Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. Mama says:

  Doktore, dete od 5 godina je pre nekih mesec dana (19.09.) imao laringitis.
  Njegov pedijatar mu je prepisao Pulmikort, Rinasek i apis gola i to je delovalo da prolazi, ali je ostao sekret u nosu koji je ubrzo (27.09.) presao u upalu usiju.
  Upuceni smo na ORL i ORL je prepisala Defrinol, Fiziomer i Sol. Cloramphen A 0,5% , i nakon 7 dana i kontrole koja je pokazala da su usi “ciste” Nasonex narednih 15 dana da koristi i odobrenje da se vrati u vrtic, a preporuka je i bila da se nakon 1o dana od prestanka uzimanja spreja uradi alergo testiranje. Medjutim, on je poslednjih par dana opet poceo da kaslje i danas mu je drugi ORL kod koga smo bili na kontroli opet postavio dijanozu laringitisa i prepisao Klacid, Xyzal, Marocen, aptimed i inhalacije fiziololoskim. uradio je bris nosa koji cemo dobiti za 2 dana, ali ne i analizu krvi, a pominjao je bakteriju koja izaziva Laringitis… Pulmicort je usput samo pomenuo da mozemo ubaciti ako ima napad kaslja… malo sam zbunjena terapijom – da li to znaci da ORL misli da dete ima baktrijski laringitis? mislila da se laringitis leci bez antibiotika, Pulmicortom pre svega ako je virusni? hvala unapred na misljenju.

  • MojPedijatar says:

   Ako je dete redovno vakcinisano – NEMA šanse da je ovo što ste opisali BAKTERIJSKI larinhitis!!!

   To je VIRUSNA bolest koja se NE leči antibioticima – tu NEMA dileme.

 2. Snježa says:

  Doktore, moja beba ima 9 meseci i već 4.dan kašlje, “hropi”, i promukla je. Od juče ima temperaturu do 37,6 i teže diše. Da li je potrebna neka terapija?

 3. jasmina says:

  Doktore da li je moguce da dete od 4 godine,prosle nedelje je imao laringitis primio je dexazon inekciju,da li j moguce veceras je opet promukao da li u nedelju dama dete moze dva puta imati laringitis? Da napomenem da on uglavnom dva puta godisnje ima laringitia i da to se desi usred noci i da .ujutru uz inhalaciju fizioloskim bude ok kaslja nema?

  • MojPedijatar says:

   Ovo je moguće – iako se ne dešava često!

   Inhalacije PULMICORTOM su temelje terapije, a NE injekcije Dexasona.

 4. Milena says:

  Moje dete ima punih devet godina,prvi put je dobio napad sa nepunih godinu dana “laringitis” od tada ima stalno napade s’proleci i s’jeseni i to bude godisnje 4 do 5 napada.Od terapije koristi Aerijus i Pulmikort 0,5.Jutros u 06h je dobio ponovo napad,ja sam odreagovala tom terapijom tj inhalacijom i sirupom.Nisam ga vodila kod pedijatra jer mi stalno prepisuje istu terapiju tako da sam sada na svoju ruku preuzela lecenje.Nije mi jasno ako punih devet godina vodim dete kod pedijatra,doktora ORL,i koji mi stalno pricaju operisite krajnike detetu dok mi drugi lekari savetuju ne operisite krajnike,nisam pametna ako neko kaze da dete ima hronicno deformisane krajnike nepravilnog oblika kome zadah strasno smrdi koji ima Streptokoke i povremeno Stafilokoke nece da ga operisu i daju mi ovu terapiju koju sam navela sa izgovorom da ce u pubertetu laringitis da prodje i da ce krsjnici da se stabilizuju.Ili sam ja luda ili nasi doktori nemaju pojma o ovoj bolesti i virusu.Procitala sam u vasem opisu da “laringitis”prolazi do pete godine,jako me brine jer on ima punih devet i napadi su isti i strasni pogotovo sto je sada stariji i na sve to se jos i uspanici i uplasi pa nemogu da ga smirim.MOLIM ZA VAS SAVET I AKO JE MOGUCE DA DOBIJEM INFORMACIJU GDE I KOD KOGA DOKTORA DA VODIM DETE,PISEM IZ POZAREVCA.

  • MojPedijatar says:

   Vaše dete MORA da pregleda ORL specijalista koji se bavi decom.

   ORL služba Instituta za majku i dete je pravo mesto.

 5. Ivana says:

  Moje 13-mesecno dete ima laringit i kao lek je dobio pulmikor,samo me interesuje da li dete sa laringitom sme napolje makar na kratko

  • MojPedijatar says:

   Da – na kratko, ali NE među drugu decu.

   • Slavica says:

    Postovani koja je razlika izmedju virusnog i alergijskog laringitisa? Moje dete ima 13 mes.i prekjuce je ustao promuknutog glasa u toku dana se par puta zakasljao sa skripanjem da bi u toku noci teze i plitko disao odveli smo ga u hitnu na pregled dr.je ustanovio da je laringitis u pitanju i dao je detetu urbazon i sirup sinacilin.Posle toga dete se povremeno zakaslje i cuje se to zvizdanje iz grla. Hvala

    • MojPedijatar says:

     To je skoro sigurno VIRUSNI laringitis! Ovo NEMA nikakve veze sa alergijom.

     NE leči se antibiotikom, već inhalacijama Pulmicortom!

 6. Marija says:

  Moj sin je imao par puta laringitis pre vrtica, sa 2 godine i mesec dana je krenuo u vrtic, 5 dana je išao, nakon čega je dobio virus i laringitis. Kada je to proslo opet smo ga dali u vrtc i posle 3.dana mu se pojavio kašalj kao lavež koji smo odmah prepoznali da je larengijalni i dala sam mu 0,5 Pulmicort…Mišljenja sam da će često dobijati laringitis dok se ne prilagodi vrticu i sam ne poraste/ojača, pa bih volela da me posavetujete da li ispravno radim što sam ga dala u vrtić…

 7. Ivana says:

  Mom detetu je ustanovljena dijagnoza laryngitis acuta et tracheitis acuta J04, kao terapiju je dobio inhalaciju Pulmicortom, 2 x dnevno 3 dana, xyzal 2×2,5ml 7 dana, da li je to ok?

  • MojPedijatar says:

   Bez pregleda deteta se NE može procenjivati terapija, ali je ovo standardna terapija laringitisa kod dece.

Strana 9 od 22<<<7891011>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA