Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

 

Evo kada što pre treba stići do pedijatra ili specijaliste za uho grlo i nos?

* Dete ima visoku temperaturu (preko 39 stepeni). Ako se desi da se stridor i veoma visoka temperatura jave skoro istovremeno ne treba čekati. Iako postoji varijanta da nije ništa strašno, lekar je taj koji će to proceniti.

* Pored stridora dete počinje da plavi oko usana i izgleda veoma loše. Ovo je siguran znak da nedovoljno kiseonika stiže u detetov organizam. Zato se javlja plavičasta boja kože, ali se menja i svest deteta koje postaje naizmenično uznemireno i pospano, klonulo.

* Dete veoma teško i ubrzano diše. Ovo mučenje deteta pri disanju (koje se stručno naziva dispnea) se veoma lepo vidi kada se dete skine. Vidi se kako se međurebarni prostori ugibaju (uvlače), a i “jamica” na mesto gde se sastaju vrat i grudni koš (iznad grudne kosti) se takođe ugiba u ritmu disanja. Ovo je znak teškog suženja gornjeg disajnog puta, pa je potebna hitno započinjanje lečenja.

Može li se laringitis sprečiti?

 

Srećom, najopasniji laringitis – bakterijski laringitis koga izaziva Haemophilus influenzae, može!

Najbolji način da se zarazna bolest spreči je VAKCINA!

To je HiB vakcina koja sadrži deliće pomenute bakterije pa se kod dece stvaraju antitela koja štite dete od ove izuzetno opasne bolesti. Vakcina je potpuno bezbedna, čista, dobijena najsavremenijim postupkom (rekombinantna tehnologija). Ona se skoro dve decenije primenjuje u svim medicinski razvijenim zemljama kao deo obaveznog kalendara vakcinacije. Zahvaljujući toj vakcini je skoro potpuno pobeđena ova bolest u zemljama gde se deca vakcinišu. Naravno, ova vakcina štiti decu i od ostalih bolesti koje H. influenzae može izazvati: meningitis, otitis, zapaljenje pluća… Od skora se ova vakcina daje i kod nas (već od trećeg meseca u sklopu Di-Te-Per-Polio vakcinacije)

Radi se i na vakcini protiv virusnog laringitisa (krupa), pa se nadamo da će brzo krenuti proizvodnja i masovna primena.

Kao što je već napomenuto ovo se, srećom, retko dešava, ali je najveći broj roditelja u zabludi da se svaka, pa i najobičnija virusna infekcija grkljana, mora završiti ovako dramatično. To naprosto nije tačno, ali će roditeljski strah od teških komplikacija najbolje biti razbijen posle pregleda lekara.

Dramatičan kašalj.

Kašalj je gotovo redovni pratilac zapaljenja grkljana kod dece. On nastaje zbog oštećenja sluzokože koja je zbog prisustva virusa ili bakterija “ogoljena” pa se refleks kašlja lako započinje. Sve ovo izgleda veoma dramatično, dete teško diše, nekada se čini da se bori za svaki udah, često promuklo i dugotrajno kašlje, a kao po pravilu sve se najčešće desi noću i obično dete i roditelji završe u nekoj od dežurnih bolnica.

Kako pomoći detetu tokom napada?

Prvo, bez panike!

Ako vaše dete nema visoku telesnu temperaturu, ako je i pored promuklog kašlja i stridora u dobrom stanju, ako nema plavila oko usana, imajte na umu da se skoro sigurno radi o virusnom laringitisu – krupu, relativno bezopasnoj bolesti i pored dramatičnog ispoljavanja.

Čudno zvuči – ali pomaže!

-   vrelom vodom dobro naparite kupatilo, tako da se “ne vidi prst pred okom”. Potom unesite (ili uvedite) dete da udiše vlažan vazduh.

-   Posle minut, dva iznesite dete na otvoren prozor da udahne nekoliko puta hladni spoljni vazduh. Kod većine dece napad skoro trenutno prolazi.

Iako liči na” bapski lek”, ovaj terapijski manevar se može naći u svim boljim pedijatrijskim udžbenicima i priručnicima za roditelje. Ceo štos je u nagloj promeni temperature i vlažnosti vazduha pa dolazi do popuštanja “stisnutog” grkljana. Dete se obično potom smiri, neretko nastavi da spava ili se oraspoloži. Sada ima vremena da se polako kontaktira pedijatar koji će odlučiti o daljem tretmanu. Čak iako ovaj postupak ne pomogne, treba savladati strah i mirno povesti dete lekaru.

Podeli:

Komentari

 1. Sanja says:

  Postovanje. Beba 4ipo meseca ima dosta sekreta u nosu,bez temp. Promukao kasalj koji je krenuo oko ponoci do tada ništa. Imam inhalator da li smem da je inhaliram na bosiljak ili tako nesto?

  • MojPedijatar says:

   Neophodno je bebi često čistiti nosić fiziološkim rastvorom i inhalirajte jr fiziološkim rastvorom.
   Ako je dobrog opšteg stanja i lepo jede nemate razloga za brigu.

   Molimo Vas da ubuduće za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 2. Ivana Puretić says:

  Postovanje.
  Sin od malena ima laringitis i to pocetkom proleća i jeseni. Terapija je bila lemod i inhalacije pulmikortom. Jednom u toku noci jedva je disao i dobio kiseonik, inhalaciju i lemod posto mu je saturacija bila jako niska. Od tad imam jako veliki strah cim krene da cisti grlo i promukne. Inace ima 10 god. Posto smo se ove godine odselili iz Srbije ja sam pulmikortom i inhalator ponela. Mene zanima ako se desi u toku noci da opet ne moze disati koliko pulmicorta mogu dati? Imam jacinu 0,25mg. Nocu u selu nemamo lekara a najbliže mesto nam je 80km. Hvala unapred na odgovoru i izvinjavam se na duzini poruke.

 3. Ivana says:

  Pozdrav dijete od godinu dana ima upalu dišnih puteva(laringitis) što pomaže kod toga?Hvala

 4. Milica says:

  Zdravo zanima me vase misljenje i savet,imam blizance koji se skoro svake druge ili 3 nedelje inhaliraju pocne taj neki suvi kasalj nocu,odemo kod pedijatra on kaze da nije bronhitis ali da se inhaliraju pulmikortom i tako skoro cele godine. Oni su da naglasim lezali 4,5 puta pre toga bronhitis. Sta mogu ja kao preventivu da pomognem njima,?

Strana 22 od 22<<<1819202122

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA