MMR vakcina

Kakva je to vakcina? Trostruka zaštita: MMR je vakcina koja sadrži tri komponente («podvakcine»), protiv: Morbila (malih boginja) ; Mumpsa (zaušaka) ; Rubeole.

male boginje

Foto: Flickr

Radi se o virusnim infekcijama, a svaka komponenta vakcine je brižljivo pripremljena da ne izazove infekciju, već odbrambenu reakciju detetovog organizma (što je suština imunizacije).

 • Zašto se daje deci?

Pre uvođenja ove vakcine, ogroman broj dece je oboljevao od navedene tri zarazne bolesti. Morbili spadaju u ozbiljnije bolesti jer može doći do komplikacija ( upale uha, upale pluća ili u najtežim slučajevima upale mozga sa teškom kliničkom slikom i lošom prognozom), pored uobičajene kliničke slike koja obuhvata visoku temperaturu i ospu. Nekome može da zvuči drastično, ali se stvarno umiralo od malih boginja! Zauške su kod jednog broja dece izazivale ozbiljne komplikacije (čak i sterilitet kod muškaraca), a rubeola je jedan od najopasnijih virusa za trudnice i nerođene bebe (naravno, ako je trudnica vakcinisana, ona je zaštićena).

Posle uvođenja ove vakcine, došlo je do neverovatnog smanjenja broja obolelih, kao i komplikacija pomenutih bolesti. Pošto su brojne naučne (epidemiološke) studije potvrdile efikasnost vakcine, ona je postala deo obaveznog programa imunizacije.

 • Kada se daje?

Daje se u drugoj godini života (mada ima zemalja gde se ova vakcina daje koji mesec ranije) – dakle, posle prvog rođendana, u periodu izmedju 13-18 meseca. To ne znači da vakcina mora odmah da se da čim dete «zakorači» u drugu godinu života, ali nema potrebe ni da se nepotrebno odlaže. Važno je da dete bude  zdravo kada se vakciniše!

 • Da li je kasno da se dete vakciniše kasnije – posle treće godine?

Naravno da nije kasno. Ako dete nije dobilo vakcinu u drugoj godini, ona može da se da i kasnije. To, zapravo, nije pravo kašnjenje, jer je imuni (odbrambeni) sistem deteta tada «jači», odnosno sposobniji da razvije adekvatnu reakciju na vakcinu (da se imunizuje). Zato nema dileme. Ukoliko dete nije dobilo vakcinu po kalendaru imunizacije, neka je dobije kasnije! Dete koje primi prvu dozu tek pre polazak u školu treba da primi i drugu dozu posle godinu dana kako bi stvorilo kompletan imunitet.

 • Zašto se, onda, svima ne daje kasnije?

Zato što je nepotrebno izlagati dete riziku da dobije neku od pomenutih bolesti PRE nego što se vakciniše. Činjenica je da su te tri bolesti danas retke, ali aktuelne epidemije malih boginja nas podsete da je vakcinacija zaista neophodna. Zbog velikog broja nevakcinisane dece ovom vakcinom moguće su i veće epidemije.

Podeli:

Komentari

 1. Snezana says:

  Zdravo,imam nedoumicu vezano za Mmr vakcinu tacnije moja cerka ima 4 godine za 3 mjeseca puni 5 godina nije primila prvu dozu Mmr . Zanima me da li je prerasla za prvu dozu Mmr vakcine i da li bi smjela sad da je primi?

 2. Aleksandra says:

  Postovani,
  Da li dete staro 13meseci koje ima povisene transaminaze jetre(AST) sme da primi mmr vakcinu?
  Povisene transaminaze ima kao posledicu usporene resorpcije bilirubina u prvim mesecima zivota.Otpusteno iz porodilista sa vrednostima bilirubina 164(nepunih 48h od rodjenja)
  Na terapiji Ursofalkom bilo od treceg do desetog meseca zivota.
  Ostale vakcine primilo u 10,11 I 12 mesecu.

 3. Nikolina Mrdja says:

  Djevojčica mi je dobila vaške,ali skoro da su nestale. Da li je smijem odvesti da primi vakcinu ili kad izliječimo do kraja?

 4. Nataša says:

  Poštovani, mladji sin je primio mmr pre 2 dana, a stariji danas dobio gnojnu anginu, koliko je opasno za mladjeg i šta mogu da uradim kako bih sprečila i njegovu infekciju ako nije kasno pošto su stalno u bliskom kontaktu.
  Hvala unapred na odgovoru.

  • MojPedijatar says:

   Ne postoji način da sprečite infekciju, sem da ih razdvojite.
   I ako se razboli mladji sin nije za brigu.

 5. Milan says:

  Koji je vremenski razmak potreban izmedju dve mmr vakcine?Dete je primilo prvu dozu nesto kasnije oko 2 godine,a drugu pred skolu,sa nekih 6,5 godina?

 6. Branka vujin says:

  Moja unuka je primila danas MMR vakcinu ima u maju 5 godina, i dali reakcije na vakcinu mogu biti jace u smislu t od one kod mlade dece i za koje vreme da ocekujemo

  • MojPedijatar says:

   Postvakcionalna reakcija se moze javiti od 14 do 21 dana.
   Najčešće se javlja u vidu ospe i blago povišene temperature.

 7. Biljana says:

  Da li dete posle primljene MMR vakcine sme da pije sokove , jede čokoladu zbog reakcije. Da li bi trebalo da dete miruje neko vreme i smanji trčanje , skakanje. Hvala

  • MojPedijatar says:

   Nakon primanja MMR vakcine, uobičajeno se ponašajte, nije potrebno smanjiti fizičku aktivnost.
   Dete može sve da jede i pije.

Strana 66 od 67<<<6364656667>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA