Laringitis kod dece

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

 

Evo kada što pre treba stići do pedijatra ili specijaliste za uho grlo i nos?

* Dete ima visoku temperaturu (preko 39 stepeni). Ako se desi da se stridor i veoma visoka temperatura jave skoro istovremeno ne treba čekati. Iako postoji varijanta da nije ništa strašno, lekar je taj koji će to proceniti.

* Pored stridora dete počinje da plavi oko usana i izgleda veoma loše. Ovo je siguran znak da nedovoljno kiseonika stiže u detetov organizam. Zato se javlja plavičasta boja kože, ali se menja i svest deteta koje postaje naizmenično uznemireno i pospano, klonulo.

* Dete veoma teško i ubrzano diše. Ovo mučenje deteta pri disanju (koje se stručno naziva dispnea) se veoma lepo vidi kada se dete skine. Vidi se kako se međurebarni prostori ugibaju (uvlače), a i “jamica” na mesto gde se sastaju vrat i grudni koš (iznad grudne kosti) se takođe ugiba u ritmu disanja. Ovo je znak teškog suženja gornjeg disajnog puta, pa je potebna hitno započinjanje lečenja.

Može li se laringitis sprečiti?

 

Srećom, najopasniji laringitis – bakterijski laringitis koga izaziva Haemophilus influenzae, može!

Najbolji način da se zarazna bolest spreči je VAKCINA!

To je HiB vakcina koja sadrži deliće pomenute bakterije pa se kod dece stvaraju antitela koja štite dete od ove izuzetno opasne bolesti. Vakcina je potpuno bezbedna, čista, dobijena najsavremenijim postupkom (rekombinantna tehnologija). Ona se skoro dve decenije primenjuje u svim medicinski razvijenim zemljama kao deo obaveznog kalendara vakcinacije. Zahvaljujući toj vakcini je skoro potpuno pobeđena ova bolest u zemljama gde se deca vakcinišu. Naravno, ova vakcina štiti decu i od ostalih bolesti koje H. influenzae može izazvati: meningitis, otitis, zapaljenje pluća… Od skora se ova vakcina daje i kod nas (već od trećeg meseca u sklopu Di-Te-Per-Polio vakcinacije)

Radi se i na vakcini protiv virusnog laringitisa (krupa), pa se nadamo da će brzo krenuti proizvodnja i masovna primena.

Kao što je već napomenuto ovo se, srećom, retko dešava, ali je najveći broj roditelja u zabludi da se svaka, pa i najobičnija virusna infekcija grkljana, mora završiti ovako dramatično. To naprosto nije tačno, ali će roditeljski strah od teških komplikacija najbolje biti razbijen posle pregleda lekara.

Dramatičan kašalj.

Kašalj je gotovo redovni pratilac zapaljenja grkljana kod dece. On nastaje zbog oštećenja sluzokože koja je zbog prisustva virusa ili bakterija “ogoljena” pa se refleks kašlja lako započinje. Sve ovo izgleda veoma dramatično, dete teško diše, nekada se čini da se bori za svaki udah, često promuklo i dugotrajno kašlje, a kao po pravilu sve se najčešće desi noću i obično dete i roditelji završe u nekoj od dežurnih bolnica.

Kako pomoći detetu tokom napada?

Prvo, bez panike!

Ako vaše dete nema visoku telesnu temperaturu, ako je i pored promuklog kašlja i stridora u dobrom stanju, ako nema plavila oko usana, imajte na umu da se skoro sigurno radi o virusnom laringitisu – krupu, relativno bezopasnoj bolesti i pored dramatičnog ispoljavanja.

Čudno zvuči – ali pomaže!

-   vrelom vodom dobro naparite kupatilo, tako da se “ne vidi prst pred okom”. Potom unesite (ili uvedite) dete da udiše vlažan vazduh.

-   Posle minut, dva iznesite dete na otvoren prozor da udahne nekoliko puta hladni spoljni vazduh. Kod većine dece napad skoro trenutno prolazi.

Iako liči na” bapski lek”, ovaj terapijski manevar se može naći u svim boljim pedijatrijskim udžbenicima i priručnicima za roditelje. Ceo štos je u nagloj promeni temperature i vlažnosti vazduha pa dolazi do popuštanja “stisnutog” grkljana. Dete se obično potom smiri, neretko nastavi da spava ili se oraspoloži. Sada ima vremena da se polako kontaktira pedijatar koji će odlučiti o daljem tretmanu. Čak iako ovaj postupak ne pomogne, treba savladati strah i mirno povesti dete lekaru.

Podeli:

Komentari

 1. tamara ibric says:

  Dobro veče ćerkica ima 4god ovo je treći put kako joj se vraća kijanje kašnjenje promuklost a doktorka je dala dijagnozu samo lek za alergiju i fluimucil a žali se i dalje ma grlo đa je boli

 2. Marijana says:

  Zahvaljujem, dete je sinoć imalo napad kašlja, rekli su nam u bolnici da se najverovatnije radi o virusnom laringitisu. Ovde sam našla odgovore na sva pitanja. Hvala puno!

 3. Gordana says:

  Dijete ima 2,5 godina.Od kad je krenula u vrtić,prije 3 mjeseca,ovo je već treći put da ima larintigitis.Prije mjesec dana je pored inhalacija pila i antibiotski sirup jer je imala i visoku temperaturu.Sada kašlje,kao lavež,nema temperaturu,raspoložena je,ali smo je opet vodili doktoru da ne bi bilo kao prošli mjesec i opet je propisan antibiotik.Konkretno dijagnoza: laringyitis acuta et tracheitis acuta -J04.,te joj je propisano :
  Pulmikort 0,25 mg/1 ml
  1ml +2ml FO na 12h 3 dana i
  Amoksicilin susp 250 mg/1ml 3x 4 ml 7 dana.Plaši nas ova upotreba antibiotika ponovo u kratkom vremenskom razmaku,a plašim se i da ih ne dajem,ipak nismo ljekari.Molim vaš dodatni savjet i mišljenje.Unaprijed hvala
  Zahvalna baka

 4. Tijana says:

  Dete tri godine ima laringitis i bas dosta kaslje suv kasalj. Kako mu ponovo?

 5. snežana says:

  Poštovani beba ima 5,5 meseci dobila je laringitis.Moje pitanje je da li su samo navedeni uzroci u tekstu i jedini uzroci nastanka laringitisa? Da li uzrok može biti alergija na nešto od hrane koju je počela da jede. Hvala.

 6. Dzejla says:

  Postovanje. Djecak od 5.g. prije nekoliko dana dobio napd kaslja. Za mene kao majku ovaj kasalj je strasan. Bojim se, da se ne ponovi. Toliko je kasljao da je promukao. Nije bilo temp. Postupili smo bas kao sto se ovdje savjetuje. Kupatilo i para…dijete je bukvalno prodisalo. Napravila sam mu caj od majcine dusice zasladjen medom. Inhalirala sam dijete kuci. Napravila sam caj od kamilice i svi pod deku da udisemo miris kamilice. Sve je proslo kroz dva dana, hvala Bogu. Doktora smo ovaj put zaobisli. Hvala vam za ove divne tekstove i savjete. Svako dobro. Lp

 7. Marina kovvic says:

  Kad se dete od pet ipo godina zakaslje zaboli ga neposredno izmedju grkljana i grudi pri tom suv kasalj i nosic zspusen

Strana 21 od 21<<<1718192021

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA