Šta je laringitis kod dece i kako se leči

Grkljan (larynx) je deo grla i veoma važan organ disajnog sistema. On se se nalazi ispod ždrela i ima bar dve značajne uloge.

Foto: Canva

Prvo, sprovodi udahnuti vazduh u dušnik odakle se dalje vazduh “razvodi” po plućima. Jedan deo grljana (epiglotis) ima važnu funkciju da onemogući zalogaju da “upadne” u dušnik. Ovaj “poklopac” dakle je od izuzetnog značaja za normalano gutanje tečne i čvrste hrane.

Druga funkcija grkljana je stvaranje glasa, pošto se u njemu nalaze glasne žice koje omogućavaju detetu da priča. S obzirom na blizinu nosa i ždrela (dakle spada u gornje disajne organe) grkljan je često na udaru mikroorganizama koji mogu dovesti do zapaljenja – laringitisa (laryngitis). Grkljan je malog promera, pogotovo kod male dece, pa je skoro svako zapaljenje grkljana praćeno otežanim prolaskom vazduha.

Kako nastaje laringitis?

Zapaljenje grkljana je relativno česta bolest dečjeg doba. Kasna jesen i zima su godišnja doba kada se ova bolest ubedljivo najčešće javlja, naročito kada postoje velike temperaturne varijacije. Najčešći uzrok laringitisa su virusi koji se nasele u sluzokoži grkljana, obično dovode do otoka (edema) glasnih žica i dodatno sužavaju promer grkljana. Ova bolest zove i krup (Croup).

Ređi, ali i opasniji uzrok su bakterije (koje predvodi Haemophilus influenzae) koje mogu dovesti do veoma teškog i opasnog oblika laringitisa. Srećom, ova bolest je danas raritet, pre svega zahvaljujući HiB vakcini

Kako prepoznati dete koje ima laringitis – krup (Croup)?

Lako!  – Promukao glas i stridor su karakteristični za upalu grkljana.

Zbog otoka (edema) glasnih žica po pravilu se javlja promuklost, a zbog pomenutog suženja i onako malog prostora, javlja se karakterističan vibratorni zvuk koji se naziva stridor.

Stridor je zapravo treperenje (vibriranje) suženog grkljana koje nastaje kada vazduh pod pritiskom prolazi ka dušniku i dalje u pluća. On se čuje pri udisanju vazduha, ali je najdramatičniji pri kašlju deteta.

Ipak, nije sve tako strašno kao što izgleda! Naime, najveći broj dece ima virusni laringitis (Croup) koji najčešće ide bez visoke temperature, a opšte stanje deteta je i pored kašlja i stridora dobro. Takvo dete je, kad napad kašlja prođe, dobrog raspoloženja, kadkad se i igra, ali obično ne prođe mnogo vremena i sve se iznova ponavlja. Virusi koji izazivaju ovu vrstu laringitisa, iako srodni virusima gripa, su najčešće zadovoljni životom u grkljanu i, za razliku od rođaka koji izaziva grip, se ne šire po okolnim strukturama. Posle nekoliko dana infekcija sama prolazi, ali se postavlja pitanje:

Kada je stvarno opasan – kako izgleda takvo detence koje mora odmah kod lekara?

Retka, ali i veoma opasna upala grkljana je posledica infekcije jednom bakterijom (pomenuti Haemophilus influenzae) koja se brzo razmnožava u grlu i dovodi do dramatičnog otoka baš onog dela koji pri gutanju zatvara grkljan (epiglotis).

Podeli:

Komentari

 1. Sanja says:

  Postovanje. Beba 4ipo meseca ima dosta sekreta u nosu,bez temp. Promukao kasalj koji je krenuo oko ponoci do tada ništa. Imam inhalator da li smem da je inhaliram na bosiljak ili tako nesto?

  • MojPedijatar says:

   Neophodno je bebi često čistiti nosić fiziološkim rastvorom i inhalirajte jr fiziološkim rastvorom.
   Ako je dobrog opšteg stanja i lepo jede nemate razloga za brigu.

   Molimo Vas da ubuduće za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA – https://www.mojpedijatar.co.rs/pitajte-pedijatra

 2. Ivana Puretić says:

  Postovanje.
  Sin od malena ima laringitis i to pocetkom proleća i jeseni. Terapija je bila lemod i inhalacije pulmikortom. Jednom u toku noci jedva je disao i dobio kiseonik, inhalaciju i lemod posto mu je saturacija bila jako niska. Od tad imam jako veliki strah cim krene da cisti grlo i promukne. Inace ima 10 god. Posto smo se ove godine odselili iz Srbije ja sam pulmikortom i inhalator ponela. Mene zanima ako se desi u toku noci da opet ne moze disati koliko pulmicorta mogu dati? Imam jacinu 0,25mg. Nocu u selu nemamo lekara a najbliže mesto nam je 80km. Hvala unapred na odgovoru i izvinjavam se na duzini poruke.

 3. Ivana says:

  Pozdrav dijete od godinu dana ima upalu dišnih puteva(laringitis) što pomaže kod toga?Hvala

 4. Milica says:

  Zdravo zanima me vase misljenje i savet,imam blizance koji se skoro svake druge ili 3 nedelje inhaliraju pocne taj neki suvi kasalj nocu,odemo kod pedijatra on kaze da nije bronhitis ali da se inhaliraju pulmikortom i tako skoro cele godine. Oni su da naglasim lezali 4,5 puta pre toga bronhitis. Sta mogu ja kao preventivu da pomognem njima,?

Strana 22 od 22<<<1819202122

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA