MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. Tanja says:

  Postovani,
  Nas malisa ima 3 gosine i 4 meseca i do sada je uredno vakcinisan. Hteli bismo da mu damo prevenar 13, pa nas interesuje Vase misljenje, u smislu, da li mu ona znaci u ovom uzrastu?

 2. Tatjana says:

  Postovani,
  nas malisa treba sutra da primi prevenar 13. Vec nekoliko dana smrkce, a kad pokusamo da izduvamo nos nema slinaca, to mu se sliva i ponekad se zbog toga zakaslje. Danas mu je nas pedijatar pogledao grlo, poslusao ga, i konstatovao da je sve perfektno i da trebamo doci na vakcinaciju i pored navedenih simptoma. Takodje, na moje nagovaranje nam je dao da uradimo krvnu sliku ali ne i CRP.
  Da li vakcinisati dete sa ovim simptomima? Brinem se da nije neki virus i da mu vakcina nesto ne iskomplikuje.

 3. Branislav says:

  Postovani,
  Bicu kratak koliko može. Devojcica sada ima 12 god. Pre nepunih 6 god u krratkom rokubimala mononucleosis, odmah posle toga orimila vakcine predskoldskog perioda, osim mmr, au tom momentu bila u inkubaciji ovcijih boginja, koje je prelezala u najgorim mukama sa komplikacijama uoale bazalnih ganglija, lezala u bolnici 45 dana na kortikosteroidima i acikloviru 21 dan. Pozle toga godinama imali problema sa konvulzijama u temoeraturi. Od tada dajemo frizijum u svakoj temperaturi po predlogu vodećeg lekara koji je pomogao da sve ovo preguramo. Sada he u redu, bar uz frizijum, sportista, reprezentativac u sportu, a nas pritiskaju da orimimo taj nedostajuci mmr, za sta mi nismo, a dete ima strasan i opravdan strah. Mi nismo za to da primi, svi se ogradjuju od posledica, kako imunolog koji je vodio, a svi moguci nalazi su joj bili katastrofLni tada od lupusa i ostalih stvari, sve uvscano xxx puta, doktori kazu da je to slucaj koji nisu imali nikada , nesto slicno pre 20 tak godina. Posle svih stvari koje smo prosli sada smo pred svrsenim cinom iako u upustvima za vakcinaciju, batut i almis postoje rizici za ponavljanje svih navedenih stvari. Ostaje nam jos kontrola kod neuropedijatra koji je vodio i vodi jos uvek, koji jos treba da da svoj sud, a pedijatar izabrani zove i preti kaznom sanitarnog nadzora. Molim vas za savet, jedno dete smo vec “izgubili” posto je rodjeno sa downovim sindronom, nismo spremni na rizike.. Molim vas savet kako da postupimo.
  I izabrani pedijatar je upucen u istoriju bolesti a insistira pričom da ona jednostavno mora da je vakcinise i da joj nece nista biti, a ne spominje rizike iz spomenutih studija. Srdacan pozdrav

 4. Tamara says:

  Moj sin ima 1 godinu i 5 dana da li bi mogli da primimo mmr neki kazu dok ne prohoda… Trebamo je primiti 30 januara??

 5. Dragana Kovacevic says:

  Postovani, nasa beba je 9tog februara napunila godinu dana, a za 21i februar ima zakazanu MMR vakcinu… Pre nedelju dana je poceo da kaslje i curi mu sekret iz nosa i krci kao da je pun sekreta… Interesuje me da li i pored toga moze da primi vakcinu?! Nije imao temperaturu, niti neke simptome druge gripa ili prehlade, ima dobar apetit…

 6. Liljana says:

  Da li za ova MMR vakcina,dali osven obicna krvna slika da se ispita i CRP?

 7. Biljana says:

  dete mi je primilo pre 6dana MMR vakcinu svih sest dana povraca i ima dijareju dali je to mozda zbog vakcine

Strana 64 od 67<<<6263646566>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA