Laringitis kod dece

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

 • Kada je stvarno opasno

Izuzetno retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (H. influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis). Kao što rekosmo, HiB vakcina je, gotovo u potpunosti, pobedila ovu formu laringitisa, koja nije tema ove priče.

 • Kako se laringitis leči

 

Ogromna većina dece se uspešno leči inhalacijama!

Postoje izuzetno efikasan lek budesonid (Pulmicort respule) koji se primenjuje preko inhalatora (nebulizatora) i efikasno otklanjaju simptome laringitisa. Budesonid je lokalni kortikosteroidni preparat koji smanjuje otok glasnih žica (i sluznice grkljana) i tako olakšava disanje i smanjuje intenzitet onog groznog “hripanja”. Ovim inhalacijama se olakšava detetu da se izbori sa virusom, i da, posle nekoliko dana, potpuno ozdravi.

Budesonid je u mnogome olakšao lečenje laringitisa, jer se preparat primenjuje lokalno, tako da ogromna većina dece izbegne mražene injekcije!

 • Šta ako se laringitis ponavlja

Jedan broj mališana ima sklonost ka laringitisu!

To znači da ova deca imaju specifičnu reakciju na virus koji kod druge dece neće izazvati laringitis! Tada je najbolje imati svoj inhalator i lek za inhalaciju (budesonid) pa se inhalatorna terapija (koja je i najefikasnija) može sprovoditi u kućnim uslovima. Podrazumeva se da je konsultacija i kontrola pedijatra neophodna.

Ova sklonost se obično gubi sa odrastanjem deteta (najčešće posle pete godine prestaju “dramatični” napadi).

Goran VukomanovićAutor: Goran Vukomanović

Medicinski fakultet u Beogradu završio 1991. godine. Specijalistički ispit iz pedijatrije položio 1996. godine. Upisao poslediplomske studije iz kardiologije. Magistarsku tezu pod nazivom Neinvazivna procena ventrikularnih ekstrasistola kod dece sa strukturno neoštećenim srcem odbranio 1998. na Medicinskom fakultetu u Beogradu.
Uže oblasti rada i istraživanja su pedijatrijska kardiologija, aritmologija, dečja sportska medicina kao i telemedicina. Šef Odseka za poremećaje ritma, elektrofiziologiju i pejsing Univerzitetske dečje klinike.
Kao (ko)autor učestvovao u izradi preko 140 naučnih i stručnih radova objavljenih u međunarodnim stručnim časpopisima, zbornicima sa internacionalnih i domaćih kongresa, u domaćim stručnim časopisima, kao i priloga u knjigama i monografijama.
Usavršavao se u Kantonspitalu u Baselu, Svajcarska (Prof. dr Wofgang Kiowski) i u Arkansas Children’s Hospital, Little Rock, SAD, (Prof. dr Christopher Erickson).

Osnivač je edukacionog projekta "Zdravo dete" koji je posvećen edukaciji roditelja i zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa ciljem očuvanja i unapeđenja zdravlja dece.
Oženjen, otac troje dece.

Podeli:

Komentari

 1. tamara ibric says:

  Dobro veče ćerkica ima 4god ovo je treći put kako joj se vraća kijanje kašnjenje promuklost a doktorka je dala dijagnozu samo lek za alergiju i fluimucil a žali se i dalje ma grlo đa je boli

 2. Marijana says:

  Zahvaljujem, dete je sinoć imalo napad kašlja, rekli su nam u bolnici da se najverovatnije radi o virusnom laringitisu. Ovde sam našla odgovore na sva pitanja. Hvala puno!

 3. Gordana says:

  Dijete ima 2,5 godina.Od kad je krenula u vrtić,prije 3 mjeseca,ovo je već treći put da ima larintigitis.Prije mjesec dana je pored inhalacija pila i antibiotski sirup jer je imala i visoku temperaturu.Sada kašlje,kao lavež,nema temperaturu,raspoložena je,ali smo je opet vodili doktoru da ne bi bilo kao prošli mjesec i opet je propisan antibiotik.Konkretno dijagnoza: laringyitis acuta et tracheitis acuta -J04.,te joj je propisano :
  Pulmikort 0,25 mg/1 ml
  1ml +2ml FO na 12h 3 dana i
  Amoksicilin susp 250 mg/1ml 3x 4 ml 7 dana.Plaši nas ova upotreba antibiotika ponovo u kratkom vremenskom razmaku,a plašim se i da ih ne dajem,ipak nismo ljekari.Molim vaš dodatni savjet i mišljenje.Unaprijed hvala
  Zahvalna baka

 4. Tijana says:

  Dete tri godine ima laringitis i bas dosta kaslje suv kasalj. Kako mu ponovo?

 5. snežana says:

  Poštovani beba ima 5,5 meseci dobila je laringitis.Moje pitanje je da li su samo navedeni uzroci u tekstu i jedini uzroci nastanka laringitisa? Da li uzrok može biti alergija na nešto od hrane koju je počela da jede. Hvala.

 6. Dzejla says:

  Postovanje. Djecak od 5.g. prije nekoliko dana dobio napd kaslja. Za mene kao majku ovaj kasalj je strasan. Bojim se, da se ne ponovi. Toliko je kasljao da je promukao. Nije bilo temp. Postupili smo bas kao sto se ovdje savjetuje. Kupatilo i para…dijete je bukvalno prodisalo. Napravila sam mu caj od majcine dusice zasladjen medom. Inhalirala sam dijete kuci. Napravila sam caj od kamilice i svi pod deku da udisemo miris kamilice. Sve je proslo kroz dva dana, hvala Bogu. Doktora smo ovaj put zaobisli. Hvala vam za ove divne tekstove i savjete. Svako dobro. Lp

 7. Marina kovvic says:

  Kad se dete od pet ipo godina zakaslje zaboli ga neposredno izmedju grkljana i grudi pri tom suv kasalj i nosic zspusen

Strana 21 od 21<<<1718192021

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA