MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. Una says:

  Sin od 15 meseci je pomerio nogu prilikom primanja mmr vakcine tako da doktor nije uspeo da mu da celu dozu. Hteo je da ponovi postupak odmah, ali uz razgovor smo pomerili tu vakcinu za 4 nedelje. Da li treba da me je strah da prima skoro pa duplu dozu mmr?
  Hvala

 2. Snezana says:

  Postovani, dete ( 16meseci) je primilo MMR vakcinu. Deveti dan od vakcinacije dobija temperaturu, deseti dan uz temperaturu primecujem i otok ispid usiju ( koji ono dodiruje). Pedijatar nam je na odmoru. Da li je moguce da se jave zauske kao reakcija vakcinu? Na sta obratiti paznju? Hvala na odgovoru

 3. Maja says:

  Postovani , dijete ima 2 godine i 5 mj. Da li je kasno za vakcinu MMR ?malo nas je strah reakcija na vakcinu

 4. Aleksandra says:

  Postovani,
  Imam dete odnl godinu dana koje treba da primi MMR vakcinu da bi krenulo u vrtic.
  Dete je imalo temperaturu (uz kasalj i curenje nosa) koja je trajala 3 dana i zavrsila se pre 10 dana dok je kasalj i sekret iz nosa ostao i do danas.
  Koliko je potrebno da prodje vremena od temperature da bi se dala KMR vakcina?
  Da li kasalj i curenje nosa predstavljaju problem pri davanju MMR vakcine?

 5. Karolina says:

  Poštovani,

  Moja ćerka je pre 10 dana primila MMR vakcinu. Ima 13,5 meseci. Deveti dan joj se javila temperatura 37,7. Da li je to normalno? Unapred zahvalna.

 6. Ivana says:

  Devojcica je primila mmr vakcinu pre 8 dana i sada je dobila temperaturu 38,2. Da li je to od vakcine?

 7. Ivana says:

  Zanima me da li postoji mogucnost da se MMR vakcina odlozi do treceg rodjendana?
  Unapred zahvalna

  • MojPedijatar says:

   Tumačenje ovih nalaza je u nadležnosti pedijatra alergologa koji je tražio analize.

Strana 65 od 67<<<6364656667>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA