MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. Mila says:

  Moj decak je primio sa 14 meseci. Nismo radili nikakve analize, samo obican pregled. Nije imao nikakvu reakciju. Cisto da podelim nase iskustvo.

 2. Jelena says:

  Moja devojcica je 17 meseci, primili smo MMR vakcinu pre 8 dana, sada vec dva dana joj temperatura varira od 36,5 do 37, 7. Da li je moguce da je to reakcija na vakcinu, drugih simptoma nema.

 3. Sanja says:

  Pozdrav,koliko treba vremena da prodje ako je dete bolesno da posle bolesti primi mmr vakcinu? Moj sin je sad bolestan i cekamo da ozdravi da bi primio vakcinu..ali ne znamo koj period od bolesti treba da prodje da bi se primila. Hvala unapred.

 4. Ivana says:

  Moje dete ke primilo vakcinu pre 3 dana . Sutradan je krenuo suvi kasalj povremeni u zatvorenom prostoru. A id nocas i blaga temp. Kasalj je i dalje prisutan u zatvoreni prostor. Da li je sve to reakcija na vakcinu? Sta jos mogu da ocekujem ? Da li da joj ukljucim nesto? Unapred hvala

  • MojPedijatar says:

   Mala.je sansa da je ovo od vakcine…ali svakako nije za brigu i nije za bilo kakvu terapiju. Samo da se prati, a ako se pojavi visoka temp. da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 5. Maja says:

  Postovani, decak ima 14.5 meseci imamo zakazan MMR 21.Novembar. Prosle nedelje je malo dva dana kasljucao ali nista strasno. Sada mu curi vodica iz usta i nosa ponekad kad bas bas jako curi iz usta, jer nas zubi jako muce. Ja mislim da to nije prepreka za vakcinu, ali me zanima i vase misljenje i jos cega se jako plasim hirurg mu je prevukao pisu i sad moramo mazati gentamicin koji dan, ali on iako su rekli plakace kad mokri, pece ga to jako on nema takve reakcije skace, igra se, radostan je pun igre. Da li mislite da zbog toga treba mozda odloziti iako nema nikakvu infekciju ni nista. Izvinite na poduzem postu. Hvala i srdacan pozdrav.

 6. Dijana says:

  Pozdrav. Moja cerka je primila vakcinu proslog cetvrtka. Od srede ima temperaturu oko 38.5-39. Doktor nam je rekao da joj dajemo sirup na 4-6 sati i da je tusiramo mlakom vodom..i tako spustimo temperaturu ali ona se u roku od sat vremena opet vrati. Kazu nam da je to normalno i da ce da prodje, ali nikako ne prolazi. Bas smo zabrinuti..

  • MojPedijatar says:

   Akp temp. bude visoka i narednih dan-dva, da se obavi kontrolni pregled kod Vašeg pedijatra.

 7. Nada says:

  Moj sin 12 meseci alergican je na jaja, moje pitanje je da li treba da primi vakcinu ili da cekamo dok alergija ne prodje?

  • MojPedijatar says:

   Da se vakciniše onako kako kalendar imunizacije predviđa…svakako ce Vas pedijatar obaviti pregled pre vakcinacije i napraviti finalnu procenu.

Strana 63 od 67<<<6162636465>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA