčele….može da ima ozbiljnu reakciju i na neki sastojak vakcine.

  • MojPedijatar says:

   BESMISLENO je, kod zdravog deteta BILO ŠTA da se radi – osim pregleda pedijatra PRE vakcinacije!

 2. darko says:

  Postovani, molim vas za odgovor u vezi MMR vakcinacije,
  dete je pilo 7 dana Amoksiklav i terapija je zavrsena 16.10, a za 23.10, je zakazana kontrola, da li mozemo tada da ga vakciniemo MMR-om ili je potrebno da se saceka neki duzi period?, inace dete puni 3 godine sledeceg meseca, hvala na odgovoru

 3. Milana says:

  Moja devojcica je imala visoku temp. preko 39C od 7-11 dana od primanja MMR vakcine. Primila ju je sa malo preko 2god starosti. Imala je periode od 2-3 sata u danu kada je po oko 10sec trzala glavom, imala je epizode vristanja kad nisam uspevala da je dozovem. Dr je rekla da je to reakcija na vakcinu. Sada nam se priblizava revakcina. Dr je jos tad konstatovala da bi morala da revakcinu primi u bolnickim uslovima ili cak da je i ne primi.Ja bih zelela da je primi ali se brinem zbog prethodnog iskustva.Kako da budem sigurna da li je bezbedno da primi revakcinu?Da li postoji neki test? Hvala Vam unapred.

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, tu NEMA testova koji mogu da procene sledecu reakciju, iako je malo verovatno da se nešto slično može ponoviti.

 4. Lika lika says:

  Poštovani,
  Curica 25.7 napunila godinu. Tek 25.8 smjela mmr vacc da primi ali je 20.8 imala aler.reakciju na kravlje mlijeko pa smo odgodili i nastavili sa aptamilom 3. 7.sept je slomila kljucnu kost pa jos nismo primili vacc. Trenutno mozda 5-6x se dnevno nakaslje i curi nosic prilikom ulaska sa hladnog na toplo. E da, prosle sedmice je imala malo jaci kasalj pa sam joj na svoju ruku dala bisoleks kapi i bio gaja probiotik. U planu sam da je sutra vodim na mmr vacc, da li je to problem? I do kog mjeseca nije opasno sa kasnjenjem na vakcinu? Do sada nije joj uvedeno kravlje mlijeko i jaje. Ima povremeno javljanje atopijskog dermatitisa.

 5. Jelena says:

  Koliko dugo nakon prelezanih varicela dete ne bi trebalo da primi MMR? Koliko se mora cekati?

  • MojPedijatar says:

   NEMA striktnih pravila, ali je dobro da pođe bar 4 nedelje od potpunog ozdravljenja

 6. Zeljana says:

  Nakon mmr vakcine koliko treba da prodje do revakcine? Doktorka nam je zakazala nakon 4 meseca revakcinu.

 7. Mina says:

  Poštovani,
  dete ima 4,5 god, jos uvek nijn primila MMR vakcinu. Sa 6 meseci je imala operaciju(kraniostenoza) pa nam je receno da sacekamo drugu god, onda je sa 2,5 god imala operaciju kile na preponi, pa smo cekali da prodje neko vreme. Kasljuca svako dva tri dana, dovuce iz vrtica viruse. Evo i trenutno kaslje.
  Da li je kasno sada vakcinisati dete, i da li je mala vremenska razlika od godinu i po dana do revakcinacije, koja je oko 6 te god.
  Hvala

  • MojPedijatar says:

   NIJE kasno, već ŠTO PRE da se vakciniše, zaista je besmisleno i opasni po dete da se ovo dalje odlaže, a NIŠTA od ovoga što ste naveli NIJE bilo prepreka za vakcinaciju!

   Drug doza se može primiti već 4 nedelje POSLE prve, dakle ni tu nemate razloga za brigu.

Strana 62 od 67<<<6061626364>>>