Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

 • Kada je stvarno opasno

Izuzetno retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (H. influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis). Kao što rekosmo, HiB vakcina je, gotovo u potpunosti, pobedila ovu formu laringitisa, koja nije tema ove priče.

 • Kako se laringitis leči

 

Ogromna većina dece se uspešno leči inhalacijama!

Postoje izuzetno efikasan lek budesonid (Pulmicort respule) koji se primenjuje preko inhalatora (nebulizatora) i efikasno otklanjaju simptome laringitisa. Budesonid je lokalni kortikosteroidni preparat koji smanjuje otok glasnih žica (i sluznice grkljana) i tako olakšava disanje i smanjuje intenzitet onog groznog “hripanja”. Ovim inhalacijama se olakšava detetu da se izbori sa virusom, i da, posle nekoliko dana, potpuno ozdravi.

Budesonid je u mnogome olakšao lečenje laringitisa, jer se preparat primenjuje lokalno, tako da ogromna većina dece izbegne mražene injekcije!

 • Šta ako se laringitis ponavlja

Jedan broj mališana ima sklonost ka laringitisu!

To znači da ova deca imaju specifičnu reakciju na virus koji kod druge dece neće izazvati laringitis! Tada je najbolje imati svoj inhalator i lek za inhalaciju (budesonid) pa se inhalatorna terapija (koja je i najefikasnija) može sprovoditi u kućnim uslovima. Podrazumeva se da je konsultacija i kontrola pedijatra neophodna.

Ova sklonost se obično gubi sa odrastanjem deteta (najčešće posle pete godine prestaju “dramatični” napadi).

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. Sanja says:

  Postovanje. Beba 4ipo meseca ima dosta sekreta u nosu,bez temp. Promukao kasalj koji je krenuo oko ponoci do tada ništa. Imam inhalator da li smem da je inhaliram na bosiljak ili tako nesto?

  • MojPedijatar says:

   Neophodno je bebi često čistiti nosić fiziološkim rastvorom i inhalirajte jr fiziološkim rastvorom.
   Ako je dobrog opšteg stanja i lepo jede nemate razloga za brigu.

   Molimo Vas da ubuduće za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 2. Ivana Puretić says:

  Postovanje.
  Sin od malena ima laringitis i to pocetkom proleća i jeseni. Terapija je bila lemod i inhalacije pulmikortom. Jednom u toku noci jedva je disao i dobio kiseonik, inhalaciju i lemod posto mu je saturacija bila jako niska. Od tad imam jako veliki strah cim krene da cisti grlo i promukne. Inace ima 10 god. Posto smo se ove godine odselili iz Srbije ja sam pulmikortom i inhalator ponela. Mene zanima ako se desi u toku noci da opet ne moze disati koliko pulmicorta mogu dati? Imam jacinu 0,25mg. Nocu u selu nemamo lekara a najbliže mesto nam je 80km. Hvala unapred na odgovoru i izvinjavam se na duzini poruke.

 3. Ivana says:

  Pozdrav dijete od godinu dana ima upalu dišnih puteva(laringitis) što pomaže kod toga?Hvala

 4. Milica says:

  Zdravo zanima me vase misljenje i savet,imam blizance koji se skoro svake druge ili 3 nedelje inhaliraju pocne taj neki suvi kasalj nocu,odemo kod pedijatra on kaze da nije bronhitis ali da se inhaliraju pulmikortom i tako skoro cele godine. Oni su da naglasim lezali 4,5 puta pre toga bronhitis. Sta mogu ja kao preventivu da pomognem njima,?

Strana 22 od 22<<<1819202122

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA