Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. Ivana says:

  Postovana doktorka, pre svega sam Vam htela uputiti sve pohvale.
  Imam sina koji sledeci mesec puni 5 godina, a prvo, vrlo traumaticno iskustvo (kasalj kao lavez psa, “zvucno” disanje, gusenje, panika deteta i plac, a na sve to bih dodala i nasu paniku) smo imali pre trece godine. Ne znajuci sta se desava zavrsili smo u Hitnoj sluzbi. Posle toga kad god bi starija cerkica “donela” iz skole neki virus (sina smo ispisali iz vrtica), decak bi odreagovao laringitisom uvek nocu oko 2-3h. Ranije nisam znala kako da reagujem, pa sam ga vodila u hitnu. Naravno terapija je svaki put pulmikortom, par puta i injekcija, samo prvi put su nas poslali i na kliniku gde je inhaliran adrenalinom. Potom se to svelo na kucnu inhalaciju pulmikortom i davanje aerius-a.
  Sada kada vec znam kako sve to pocinje i sta se desava, uvece kada pocne da kaslje i da “skripi” dajem mu aerius i inhaliram ga sa pola pulmikorta 0,25 i 1,5-2ml fizioloskog rastvora. Inhalacije nastavim ujutru i uvece 3-4 dana sa tom dozom, a sirup oko 7 dana.
  Htela sam Vas pitati da li to tako smem da radim ili ipak treba da reagujem kad laringitis krene (mozda nakada pocnem sa terapijom, a da do laringitisa ne bi ni doslo)? Napominjem da je u tom trenutku konsultacija sa dr nemoguca jer se to “skripanje” i kasalj svaki put desava uvece, a laringitis nocu. I jos jedno pitanje, ako se i pored te terapije desi da dodje do laringitisa (simptomi opisani kod prvog puta) sta preduzeti?
  Unapred zahvalna,
  Srdacan pozdrav,

  • MojPedijatar says:

   Tada kada se laringitis desi – TADA treba inhalirati dete Pulmicortom. Ima smila da se prevenitvno daje antihistaminik (dakle PRE nego se pojave prvi znaci laringitisa), ali NE i da se dete “unapred” inhalira Pulmicortom.

   • Ivana says:

    Veliko Vam hvala na brzom odgovoru. U nadi da se to vise nece desavati, pridrzavacemo se Vasih saveta.

 2. Mama says:

  Postovani,dijete 2god od juce promuklo,curi nosic,nema temperaturu. Sekreta ima dosta,ali ga povrati. Da li je odma voditi pedijatru?

  • MojPedijatar says:

   Prvo da se inhalira običnim fiziološkim rastvorom. AKo se i pored toga pogoršava (otežano disanje, kašalj u napadima, povišena temmperatura…) mora se obaviti pregled..

 3. Mimi says:

  Odli an je clanak hvala. Dete predali iz jaslica sa sumnjom na laringitis,odvela sam ga isti dan kod pediatra,on predlaze vlazan vazduh i inhalacije sa cistim fizioloskim rastvorom. Pedijatar smatra da je jako mali za bilo kakvu drugu terapiju. Pulmicort nije ni spominjao. Moje pitanje,ima li potrebe da potrazim savet drugog pedijatra ili otorinolaringologa?

  • MojPedijatar says:

   Ako inhalacije fiziološkim rastvorom NE pomognu, Pulmicort je sledeći korak.

   • Jelena Miladinovic says:

    Moja beba od tri i po meseca ima laringitis vec neko vreme ali joj od fiz i pantenola ne prolazi. I iskreno poludeh. Da li zaista ne sme beba od tri i po meseca pulmicort vec se mora sama izborit sto je nemoguce. Al po nasoj doktorki jeste. Da li joj smem davati i koliko? Molim vas odgovorite mi da napokon pomognem svom detetu.

 4. Sanja says:

  Poštovani,cerkica za koji dan puni 5god. Prosle nedelje je imala temp.blizu 40,dva dana. Druge simptome nije imala. Medjutim vec 4.dana promuklo kaslje,naročito nocu. Ps.nikad nije ovako kasljao. Da li da se javimo lekaru?

  • MojPedijatar says:

   Za sada samo da se dete inhalira fiziološkim rastvorom, a ako za 3 do 4 dana nema poboljšanja – da se obavi pregled kod Vašeg pedijatra.

 5. MilenaV says:

  Postovani
  Imam bliznakinje od 3 god i stariju devojcicu. Jedna od bliznakinja ima problema sa larigitiso. Svaka prehlada ili virus je sa ili bez antibiotika ali obavezno je pulmikort. Uvek bude jak kasalj, promuko glas… I mora pulmikor i erius. Bili smo kod pulmologa na institutu to se zakazuje ali uglavnom ona tada bude zdrava i oni napisu u slucaju larigitisa terapija pulmikortom i kontrola za 6-9 meseci.
  Sada uglavnom jednom mesecno po 7 dana koristimo pulmikor.
  Molim vas koliko je bezbedan za tako cesto koriscenje?
  I da li postoji neki prirodni lek ili zastita.
  Druga bliznakinja nema problema sa larigitisom.

  • MojPedijatar says:

   Mislim da ovo zaista nije za brigu i da će sve ovo da se proredi i nestane posle 5. rođendana.

 6. Marija says:

  Ja sam majka jedne devojcice. I ona je pre 2 dana promukla bez razloga. Da li to znaci da ona ima Laringitis? Molim vas odgovorite!

  • MojPedijatar says:

   To NE znači da dete ima pravi laringitis koji će tražiti terapiju. Ako dete NE diše čujno i nema kašalja u napadima – da se samo prati.

 7. marija says:

  U slucaju da dete ima laringitis da li da ide u vrtic

  • MojPedijatar says:

   Da NE ide u vrtić dok se ne izleči!

   • marija says:

    Sinoc je kasljao kao foka ali par minuta..danas se samo zakaslje…ukljucili smo mu terapiju pulmikortom…5 dana je na adaptaciji u vrticu…slinavi i nema temeraturu..imam utisak da najvise kaslje kada mu se napuni nos..jel i dalje mislite da ga sutra ne vodim na ta 2 sata u vrtic i zasto..hvala na brzom odgovoru na prethodno pitanje)

Strana 8 od 22<<<678910>>>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA